Οι παρτιτούρες της ορχήστρας

Οι παρτιτούρες της ορχήστρας

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι φανερό ότι σε αυτή την κυβέρνηση υπάρχουν δύο είδη υπουργών και στελεχών. Εκείνοι που έχουν εκλεγεί με σταυρό ή έχουν κομματικά «ένσημα» και εκείνοι οι οποίοι δεν είναι εκλεγμένοι και «προσελήφθησαν» επειδή ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι μπορούν να κάνουν καλά τη δουλειά τους. Εχω την αίσθηση ότι η επιτυχία της κυβέρνησης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την επίτευξη της ισορροπίας ανάμεσα στα δύο είδη.

Δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Οταν ο τεχνοκράτης δίνει μια κατεύθυνση ή εντολή σε έναν εκλεγμένο υπουργό, είναι πολύ πιθανό να ακούσει «καλά, εσύ ποιος είσαι που μου μιλάς έτσι, όταν εγώ έχω πάρει Χ χιλιάδες σταυρούς;». Πρόκειται για παλιό και επαναλαμβανόμενο φαινόμενο. Θα χρειασθεί ιδιαίτερη συναισθηματική ευφυΐα, κυρίως από την πλευρά των τεχνοκρατών, για να αποφευχθούν κρίσεις και καβγάδες. Καλώς ή κακώς, η χώρα δεν μπορεί να πάει μπροστά μόνο από πολιτικούς ή μόνο από τεχνοκράτες. Οι πολιτικοί θα ασχολούνταν μόνο με ρουσφέτια και τη συλλογή σταυρών χωρίς τους τεχνοκράτες. Και οι τεχνοκράτες θα έκαναν μια τρύπα στο νερό χωρίς τους πολιτικούς που μπορούν να πουλάνε την πραμάτεια τους και να λύνουν κόμπους στα έγκατα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Ο πρωθυπουργός κινείται ευέλικτα όταν σημειώνονται κόντρες. Δεν υιοθετεί ακρίτως την άποψη των μη εκλεγμένων υπουργών και στελεχών του Μαξίμου, αλλά βρίσκει το δίκιο κάπου στη μέση. Ορισμένοι μη πολιτικοί υπουργοί έχουν αναπτύξει πολιτικά ένστικτα που ξαφνιάζουν, όπως ο αρμόδιος για την ψηφιακή πολιτική, που πήρε έναν έναν τους βουλευτές της Ν.Δ. δηλώνοντάς τους ότι η πόρτα του είναι ανοικτή για αυτούς αν θέλουν να ενημερωθούν ή να προτείνουν κάτι. Αλλοι κινούνται είτε με ελαφρά αλαζονεία, που είναι φυσιολογική στην πρώιμη φάση που διανύουμε, είτε με «ελβετική» τεχνοκρατική ψυχρότητα που δεν χωνεύεται εύκολα στα δικά μας μεσογειακά λημέρια. Είναι κρίσιμο όμως να καταλάβουν ότι καμία μεταρρύθμιση δεν πρόκειται να υλοποιηθεί αν δεν την πάρει πάνω του ο αρμόδιος υπουργός. Τομές χωρίς πολιτική ιδιοκτησία θα καταλήξουν σαν τα μνημόνια που ψήφιζαν οι πολιτικοί μας επειδή τους πίεζε η τρόικα και μετά έμεναν στα χαρτιά.

Είναι πολύ θετικό ότι έπειτα από πολλά χρόνια έχουμε μια κυβέρνηση με ανθρώπους της αγοράς, τεχνοκράτες και μη πολιτικούς. Φαίνεται μάλιστα από τις δημοσκοπήσεις ότι οι πολίτες το θέλουν αυτό γιατί βαρέθηκαν την πολιτική μας τάξη. Περιμένουν όμως απτά αποτελέσματα. Τα οποία θα έλθουν μόνο αν η ορχήστρα τεχνοκρατών και πολιτικών μάθει να παίζει συγχρονισμένα και από την ίδια παρτιτούρα. Πράγμα που εξαρτάται, σχεδόν αποκλειστικά, από τον μαέστρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή