Προς αναστολή των δημοπρασιών NOME η ΔΕΗ

Προς αναστολή των δημοπρασιών NOME η ΔΕΗ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην άμεση αναστολή των δημοπρασιών ΝΟΜΕ περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του υπουργείου Ενέργειας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε χθες στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ, ενημερώνοντας χθες τα μέλη του Δ.Σ. για το πώς θα μειωθεί το συνολικό ταμειακό έλλειμμα των 900 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ, το οποίο καλύπτεται κατά το ήμισυ από τον εξορθολογισμό των τιμολογίων, εκτίμησε ότι 200 εκατ. θα μπουν στα ταμεία της ΔΕΗ από την επιστροφή των δαπανών για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ) του 2011, ενώ 100 εκατ. ευρώ θα είναι το όφελος που θα έχει η ΔΕΗ από τα ΝΟΜΕ, αναφερόμενος προφανώς στη μεγάλη δημοπρασία που είναι προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο και αποτελεί την τελευταία του 2019. Η εξέλιξη αυτή ανατρέπει πλήρως τους σχεδιασμούς των ιδιωτών παρόχων, που είχαν προγραμματίσει τα πλάνα τους με βάση τις δημοπρασίες που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές. Αν και ο υπουργός Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε ότι θα κινηθεί στην κατεύθυνση της κατάργησης των ΝΟΜΕ που έχουν επιβαρύνει τη ΔΕΗ μέχρι σήμερα με 600 εκατ. ευρώ, η αγορά ηλεκτρισμού ανέμενε ότι δεν θα αλλάξει ο προγραμματισμός για τις δημοπρασίες του 2019. Οι ανησυχίες της αγοράς για άμεση αναστολή των δημοπρασιών ενισχύθηκαν από την προχθεσινή τοποθέτηση του υπουργού στο Κοινοβούλιο για το θέμα. Σε υψηλούς τόνους, ο κ. Χατζηδάκης έστειλε μήνυμα από το βήμα της Βουλής στις Βρυξέλλες θέτοντας ως κόκκινη γραμμή στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν την κατάργηση των δημοπρασιών. «ΝΟΜΕ τέλος. Αυτό δεν αρέσει στις Βρυξέλλες, αλλά δεν μπορώ να ζημιώνεται η ΔΕΗ και να γελάνε οι ανταγωνιστές της. Ημουν δέκα χρόνια στις Βρυξέλλες, δεν θα υποχωρήσω απέναντι σε κανέναν γραφειοκράτη», είπε ο υπουργός.

Οι ιδιώτες προμηθευτές, παρά τις υψηλές τιμές εκκίνησης, έβλεπαν τη δημοπρασία του Οκτωβρίου ώς την τελευταία ευκαιρία να αγοράσουν πακέτα σε τιμές που θα τους επέτρεπε να ανταγωνιστούν τον κυρίαρχο παίκτη της ΔΕΗ με καλύτερους όρους. Βεβαίως, η αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ στις χρεώσεις ρεύματος από 16,5% έως και 19,5%, σε συνδυασμό με τη μείωση της έκπτωσης συνέπειας από το 10% στο 5%, άρει μια σημαντική στρέβλωση της αγοράς και δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για τους ιδιώτες παρόχους, που σήμερα δουλεύουν είτε με ζημίες είτε με οριακά περιθώρια κέρδους. Οι ιδιώτες πάροχοι δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους από την αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ, η τιμολογιακή πολιτική της οποίας μέχρι σήμερα τους υποχρέωνε να πιέζουν ασφυκτικά τα περιθώρια κέρδους τους για να αποσπάσουν μερίδια. Η διάθεση στην αγορά πακέτων που θα λαμβάνουν υπόψη τους τα νέα δεδομένα που διαμορφώνουν οι αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ είναι ο πρώτος στόχος των ιδιωτών προμηθευτών, χωρίς να αποκλείονται και επιθετικές πολιτικές για τη διεύρυνση του πελατολογίου της, με αιχμή τις μεγάλες καταναλώσεις της μέσης τάσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή