Συγκεντρώσεις σε όλη τη Βρετανία κατά της αναστολής λειτουργίας του κοινοβουλίου

Συγκεντρώσεις σε όλη τη Βρετανία κατά της αναστολής λειτουργίας του κοινοβουλίου

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σήμερα στις δεκάδες διαδηλώσεις που οργανώθηκαν σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο για να καταγγείλουν το "πραξικόπημα" του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, μετά την απόφασή του να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου για έναν μήνα πριν από το Brexit της 31ης Οκτωβρίου.

Συγκεντρώσεις σε όλη τη Βρετανία κατά της αναστολής λειτουργίας του κοινοβουλίου-1

Κινητοποιήσεις οργανώθηκαν στο Μάντσεστερ, το Εδιμβούργο, το Μπέλφαστ και σε άλλες πόλεις, κατόπιν πρωτοβουλίας μιας οργάνωσης που αντιτίθεται στην αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η μεγαλύτερη διαδήλωση ξεκίνησε το μεσημέρι στο Λονδίνο, έξω από την πρωθυπουργική κατοικία, στην Ντάουνινγκ Στριτ, όπου το πλήθος, κρατώντας ευρωπαϊκές σημαίες, φώναζε ρυθμικά «Μπόρις Τζόνσον, ντροπή σου!».

Συγκεντρώσεις σε όλη τη Βρετανία κατά της αναστολής λειτουργίας του κοινοβουλίου-2

Στα πλακάτ που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι είχαν γράψει συνθήματα όπως «Ξύπνα, Βρετανία! Διαφορετικά θα βρεθείς στη Γερμανία του 1933» και «Οι δημοκράτες δεν φιμώνουν τη δημοκρατία». «Το τι θα συμβεί με το Brexit δεν μπορεί να εξαρτάται από μια απόφαση του Μπόρις Τζόνσον. Στέρησε από το κοινοβούλιο την εξουσία να αποφασίσει, αυτό δεν είναι δημοκρατικό», σχολίασε ο Μπέρναρντ Χάρλεϊ, 71 ετών, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Συγκεντρώσεις σε όλη τη Βρετανία κατά της αναστολής λειτουργίας του κοινοβουλίου-3

Μια μικρή αναταραχή σημειώθηκε όταν καμιά δεκαριά άνδρες με ξυρισμένα κεφάλια, τυλιγμένοι με βρετανικές σημαίες, παρεισέφρυσαν στο πλήθος, υπό αστυνομική συνοδεία, φωνάζοντας: «Τι θέλουμε; Το Brexit. Πότε το θέλουμε; Τώρα».

Συγκεντρώσεις σε όλη τη Βρετανία κατά της αναστολής λειτουργίας του κοινοβουλίου-4

Το κίνημα Momentum, η αριστερή πτέρυγα των Εργατικών, κάλεσε τους Βρετανούς «να καταλάβουν γέφυρες και να αποκλείσουν τους δρόμους». Οι οργανωτές εκτιμούν ότι «εκατοντάδες χιλιάδες» άνθρωποι θα κινητοποιηθούν σήμερα.

Η αστυνομία δεν έχει ανακοινώσει κάποιον αριθμό συμμετεχόντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή