Ο οδικός χάρτης για την ανασύνταξη του ΚΙΝΑΛ

Ο οδικός χάρτης για την ανασύνταξη του ΚΙΝΑΛ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το περασμένο εξάμηνο ήταν για το ΚΙΝΑΛ μια περίοδος «επανίδρυσης», αναζήτησης ταυτότητας, αλλά και κομβικών αλλαγών. Από το «ενωτικό» συνέδριο του Μαρτίου και τη μετέπειτα ρήξη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο μέχρι τις εθνικές εκλογές, ο ενιαίος φορέας διέγραψε μια τροχιά δαιδαλώδη και γεμάτη υπαρξιακές αντιφάσεις.

Με δεδομένο, ωστόσο, ότι βρισκόμαστε στην αφετηρία ενός πολιτικά απαιτητικού φθινοπώρου, στη Χαριλάου Τρικούπη καταστρώνουν ήδη τον οδικό χάρτη προς μια πιο συντεταγμένη πορεία. Οδικός χάρτης ο οποίος, με «ορόσημο» την προγραμματική συνδιάσκεψη του Νοεμβρίου, στοχεύει, όπως τονίζεται, στο να δημιουργηθεί μια πιο «καθαρή» ταυτότητα για την παράταξη.

Ενας βασικός άξονας του παραπάνω εγχειρήματος είναι η προσπάθεια να προβληθεί το ΚΙΝΑΛ ως κάτι άφθαρτο και όχι ως… ΠΑΣΟΚ με άλλο όνομα. Παρότι το «πράσινο» στοιχείο ήταν διάχυτο στον προεκλογικό λόγο της Φώφης Γεννηματά, η ηγεσία επιθυμεί να σταματήσει η «επίμονη προσκόλληση στο παρελθόν». Ενδεικτικό είναι ότι στις εκδηλώσεις της 3ης Σεπτεμβρίου, η Χαρ. Τρικούπη επέλεξε να ρίξει το βάρος σε θεματικές εκδηλώσεις για τον πρωτογενή τομέα στη Λάρισα και όχι να μετατραπεί η επέτειος σε «τελετή νεκρανάστασης», όπως χαρακτηριστικά το έθεσε στην «Κ» έμπειρο στέλεχος. Βέβαια, πρόκειται για ένα εγχείρημα περίπλοκο για δύο λόγους: πρώτον, γιατί από το παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ προέρχεται το μεγαλύτερο τμήμα της εκλογικής βάσης του ΚΙΝΑΛ (την οποία διεκδικεί δυναμικά και ο ΣΥΡΙΖΑ) και, δεύτερον, γιατί το «πράσινο» ρεύμα παραμένει πολύ ισχυρό εντός του ενιαίου φορέα, εκφραζόμενο τόσο από ιστορικά όσο και από νεότερα στελέχη.

Περιχαράκωση

Παράλληλα, με δεδομένο ότι το προσεχές διάστημα το ΚΙΝΑΛ θα βρεθεί ακόμη πιο εμφατικά «στη μέση» των αντιπαραθέσεων κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης, στόχος της ηγεσίας είναι να περιχαρακώσει τη θέση της στο κέντρο του πολιτικού φάσματος. Σε αυτή την κατεύθυνση άλλωστε η Χαρ. Τρικούπη «σηκώνει» σταθερά ψηλά θέματα που της δίνουν τη δυνατότητα να ταυτίσει πολιτικά τα δύο κόμματα, όπως η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ωστόσο, με βασικό άξονα τη ΔΕΘ, το ΚΙΝΑΛ θα επιχειρήσει να στείλει και το μήνυμα ότι δεν αναλώνεται σε τυπικές συγκρούσεις, αλλά διευρύνει την ατζέντα της και σε λιγότερο… δημοφιλή ζητήματα. Υπό αυτό το πρίσμα, στο επίκεντρο της επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν η κλιματική αλλαγή και η 4η βιομηχανική επανάσταση, άξονες που εκτιμάται ότι μπορούν να προσελκύσουν εξειδικευμένα ακροατήρια και ταυτόχρονα να προβάλουν το ΚΙΝΑΛ ως φορέα που εκφράζει τη σύγχρονη ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Βέβαια, πολύ σημαντικό ρόλο στις ισορροπίες μεταξύ της Χαρ. Τρικούπη και των Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ θα παίξουν οι επερχόμενες «μάχες» του Κοινοβουλίου, τόσο για τον εκλογικό νόμο όσο και για την υπόθεση Novartis, μετά την εισαγγελική πρόταση για δίωξη κατά του Ανδρέα Λοβέρδου.

Τέλος, «ενδιαφέρων» σταθμός, στην πορεία προς τη συνδιάσκεψη, θεωρείται και η Κεντρική Επιτροπή στα τέλη Σεπτεμβρίου, με νωπές τις μνήμες του θυελλώδους κλίματος που επικράτησε στην τελευταία συνεδρίαση, λίγες ημέρες μετά τις εθνικές εκλογές. Αλλωστε, τότε υπολογίζεται ότι θα παρουσιαστεί και το πόρισμα της ειδικής επιτροπής που μελετά την πορεία του ΠΑΣΟΚ από το 2009.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή