Ψωμί και τυρί

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξενοδοχείο ολίγων δωματίων στην Πάρο, μπροστά στο κύμα. Οχι μπουτίκ hotel, απλό, πολύ απλό κατάλυμα, αλλά σε καταπληκτικό σημείο. Κοιμάσαι με το κύμα, ξυπνάς με το κύμα. Πίνεις τον πρωινό καφέ και βλέπεις μόνο το απέραντο γαλάζιο και μια χρυσή αμμουδιά που μέχρι τις 9-10 το πρωί, άδεια από κόσμο, θαρρείς πως είναι όλη δικιά σου.

Ζητάς ένα τοστάκι για πρωινό, τι πιο απλό; Ψωμί και τυρί, χωρίς αλλαντικό, ίσως με μια φέτα ντομάτα για τη δροσιά. Πόσο δύσκολο είναι να φτιάξεις ένα νόστιμο, τραγανό τοστάκι; Να διαλέξεις το σωστό ψωμί και όχι ένα της σειράς, να βρεις ένα νόστιμο τυράκι, ντόπιο κατά προτίμηση και σίγουρα όχι το πλαστικό του σούπερ μάρκετ, να το ψήσεις σωστά, να το σερβίρεις όμορφα, να κάνεις κάτι τόσο μα τόσο απλό, λαχταριστό, απολαυστικό, λίγες μπουκιές με γεύση.

Το πρωινό των ξενοδοχείων στην Ελλάδα είναι μια πονεμένη ιστορία. Εχουν γίνει αρκετά βήματα· σε πολλές περιοχές, ξενοδόχοι προσφέρουν στους πελάτες τους πρωινά με βάση προϊόντα και παραδοσιακές συνταγές του τόπου τους σε σύγχρονες παραλλαγές, χειροποίητες πίτες, φουρτάλιες ανδριώτικες, αλλαντικά από διάφορα μέρη της χώρας, Σύρο, Τήνο, Νάξο, σπιτικές μαρμελάδες, δυναμωτικό ταχίνι και ελληνικό μέλι, η αλήθεια όμως είναι ότι αυτές οι μονάδες, μικρές αλλά και μεγαλύτερες, αποτελούν μειοψηφία. Το πρωινό στα τουριστικά καταλύματα παραμένει προβληματική υπόθεση, εικόνα βγαλμένη από τη δεκαετία του ’80, όταν ο κανόνας ήταν το ψάθινο καλαθάκι, το ψωμί κακής ποιότητας και οι ατομικές μερίδες βουτύρου και μαρμελάδας στην πλαστική συσκευασία.

Η Ελλάδα δεν έχει μόνο μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και πολυτελή καταλύματα, διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο μικρών και μεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, που προσελκύει μικρά και μεσαία εισοδήματα. Εκεί, δεν περιμένεις πολυτέλειες, ούτε μπουφέδες πρωινών για όλα τα γούστα. Περιμένεις όμως την αυθεντική ελληνική φιλοξενία. Και η βάση της ήταν πάντα η απλότητα, ποτέ η υπερβολή. Ηταν το ζεστό και ανοιχτόκαρδο καλωσόρισμα, σαν κάποιος να σου λέει «δεν έχω πολλά να σου προσφέρω αλλά ό,τι έχω είναι προσεκτικά διαλεγμένο, με μεράκι».

Το επόμενο μεγάλο πρότζεκτ, αυτό για το οποίο όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς συζητούν και προβληματίζονται, είναι ένας «τουρισμός εμπειριών». Ενα ουσιαστικά μοναδικό και πρωτότυπο προϊόν που θα προσφέρεται στον ταξιδιώτη, κάνοντας την επίσκεψή του αξέχαστη. Ναι, αλλά ας μην ξεχάσουμε και τα βασικά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή