Η µυστική έρευνα και οι «ύποπτες» µεταφορές

Η µυστική έρευνα και οι «ύποπτες» µεταφορές

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία μυστική έρευνα σε σπίτι 45χρονου αναρχικού στα Εξάρχεια, η παραπομπή στο αυτόφωρο έξι υπηκόων Αφγανιστάν με την κατηγορία της παράνομης οπλοκατοχής και οι πληροφορίες για «ύποπτες» μεταφορές αντικειμένων μεταξύ κατειλημμένων κτιρίων συνθέτουν το άγνωστο παρασκήνιο της πρόσφατης επιχείρησης της ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια.

Οι εκκενώσεις των τεσσάρων καταλήψεων στις οδούς Σπύρου Τρικούπη 15 και 17, Καλλιδρομίου 74 και Ασημάκη Φωτήλα 18 ξεκίνησαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας και ολοκληρώθηκαν μερικές ώρες αργότερα. Οι περισσότεροι από τους 143 πρόσφυγες και μετανάστες που έμεναν στα δύο κτίρια της οδού Σπύρου Τρικούπη μεταφέρθηκαν αρχικά στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, στη συνέχεια σε χώρο φιλοξενίας στους Θρακομακεδόνες, πριν καταλήξουν, την Τετάρτη, σε ανοιχτή δομή στον Σχιστό. Οι δύο Ελληνες, ηλικίας 41 και 58 ετών, και ο ένας Γάλλος, 65 ετών, που βρέθηκαν στην κατάληψη αναρχικών «GARE» στην Καλλιδρομίου, συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν να δικαστούν την 9η Σεπτεμβρίου για διατάραξη οικιακής ειρήνης.

Ο «σεσημασμένος»

Παράλληλα με τις επιχειρήσεις στα τέσσερα υπό κατάληψη ακίνητα, στελέχη της Κρατικής Ασφάλειας με τη συνδρομή –σύμφωνα με ορισμένες πηγές ενημέρωσης– αστυνομικών από «ειδικές» υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. προσήγαγαν από τον δρόμο έναν σεσημασμένο αναρχικό και στη συνέχεια τον συνόδευσαν στο σπίτι του στα Εξάρχεια, όπου πραγματοποίησαν έρευνα. Πρόκειται για 45χρονο με κομβικό ρόλο στη λειτουργία της κατάληψης «GARE», ο οποίος στο παρελθόν είχε βρεθεί στο επίκεντρο ερευνών της Αντιτρομοκρατικής.

Το 2011 είχε συλληφθεί στον Αγιο Παντελεήμονα. Φορούσε αλεξίσφαιρο και είχε στην κατοχή του δύο πιστόλια τοκάρεφ. Το 2013 είχε συλληφθεί ξανά σε καφετέρια της Νέας Φιλαδέλφειας μαζί με αντιεξουσιαστές που καταζητούνταν για ένοπλη ληστεία τράπεζας στη Φλώρινα. Οταν τον Νοέμβριο του 2017 η ΕΛ.ΑΣ. είχε πραγματοποιήσει έφοδο στην κατάληψη «GARE», που λειτουργούσε ως δημόσιο λουτρό, τον είχε συλλάβει εκ νέου μαζί με έναν ακόμα γνωστό Ελληνα αναρχικό και δύο Γερμανούς. Στην υπό κατάληψη μονοκατοικία είχαν βρεθεί εμπρηστικοί μηχανισμοί, βαριοπούλες, γάντια και ένα ανθρώπινο ομοίωμα με σημαδεμένα τα σημεία του σώματος όπου το χτύπημα είναι περισσότερο επικίνδυνο και επώδυνο.

Η προ διετίας έφοδος στην κατάληψη είχε γίνει με αφορμή τον τραυματισμό από ναυτική φωτοβολίδα στο πόδι της καθηγήτριας Αναστασίας Τσουκαλά, στα επεισόδια για την επέτειο του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβριο του 2017. Η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, εξάλλου, είχε όχι μόνο πληροφορίες, αλλά και ισχυρές ενδείξεις ότι από το υπό κατάληψη ακίνητο της οδού Καλλιδρομίου συντονίζονται οι επιθέσεις εναντίον των ΜΑΤ στο Πολυτεχνείο, οι εμπρησμοί των τρόλεϊ στην Πατησίων, πιθανόν δε και ορισμένες μεγαλύτερης επικινδυνότητας ενέργειες που είχαν καταγραφεί στην περιοχή. Αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επιβεβαίωσαν την προ ημερών αιφνιδιαστική έρευνα στο σπίτι του 45χρονου, διευκρίνισαν ωστόσο ότι δεν προέκυψαν ευρήματα. Σημειώνεται ότι ο 45χρονος, όπως και ο 41 ετών Ελληνας που βρέθηκε τη Δευτέρα μέσα στο κατειλημμένο κτίριο της οδού Καλλιδρομίου, συγκαταλέγονται στα 394 άτομα που είχαν συλληφθεί κατά την επέμβαση των ΜΑΤ στο Πολυτεχνείο το 1995.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το προηγούμενο διάστημα, άτομα με πρόσβαση στην κατάληψη «GARE» της Καλλιδρομίου μετέφεραν αντικείμενα σε άλλα υπό κατάληψη κτίρια των Εξαρχείων, πιθανόν λόγω και της εντεινόμενης φημολογίας για επικείμενη επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. στην περιοχή. Ενα από αυτά τα κτίρια ήταν το ακίνητο της οδού Ασημάκη Φωτήλα 18, που στέγαζε την κατάληψη «Rosa de foc» και στο οποίο η ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησε έφοδο το πρωί της Δευτέρας. Στο εσωτερικό του, πράγματι, οι αστυνομικοί που μετείχαν στην επιχείρηση της Δευτέρας βρήκαν αντιασφυξιογόνες μάσκες, κουκούλες, κοντάρια κ.ά. Μετά την πρώτη επιχείρηση εκκένωσης της «GARE», τον Νοέμβριο του 2017, τα μέλη της κατάληψης «Rosa de foc» είχαν με κείμενό τους στο Διαδίκτυο εκφράσει την αλληλεγγύη τους. «Οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες και πρέπει να απαντήσουμε. Πρέπει να τους γίνει σαφές ότι κανείς δεν μπορεί να μπαίνει με τη βία σε αυτόνομα συλλογικοποιημένα εδάφη αγώνα και να μην τρέχει τίποτα», έγραφαν.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τους τελευταίους μήνες, λόγω της εκπεφρασμένης πρόθεσης της Νέας Δημοκρατίας να προχωρήσει σε εκκένωση των κατειλημμένων κτιρίων, από τις 12 καταλήψεις στέγης των Εξαρχείων όπου διαμένουν πρόσφυγες και μετανάστες αποχώρησαν οι περισσότεροι από όσους δεν είχαν χαρτιά, όπως και όσοι πιθανόν είχαν εμπλοκή σε ποινικές ή άλλες υποθέσεις. Από τους 143 πρόσφυγες και μετανάστες που απομακρύνθηκαν τη Δευτέρα από τα δύο ακίνητα της οδού Σπύρου Τρικούπη, οι 134 είχαν δελτίο αιτήσαντος ασύλου. Μόνο εννέα δεν είχαν κανενός είδους νομιμοποιητικό έγγραφο και γι’ αυτούς κινήθηκαν διαδικασίες απέλασης.

Επιπλέον, όμως, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας σχημάτισαν δικογραφία και παρέπεμψαν στο αυτόφωρο έξι αλλοδαπούς, οι περισσότεροι υπήκοοι Αφγανιστάν, που είχαν καταθέσει αίτημα για άσυλο και διέμεναν στο ακίνητο της Σπύρου Τρικούπη 15. Με αφορμή ένα ρόπαλο που βρέθηκε στην κατοχή τους, σχηματίστηκε σε βάρος τους δικογραφία για παράνομη οπλοκατοχή. Από την προανάκριση προέκυψε ότι δεν είχαν σχέση με τις υπόλοιπες οικογένειες αλλοδαπών που έμεναν στο ακίνητο, αντίθετα υπήρξαν υπόνοιες εμπλοκής τους σε παράνομες ενέργειες, πιθανόν δε και θρησκευτικής ριζοσπαστικοποίησής τους. Για τα δύο ακίνητα της οδού Σπύρου Τρικούπη 15 και 17 εκκρεμούσαν εισαγγελικές παραγγελίες κατόπιν μηνύσεων που είχαν καταθέσει οι ιδιοκτήτες τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή