Η εποχή του Ολυμπιακού Υμνου, έκθεση με σπάνια κειμήλια στην Πάτρα

Η εποχή του Ολυμπιακού Υμνου, έκθεση με σπάνια κειμήλια στην Πάτρα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας κόσμος ολόκληρος αποτελούμενος από σπάνια κειμήλια είναι η έκθεση «Η εποχή του Ολυμπιακού Υμνου» που παρουσιάζεται στην Πάτρα, στη Στέγη Γραμμάτων «Κωστής Παλαμάς». Η έκθεση, την οποία εγκαινίασε προ ημερών η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στο πλαίσιο των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων, παρουσιάζεται στον ισόγειο χώρο του ιστορικού κτιρίου, όπου γεννήθηκε ο Κωστής Παλαμάς στις 13 Ιανουαρίου 1859 (εκεί είχε επίσης γεννηθεί το 1856 η Ιταλίδα συγγραφέας Ματθίλδη Σεράο). Είναι μια παραγωγή του Β΄ Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης που διοργάνωσε το «Γραφείον Ποιήσεως» σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων «Κωστής Παλαμάς» και τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το σπίτι στην κεντρική οδό Κορίνθου 241, με τον αρχικό πυρήνα και τις μεταγενέστερες προεκτάσεις, είναι μια τυπική οικία της Πάτρας από τα χρόνια του Οθωνα και έχει πλήρως αποκατασταθεί και αναδειχθεί σε πυρήνα πολιτισμού μετά την αγορά του από τον κ. Αθανάσιο Στεφανόπουλο, με καταγωγή από την Πάτρα (ανάμεσα στα κειμήλια της Στέγης Γραμμάτων είναι και ένα σκίτσο του Παλαμά που είχε φιλοτεχνήσει ο κ. Αθανάσιος Στεφανόπουλος όταν ήταν ακόμη μαθητής).

Στην έκθεση παρουσιάζονται πολλά κειμήλια από ιδιωτικές συλλογές και από τις συλλογές του Παμπελοποννησιακού Αθλητικού Κέντρου Πατρών. Η θέαση των αντικειμένων προσφέρει ξεχωριστή εμπειρία αφενός για τη σπανιότητά τους (και την εξαιρετική τοποθέτηση) και αφετέρου για τη σύνδεσή τους, έστω και εμμέσως, με τον Κωστή Παλαμά (ο οποίος έγραψε τον Υμνο, που μελοποίησε ο Σπύρος Σαμάρας). Είναι μια έκθεση που ανασυστήνει το κλίμα εποχής κυρίως της περιόδου 1896-1906 αλλά και λίγο πριν, όταν ο Παλαμάς, μαζί με τον Γρηγόριο Ξενόπουλο, τον Παύλο Νιρβάνα και τον Κωνσταντίνο Χατζόπουλο, δημιούργησε λογοτεχνική συντροφιά. Το λεύκωμα εκείνης της «παρέας» παρουσιάζεται στην έκθεση. Ο επισκέπτης θα δει σπάνιο υλικό για το 1896 και το 1906: τη δάδα των Αγώνων του 1896, αναμνηστικά μετάλλια, οδηγό των Αθηνών για τους επισκέπτες, καρτ ποστάλ εξαιρετικής σπανιότητας, την πρωτότυπη χρωμολιθόγραφη αφίσα υπερωκεανίου της εταιρείας Austro-Americana, που προσέγγιζε το λιμάνι της Πάτρας, και πολλά ακόμη. Ειδική ενότητα αποτελεί το αφιέρωμα στον ολυμπιονίκη Δημήτρη Τόφαλο με υλικό που παρουσιάζεται για πρώτη φορά χάρη στην προσφορά του Νίκου Κανελλάκη, προέδρου του Παμπελοποννησιακού Αθλητικού Κέντρου Πατρών. Η έκθεση οφείλεται στους Αντώνη Δ. Σκιαθά (προέδρου του «Γραφείου Ποιήσεως»), Νίκο Μπαγκρώζη και Σπύρο Δεμαρτίνο της Στέγης Γραμμάτων «Κωστής Παλαμάς». Σημαντική ήταν η συμβολή του συλλέκτη Φίλιππου Ανδρεόπουλου, που προσέφερε για την έκθεση σημαντικό υλικό. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή