«Ηγέτης στην ελληνική αγορά η νέα εταιρεία Πειραιώς – Intrum»

«Ηγέτης στην ελληνική αγορά η νέα εταιρεία Πειραιώς – Intrum»

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο τραπεζικό περιβάλλον, η στρατηγική συμφωνία με την Intrum μας φέρνει κοντά με μια από τις ισχυρότερες ευρωπαϊκές εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, έναν αξιόπιστο συνεργάτη με μακροχρόνιο ορίζοντα». Αυτό επισημαίνει με δήλωσή του στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου ενόψει της έναρξης της λειτουργίας της νέας εταιρείας, που είναι προγραμματισμένη για την 1η Οκτωβρίου και η οποία, όπως σημειώνει, «έχει τις προοπτικές να αναδειχθεί σε ηγέτη στην εγχώρια αγορά».

Η συμφωνία προβλέπει τη μεταφορά των 1.300 υπαλλήλων που σήμερα εργάζονται στη μονάδα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων (Recovery Business Unit – RBU) στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί και η οποία θα διαχειριστεί το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας ύψους 26 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με ακίνητα αξίας 1 δισ. ευρώ. Οπως εξηγεί ο κ. Μεγάλου, «η τράπεζα επέλεξε και έκανε στρατηγική συνεργασία όχι με ένα από τα funds που είχαν ενδιαφερθεί και είχαν καταθέσει προσφορές, αλλά με την κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων, έναν πολυεθνικό όμιλο με παρουσία σε 24 ευρωπαϊκές χώρες, εισηγμένο στο χρηματιστήριο της Στοκχόλμης και με κεφαλαιοποίηση 3 δισ. ευρώ».

Με επιστολή του την Παρασκευή προς τους εργαζομένους στην RBU ο κ. Μεγάλου καλεί «τους εργαζομένους που μέχρι τώρα είναι επιφυλακτικοί ή και αρνητικοί να επανεξετάσουν τη στάση τους σταθμίζοντας τα πραγματικά δεδομένα», όπως σημειώνει. Ο επικεφαλής της Πειραιώς κάνει λόγο «για ανεύθυνη στάση κάποιων, που υπαγορεύεται από προσωπικές επιδιώξεις και σκοπιμότητες» και η οποία θα έχει «ως αποτέλεσμα να μην επωφεληθούν όλοι οι εργαζόμενοι των ευεργετικών παροχών και εγγυήσεων της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί με την ΟΤΟΕ, θέτοντας σε κίνδυνο την απασχόληση όσων δεν μεταβούν στη νέα εταιρεία».

Στο κάλεσμα που απευθύνει μέσω της σχετικής επιστολής η διοίκηση της Πειραιώς απαριθμεί τα οφέλη της συμφωνίας, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία απώλεια θέσης εργασίας, διασφαλίζοντας πλήρως τις 1.300 θέσεις της μονάδας RBU. Οπως υπογραμμίζεται, ενώ η μετάβαση θα μπορούσε να γίνει με τον νόμο 178 για απόσχιση δραστηριότητας που δεν προβλέπει μεταφορά δικαιωμάτων κ.λπ., η συμφωνία, που υπήρξε αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης με την ΟΤΟΕ και τον αντιπροσωπευτικό σύλλογο των εργαζομένων, προβλέπει ότι οι υπάλληλοι θα διατηρήσουν ακέραια όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, καθώς και ότι στη νέα εταιρεία θα ισχύει η εκάστοτε συλλογική σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων.

Ετσι, υπογραμμίζεται στην επιστολή ότι «ημερομηνία πρόσληψης στη νέα εταιρεία είναι η ημερομηνία που προσλήφθηκαν στην τράπεζα, μισθός, βαθμός και ρόλος παραμένουν ως έχουν, όπως και τα ασφαλιστικά δικαιώματα και οι παροχές, όπως τα δάνεια με προνομιακά επιτόκια. Το ίδιο ισχύει και για τις πρόσθετες ιδιωτικές ομαδικές ασφαλίσεις για τους ίδιους και μέλη της οικογένειάς τους.  Επιπρόσθετα, συμφωνήσαμε να αποδοθεί εγγυημένο μπόνους απόδοσης πέντε μισθών και πριμ μετάβασης και παραμονής στο νέο σχήμα τεσσάρων μισθών, στοιχείο που αποδεικνύει την επιθυμία της νέας εταιρείας να υποδεχθεί όλους τους εργαζομένους στο RBU, κάτι που δεν προβλέπεται στον νόμο 178».

Πρόκειται, καταλήγει η διοίκηση της Πειραιώς, για πρωτοποριακή συμφωνία που η ΟΤΟΕ χαρακτήρισε «σταθμό» και η οποία διασφαλίζει πλήρως τους εργαζομένους και το σύνολο των θέσεων εργασίας, ενώ προσφέρει νέες επαγγελματικές προοπτικές και ευκαιρίες στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα διαχείρισης απαιτήσεων, στον οποίο η νέα εταιρεία θα διαδραματίσει ηγετικό ρόλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή