Αμφισβητούμενα τα συμπληρώματα τεστοστερόνης

Αμφισβητούμενα τα συμπληρώματα τεστοστερόνης

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οταν έκανα εξέταση τεστοστερόνης και είδα τα αποτελέσματα, πανικοβλήθηκα», λέει ο 42χρονος Γιουτζίν, σκηνοθέτης στο Μπέρβελι Χιλς, που είδε τις τρίχες και την ενέργειά του να τον εγκαταλείπουν, το 2016. Ετσι, αντιλήφθηκε ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης του ήταν πολύ χαμηλά. Επί δύο χρόνια λάμβανε χάπια DHEA, ενός συμπληρώματος που υποτίθεται ότι αποκαθιστά την τεστοστερόνη. Ο ίδιος παραδέχεται ότι δεν είδε αποτελέσματα, ενώ ο γιατρός τού συνέστησε να κόψει τα συμπληρώματα αμέσως.

Μελέτη που εκπονήθηκε το 2017 διαπίστωσε τετραπλάσια αύξηση της χρήσης τεστοστερόνης κατά την περίοδο 2003-2013 από άνδρες ηλικίας 18 έως 45 ετών. Σύμφωνα με το Ιδρυμα Ουρολογικής Φροντίδας των ΗΠΑ, μόνο δύο στους εκατό άνδρες πάσχουν από έλλειψη της ορμόνης. Οι συνταγογραφήσεις, ωστόσο, έχουν αυξηθεί κατά 300% από το 2001. Την ίδια στιγμή, οι εταιρείες προωθούν πολλά υποκατάστατα και συμπληρώματα, όπως DHEA, γύρη, κέρατο ελαφιού και άλλα. Πολλά από αυτά τα σκευάσματα ούτε έχουν ερευνηθεί ούτε και ρυθμίζονται από κάποιον φορέα. Προφανώς, η βιομηχανία στοχεύει στην ανησυχία για τα αρχέτυπα της αρρενωπότητας, τη ρώμη και τη λίμπιντο. Οι πωλήσεις αυτών των σκευασμάτων αναμένεται να ξεπεράσουν τα 300 δισ. δολάρια έως το 2024.

Η μείωση της τεστοστερόνης επέρχεται με το πέρασμα των ετών και συνήθως συνοδεύεται από κόπωση, μειωμένη ερωτική όρεξη, απώλεια μυϊκής μάζας, αλλά και επιθετικότητα. Μπορεί, επίσης, να προκαλεί στυτική δυσλειτουργία. Σήμερα κυκλοφορούν πάμπολλα συμπληρώματα τεστοστερόνης που έχουν ωστόσο αμφισβητούμενα –τουλάχιστον– αποτελέσματα.

Ενα άλλο δημοφιλές συμπλήρωμα είναι τα κέρατα ελαφιού, σε μορφή σπρέι, μια παραδοσιακή κινεζική ιατρική σύσταση που διαφημίζεται από αθλητές και διάσημους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρά την παντελή έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων της αποτελεσματικότητάς του. Πολλές αθλητικές οργανώσεις έχουν απογορεύσει τη χορήγησή του, καθώς περιλαμβάνει αναπτυξιακό παράγοντα 1 (IGF -1), που είναι απαγορευμένη ουσία.

«Δεν έχει αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα όλων αυτών των συμπληρωμάτων και σίγουρα αποτελούν αίτιο ανησυχίας όσον αφορά την ασφάλεια και την τοξικότητά τους», επισημαίνει ο Μάρκ Πάτερσον, ο οποίος ερευνά τη σχέση έλλειψης τεστοστερόνης και μυϊκής δύναμης, στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. «Οταν παίρνεις ένα συμπλήρωμα που αγόρασες διαδικτυακώς, τότε αναλαμβάνεις τους κινδύνους», κατέληξε ο Αμερικανός ερευνητής.

Ο δρ Αβραάμ Μόργκεντάλερ, αναπληρωτής καθηγητής Ουρολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Χάρβαρντ, επισημαίνει ότι αυτά τα συμπληρώματα περιέχουν μικροποσότητες βιάγκρα ή παρόμοιων δραστικών ουσιών, που ευθύνονται για τα όποια αποτελέσματα εμφανίζουν. Κάποια συμπληρώματα περιέχουν καφεΐνη, κάνοντας τους χρήστες τους να έχουν αυξημένη αντοχή και δύναμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή