Ικανοποίηση στο Βερολίνο από το δείγμα γραφής της νέας κυβέρνησης

Ικανοποίηση στο Βερολίνο από το δείγμα γραφής της νέας κυβέρνησης

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα σελίδα στις ελληνογερμανικές σχέσεις άνοιξε με την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο την περασμένη Πέμπτη. Επαφές της «Κ» στη γερμανική πρωτεύουσα, αλλά και η υποδοχή που επιφύλαξε ο γερμανικός Τύπος στον Ελληνα πρωθυπουργό, αναδεικνύουν τις νέες προοπτικές που έχουν δημιουργηθεί – αλλά και τη σημασία που θα έχει για την πραγμάτωσή τους η επιτυχής εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης.

Ιδιαίτερα θετική εντύπωση έκανε ότι ο κ. Μητσοτάκης μίλησε με διαφορετικό τόνο, τόσο στη συνέντευξή του στη FAZ όσο και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του με την καγκελάριο και τον υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς. Οπως αναφέρουν γερμανικές κυβερνητικές πηγές στην «Κ», σε αντίθεση με προηγούμενους πρωθυπουργούς των χρόνων της κρίσης, που πάντα έρχονταν στο Βερολίνο με κάποιο αίτημα για περαιτέρω στήριξη ή ελάφρυνση των όρων της οικονομικής βοήθειας, ο κ. Μητσοτάκης ήρθε με διαφορετικό αφήγημα. Μίλησε αναλυτικά για τα σχέδιά του για την αναμόρφωση της ελληνικής οικονομίας και τόνισε ότι το μόνο που θέλει από τη Γερμανία είναι να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν, επενδύοντας στην Ελλάδα. «Ηταν μια έξυπνη προσέγγιση» και «δείγμα αυτοπεποίθησης», σημειώνεται χαρακτηριστικά. Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός παρουσίασε το πρόγραμμά του με τον επαγγελματισμό «ενός πρώην στελέχους της McKinsey» επίσης εκτιμήθηκε δεόντως. «Δεν υπήρχε ούτε μία νότα παραφωνίας», αναφέρουν οι ίδιες πηγές σχετικά με την επίσκεψη.

Σχετικά με το δεκαετές «πράσινο επενδυτικό σχέδιο» που ανακοίνωσαν οι δύο ηγέτες στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Μητσοτάκης το υποστήριξε στο γεύμα εργασίας λέγοντας στην κ. Μέρκελ και στους συνεργάτες της ότι μπορεί η Ελλάδα να γίνει η «μπαταρία της Ευρώπης», με περιβαλλοντικά αλλά και μεγάλα οικονομικά οφέλη. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη συζήτηση που έγινε για το θέμα αυτό στη διαχείριση απορριμμάτων και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η γερμανική πλευρά είναι θετική απέναντι στην ιδέα, δεδομένης και της ισχυρής παρουσίας των γερμανικών επιχειρήσεων στους τομείς αυτούς.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», απέκρουσε την ελληνική πρόταση να γίνει το επενδυτικό φόρουμ που θα αναδείξει τις ευκαιρίες για πράσινες επενδύσεις στην Ελλάδα τον Νοέμβριο. Η κ. Μέρκελ ανέφερε τον λόγο στη συνέντευξη Τύπου: Υπάρχουν ζητήματα που αφορούν το ρυθμιστικό πλαίσιο στη χώρα μας, τα οποία δυσχεραίνουν τη δυνατότητα επενδύσεων μεγάλης κλίμακας. Το Βερολίνο επιθυμεί να υπάρξει η κατάλληλη προεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας ώστε όταν γίνει το φόρουμ να είναι το πεδίο ανοιχτό για όσους ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ενας ακόμη ανασταλτικός παράγοντας είναι το συγκριτικά μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς, η οποία θα ήταν ελκυστική για τους Γερμανούς μόνον αν προσέφερε πρόσβαση στην ευρύτερη ΝΑ Ευρώπη.

Το μεταναστευτικό

Ενα άλλο πεδίο που προσφερόταν για άμεση, χειροπιαστή πρόοδο ήταν η διαχείριση του μεταναστευτικού. Η στήριξη που παρείχε ο Αλέξης Τσίπρας στην κ. Μέρκελ στο μέτωπο αυτό την κρίσιμη περίοδο 2015-16, όταν κινδύνευσε να λήξει πρόωρα η θητεία της, ήταν ένας από τους λόγους για την αναβάθμιση της σχέσης τους. Ωστόσο, την τελευταία διετία, η αδυναμία της ελληνικής πλευράς να εφαρμόσει την πτυχή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας που αφορούσε τις επιστροφές μεταναστών στη γείτονα, ήταν μόνιμη πηγή εκνευρισμού στο Βερολίνο (κάτι στο οποίο αναφέρθηκε εμμέσως η καγκελάριος στη συνέντευξη Τύπου).

Ηταν συνεπώς εύκολο για τον κ. Μητσοτάκη να κερδίσει πόντους μιλώντας για τη διαφορετική προσέγγισή του: την αθόρυβη επιτάχυνση των επιστροφών με την αλλαγή της διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου και την ταυτόχρονη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του Β. Αιγαίου. Η γερμανική πλευρά είναι επίσης ικανοποιημένη από τη μετεκλογική στάση της νέας κυβέρνησης στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να διασφαλίσει τα ελληνικά συμφέροντα όπως τα αντιλαμβάνεται μέσω της διαδικασίας ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε.                                                              

Παρότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ιδεολογικά πιο κοντά στην κ. Μέρκελ, η προσωπική χημεία που αναπτύχθηκε μεταξύ της καγκελαρίου και του προκατόχου –προϊόν μεγάλων κρίσεων και στις δύο χώρες– είναι δύσκολο να αναπαραχθεί. Αυτό που έχει σημασία είναι το αποτέλεσμα: αν οι μεταρρυθμίσεις προχωρήσουν, αν το επιχειρηματικό κλίμα βελτιωθεί, η Γερμανία θα συμβάλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Σε ένα τέτοιο σενάριο όντως «οι δεσμεύσεις της Ελλάδας θα είναι πιο εύκολο να υλοποιηθούν», όπως δήλωσε την Πέμπτη η κ. Μέρκελ. Παράλληλα, όμως, μια οικονομικά πιο ισχυρή και αξιόπιστη Ελλάδα θα είναι σε πολύ καλύτερη θέση για να ζητήσει να χαλαρώσει η δημοσιονομική θηλιά που άφησε ως πικρή κληρονομιά η εποχή των μνημονίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή