Ενόψει ύφεσης, σπεύδε ταχέως…

Ενόψει ύφεσης, σπεύδε ταχέως…

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η UBS, που διαχειρίζεται 2,5 τρισ. δολ. πλούσιων πελατών της, τους συνιστά (για πρώτη φορά μετά το 2012…) να μειώσουν τις θέσεις τους σε μετοχές, εκτιμώντας ότι η κλιμάκωση της έντασης ΗΠΑ – Κίνας απειλεί τις αγορές του κόσμου. Κι ο Warren Buffett αποσύρει από τα χρηματιστήρια και διατηρεί ρευστά κεφάλαια σε ύψος-ρεκόρ (122 δισ. δολ.), επειδή εκτιμά ότι οι αμερικανικές μετοχές σήμερα είναι περισσότερο ακριβές από όσο ήταν το 2000, στη κορύφωση της «φούσκας» του Ιντερνετ, ή το 2007, λίγο πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, και προβλέπει διόρθωση τιμών. Τι ο μύθος δηλοί;..

Οταν σε όλο τον κόσμο είναι διάχυτες οι ανησυχίες για την πορεία των μετοχών (εξαιτίας μιας συγχρονισμένης ύφεσης αγνώστου διάρκειας/έντασης ή του αλλοπρόσαλλου Αμερικανού προέδρου είτε και των δύο…), αν έχεις αποφασίσει κάποιες παραχωρήσεις και αποκρατικοποιήσεις, άμεσα τρέχεις να τις κάνεις, να προλάβεις γύρισμα των αγορών, για να (α) εισπράξεις ένα καλό τίμημα υπέρ του Δημοσίου και (β) να τονώσεις την οικονομία, ώστε η ύφεση, όταν έρθει, να τη βρει σε ισχυρότερη θέση. Δεν επιτρέπεις σε κανέναν αρμόδιο να εργάζεται με συνήθεις ρυθμούς, αν σοβαρά επιδιώκεις ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης άνω του 3% το 2020.

Μπροστά σε μια επερχόμενη ύφεση, ο συνδυασμός (α) μέτρων που θα ενισχύσουν την οικονομία πριν επέλθει η ύφεση και (β) εργαλείων που θα δώσουν τη δυνατότητα άσκησης αντικυκλικών πολιτικών, αφού έρθει η ύφεση, απασχολεί ζωηρά τις κυβερνήσεις.

Αν αυτό ισχύει και για την Ελλάδα, λογικό θα ήταν να μην καθυστερούν χωρίς λόγο οι αποφασισμένες αποκρατικοποιήσεις ούτε να αραχνιάζουν άλλες εκκρεμότητες όπως ο δρόμος Πάτρας-Πύργου, οι παραχωρήσεις των 10 λιμανιών και 23 αεροδρομίων. Επίσης, λογικό θα ήταν άμεσα να γίνει ό,τι πρέπει ώστε να τονωθεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και να μην υστερήσει πάλι φέτος –όπως πέρυσι, πρόπερσι. Τέλος, λογικό θα ήταν να προστατευθεί το απόθεμα 32 δισ. ευρώ, (α) γιατί σε συνθήκες ύφεσης είναι πιθανό να επιδεινωθούν οι όροι δανεισμού της χώρας και (β) γιατί θα είναι χρήσιμα/αναγκαία για την άσκηση αντικυκλικής πολιτικής όταν η χώρα μας βρεθεί εν μέσω μιας ευρωπαϊκής ύφεσης.

Ισως το πιο σημαντικό είναι το πρόβλημα των τραπεζών – μακάρι να μην τις βρει νέα ύφεση στη σημερινή κατάστασή τους…

Οι τράπεζες δεν έχουν (όσα κι αν λέγονται προς ωραιοποίηση…) προ προβλέψεων κέρδη, κυρίως διότι η οικονομική δραστηριότητα είναι αναιμική. Εχουν και τα κόκκινα δάνεια. Το κυρίαρχο σχέδιο προβλέπει μεταφορά κόκκινων δανείων 20 δισ. από τις τράπεζες σε Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού (APS) με την εγγύηση του Δημοσίου – πάλι ο φορολογούμενος θα εισφέρει 6-7 δισ. ευρώ. Αυτά δεν αρκούν. Χρειάζεται (α) να τονωθεί η οικονομία και (β) το τραπεζικό σύστημα να σταθεί στα πόδια του. Για να συμβεί αυτό, είναι προϋπόθεση η κατάργηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (έχει καταστεί περιττό…) και των ρυθμίσεων-ντροπή, που εκχωρούν αποκλειστικά σε ξένους (όπως αποδείχθηκε, και άσχετους…) την ευθύνη όλων των κρίσιμων επιτροπών των Δ.Σ. των τραπεζών. Δεν υπάρχει λόγος να χαθεί κι άλλος χρόνος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή