Τιτλοποιήσεις και πωλήσεις δανείων 4,5 δισ. από την Πειραιώς

Τιτλοποιήσεις και πωλήσεις δανείων 4,5 δισ. από την Πειραιώς

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πωλήσεις και τιτλοποιήσεις δανείων ύψους 4,5 δισ. ευρώ σχεδιάζει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς για το διάστημα 2019-2020, ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι το σχέδιο για τη μεταφορά κόκκινων δανείων στην κοινή εταιρεία που θα δημιουργηθεί με τον σουηδικό όμιλο Intrum και το οποίο, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Χρήστο Μεγάλου, «θα υλοποιηθεί χωρίς εξαιρέσεις».

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των επενδυτών, που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο κ. Μεγάλου υπήρξε αισιόδοξος για τις προοπτικές κερδοφορίας της τράπεζας, που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 150 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2019. Η προοπτική αυτή ενισχύεται από τα στοιχεία του α΄ εξαμήνου, με βάση τα οποία τα καθαρά κέρδη του ομίλου ανήλθαν στα 38 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 370 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο 2018. Την ίδια περίοδο, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 57 εκατ. ευρώ και σε επαναλαμβανόμενη βάση στα 73 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου του 2019, αύξηση εμφάνισαν οι βασικές πηγές εσόδων, διαμορφώνοντας το αποτέλεσμα προ φόρων στα 34 εκατ. ευρώ, ενώ το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στα 19 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, τα καθαρά έσοδα από τόκους ενισχύθηκαν κατά 2% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο και διαμορφώθηκαν στα 359 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 11% σε ετήσια βάση και ανήλθαν στα 77 εκατ. ευρώ. Το λειτουργικό κόστος μειώθηκε κατά 7% ετησίως σε επαναλαμβανόμενη βάση. Οι προβλέψεις μειώθηκαν το α΄ εξάμηνο 2019 λόγω των βελτιωμένων προοπτικών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Οπως ανακοίνωσε η διοίκηση, η τράπεζα είναι σε πορεία επίτευξης του ετήσιου στόχου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 3,5 δισ. ευρώ για το 2019. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν κατά 1,2 δισ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2019 αποκλειστικά μέσω οργανικών ενεργειών, και η τράπεζα προετοιμάζεται για πωλήσεις ύψους 4,5 δισ. ευρώ το β΄ εξάμηνο 2019 και το 2020, οπότε και θα προχωρήσει στην πρώτη τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων άνω των 2 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα για το 2019 προγραμματίζεται η πώληση χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων μεγάλων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ (χαρτοφυλάκιο Trinity), σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της πώλησης του χαρτοφυλακίου Iris, ύψους 700 εκατ. ευρώ. Για το 2020 σχεδιάζεται η τιτλοποίηση κόκκινων στεγαστικών δανείων (χαρτοφυλάκιο Phoenix) ύψους 2 δισ. ευρώ, κόκκινων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις (χαρτοφυλάκιο Callaway), ύψους 1 δισ. ευρώ, καθώς και η τιτλοποίηση κόκκινων επιχειρηματικών δανείων ύψους 500 εκατ. ευρώ (χαρτοφυλάκιο Solar). 

Οσον αφορά τα νέα δάνεια, το α΄ εξάμηνο του 2019 εκταμιεύθηκαν 1,8 δισ. ευρώ και η τράπεζα έχει στόχο για νέα δάνεια ύψους 4 δισ. ευρώ το 2019 από 3,1 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 2,8 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2018 και ανήλθαν στα 44,9 δισ. ευρώ.

Ο pro-forma δείκτης CET-1 του ομίλου στο τέλος εξαμήνου διαμορφώθηκε στο 14,1%, ενώ ο συνολικός pro-forma δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης τίτλων Tier 2 τον Ιούνιο 2019, ανήλθε στο 14,9%.

Επιστολή Μεγάλου στους 1.300 εργαζομένους της μονάδας RBU

Κάλεσμα στους 1.300 εργαζομένους της μονάδας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων (Recovery Business Unit – RBU) απευθύνει με επιστολή του ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, καλώντας τους να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα μετάβασης στη νέα εταιρεία που δημιουργείται από κοινού με τον σουηδικό όμιλο Intrum και η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση του συνόλου του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας.

Ο επικεφαλής του ομίλου της Πειραιώς καλεί «τους εργαζομένους που μέχρι τώρα είναι επιφυλακτικοί ή και αρνητικοί, να επανεξετάσουν τη στάση τους σταθμίζοντας τα πραγματικά», όπως σημειώνει «δεδομένα». Οπως εξηγεί στη σχετική επιστολή, «οι εγγυήσεις και οι παροχές είναι διαθέσιμες σε όλους στην παρούσα φάση και είναι επωφελείς για τη μετάβαση στη νέα εταιρεία», ενώ «όλα τα δεδομένα αποτυπώνονται με σαφήνεια στη συμφωνία με την ΟΤΟΕ και απέχουν πολύ από τη διαστρεβλωμένη εικόνα που ορισμένοι σκοπίμως παρουσιάζουν». Ο κ. Μεγάλου κάνει λόγο «για ανεύθυνη στάση κάποιων, που υπαγορεύεται από προσωπικές επιδιώξεις και σκοπιμότητες», η οποία θα έχει «ως αποτέλεσμα να μην επωφεληθούν όλοι οι εργαζόμενοι των ευεργετικών παροχών και εγγυήσεων της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί με την ΟΤΟΕ, θέτοντας σε κίνδυνο την απασχόληση όσων δεν μεταβούν στη νέα εταιρεία». Στην επιστολή του ο επικεφαλής της τράπεζας διευκρινίζει ότι «μετά τη μεταφορά των δραστηριοτήτων της RBU στη νέα εταιρεία, η δυνατότητα απορρόφησης πλεονάζοντος προσωπικού από την τράπεζα θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη» και προειδοποιεί πως «η τράπεζα θα επανεξετάσει τη στάση της λαμβάνοντας υπόψη όλες τις εναλλακτικές επιλογές, με γνώμονα την πλήρη λειτουργία της νέας εταιρείας την 1η Οκτωβρίου».

Στην επιστολή της, η διοίκηση της Πειραιώς απαριθμεί τα οφέλη της συμφωνίας, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία απώλεια θέσης εργασίας, διασφαλίζοντας πλήρως τις 1.300 θέσεις της μονάδας RBU. Οπως υπογραμμίζεται, ενώ η μετάβαση θα μπορούσε να γίνει με τον νόμο 178 για απόσχιση δραστηριότητας που δεν προβλέπει μεταφορά δικαιωμάτων κ.λπ., διαπραγματεύθηκε με την ΟΤΟΕ και τον αντιπροσωπευτικό σύλλογο των εργαζομένων να διατηρήσουν ακέραια όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, καθώς και ότι στη νέα εταιρεία θα ισχύει η εκάστοτε συλλογική σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων. Επιπλέον, τους δίνεται πρόσθετο μπόνους εννέα μισθών για τη μετάβαση στο νέο επιχειρηματικό σχήμα, κάτι που δεν προβλέπεται στον νόμο 178.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή