Ρότερνταμ by locals

6' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πειραγμένες», νόστιμες ολλανδικές κροκέτες, μια μέρα στο γήπεδο και ένα ολοκαίνουργιο κοκτέιλ μπαρ.

Κήπος Heemtuin (Κralinse Bos)

Langepad 3062

Kαθημερινά: 09.00-16.00

Δωρεάν

Στο Kralingse Bos, το μεγαλύτερο πάρκο του Ρότερνταμ, βρίσκεται ο ωραιότερος ίσως κήπος της πόλης. Δυστυχώς, είναι πολλοί αυτοί που δεν γνωρίζουν τον Heemtuin, προσπερνώντας την όχι και τόσο εμφανή είσοδό του, ωστόσο είναι ένας κήπος με πολύ γρασίδι, δέντρα και θάμνους. Φιλοξενεί αρκετά μικρά ζώα, όπως βατράχια, σαλαμάνδρες, έντομα και πτηνά. Υπάρχουν, μάλιστα, και σπιτάκια πουλιών, και με λίγη τύχη ίσως δείτε νεοσσούς. Προτιμώ να έρχομαι εδώ αργά το απόγευμα. Φέρνω μαζί μου μερικές μπίρες και απολαμβάνω το ηλιοβασίλεμα και τη θέα στην πόλη. Προσοχή στις κουτσουλιές!

– Davy Baas


Εστιατόριο De Ballentent

Parkkade 1

τηλ. +31 104360462

Καθημερινά: 09.00-23.00

Κεφτεδάκια: 4,40 ευρώ

Στο εστιατόριο-καφέ The Ballentent μπορεί κανείς να απολαύσει το ποτό του και ένα γεύμα με αρκετές επιλογές, που περιλαμβάνουν από ψάρι έως σνίτσελ. Ωστόσο είναι διάσημο για τα κεφτεδάκια του – και δικαίως, διότι είναι εκπληκτικά! Μπορείτε να τα παραγγείλετε με πατάτες τηγανητές ή με ψωμί και λαχανικά. Προτείνω να τα συνοδεύσετε με satay sauce (μια σάλτσα της ινδονησιακής κουζίνας). Το προσωπικό είναι πολύ φιλικό και, αν καθίσετε στην ταράτσα, θα απολαύσετε το φαγητό σας, αλλά και τη μοναδική θέα στον ποταμό Maas, στο ξενοδοχείο New York και στο SS Rotterdam. Το εστιατόριο βρίσκεται κοντά στο πάρκο Euromast και στη ζώνη περιπάτου και αναψυχής Westerkade δίπλα στο κανάλι.

– Davy Baas


Αγορά Rotterdamse Oogstmarkt

Noordplein 1

Σάββατο: 10.00-17.00

Γεμάτη όμορφα δέντρα, η πλατεία Noordplein στη γειτονιά Oude Noorden μοιάζει με μικρή όαση. Κάθε Σάββατο στην πλατεία της στήνουν τους πάγκους τους οι παραγωγοί της ευρύτερης περιοχής. Η λαϊκή αγορά Rotterdamse Oogstmarkt είναι προορισμός για όποιον θέλει να αγοράσει τοπικά προϊόντα, όπως τυρί, φρούτα και λαχανικά, ψωμί, λουλούδια, καφέ και πολλά άλλα, τα οποία παράγονται σε ακτίνα 50 χλμ. από το κέντρο του Ρότερνταμ.

Οι ιδρυτές της επιθυμούν την ενίσχυση της τοπικής παραγωγής και γι’ αυτόν τον λόγο διοργανώνουν ποικιλία εκδηλώσεων που φέρνουν κοντά τους αγρότες με τους καταναλωτές. Παλαιότερα, η λαϊκή γινόταν μία φορά τον μήνα, πλέον όμως λειτουργεί σε εβδομαδιαία βάση. Δύο Σάββατα τον μήνα, μάλιστα, διευρύνεται και φιλοξενεί περισσότερους πάγκους, μουσική, ποτά και προτάσεις για να περάσει κανείς όλη τη μέρα. Μη φύγετε χωρίς να κάνετε μια βόλτα στη γειτονιά. Έχει καλή αγορά και καλά εστιατόρια. Σας προτείνω τα Zwaanshals, Kookpunt, Bertmans και το αγαπημένο μου Lof der Zoetheid.

– Gisela Clarke


Κοκτεϊλ μπαρ Spikizi

Zwarte Paardenstraat 91A

τηλ. +31 614542792

Κυριακή και Δευτέρα: 19.00-01.00,

Παρασκευή και Σάββατο: 19.00-02.00

Κοκτέιλ: 10 ευρώ

Το Spikizi είναι ένα καινούργιο κοκτέιλ μπαρ στα όρια της γειτονιάς Witte de Withstraat, στο κέντρο του Ρότερνταμ. Η περιοχή είναι γεμάτη μπαρ, εστιατόρια και λίγα κλαμπ, μαζεύει όμως αρκετό κόσμο. Αν θέλετε να αποφύγετε τον συνωστισμό, αποδράστε στο Spikizi, έναν μικρό, ζεστό χώρο με ωραίο κόσμο, όμορφα φυτά και δημιουργικά κοκτέιλ. Αν και η ονομασία του αποτίνει φόρο τιμής στα κρυφά μπαρ της ποταπαγόρευσης των ΗΠΑ, τα διάσημα speakeasy bars, εδώ δεν θα έρθετε στα κρυφά. Θα μιλάτε όσο θέλετε και θα ακούσετε διάφορα είδη μουσικής, από hip hop και R&B μέχρι ’90s επιλογές. Ο κατάλογος των ποτών είναι εκτενής, με σύγχρονες αλλά και ρετρό συνταγές, όπως το Amaretto sour, που το λατρεύω.

– Gisela Clarke


Εστιατόριο-μπαρ Sijf

Oude Binnenweg 115

τηλ. +31 104332610

Κυριακή και Δευτέρα: 10.00-12.00,

Τρίτη και Πέμπτη: 10.00-01.00,

Παρασκευή και Σάββατο: 10.00-02.00

Γεύμα: 16 ευρώ

Ρότερνταμ by locals-1

To Sijf είναι ένα στέκι για όλες τις ώρες της ημέρας.

Δεν υπάρχει κάτι που να μην είναι ωραίο στο Sijf: ο χώρος είναι γοητευτικός και άνετος, οι σερβιτόροι φιλικοί και επαγγελματίες, ο εξωτερικός του χώρος με τα τραπεζάκια ιδανικός για να χαζεύεις την κίνηση στον δρόμο, και επιπλέον σερβίρει πολλές διαφορετικές μπίρες. Ελάτε για πρωινό, μεσημεριανό, δείπνο ή απλώς για ποτό, να ξέρετε όμως ότι τα μύδια του με τηγανητές πατάτες, συνοδεία βελγικής μπίρας, θα σας βάλουν σε πειρασμό. Τις Κυριακές μετά τις 17.00 έχει ζωντανή μουσική.

– Gisela Clarke


Εστιατόριο The Walk’In Fish

Schiedamse Vest 14

τηλ. +31 108452837

Δευτέρα και Πέμπτη-Σάββατο: 17.30-22.30,

Κυριακή: 12.00-21.30

Μενού τριών πιάτων: 37 ευρώ

Ρότερνταμ by locals-2

Επιλογές ψαροφαγίας από τις κουζίνες του κόσμου προσφέρει το Walk’In Fish.

Το Walk’Ιn Fish, με την ιδιαίτερη διακόσμηση και το φιλικό προσωπικό, βρίσκεται σε έναν δρόμο της περιοχής Witte de Withstraat γεμάτο εστιατόρια, την οδό Schiedamse Vest. Είναι το μοναδικό μέρος σε όλο το Ρότερνταμ που σερβίρει το καταλανικό κρασί Roca i Amat cava, γι’ αυτό μη χάσετε την ευκαιρία να ξεκινήσετε τη βραδιά σας με ένα ποτήρι. Το μενού του εστιάζει στο ψάρι, προσφέρει όμως και κάποιες επιλογές σε κρέας και vegan πιάτα. Δοκιμάστε ταρτάρ τόνου με σος τσιμιτσούρι, μασσαλιώτικη μπουγιαμπέσα, σεβίτσε με φρούτα του πάθους – κι αυτά είναι μόνο τα ορεκτικά. Αν σας αρέσουν τα όστρακα, σας συστήνω το Umami Moscow Mule. Τα κυρίως του είναι εξίσου καλά (δοκιμάστε το λαβράκι με καρυκεύματα από τη Μέση Ανατολή), ενώ εξαιρετικά είναι και τα πιάτα με αστακό.

– Silvia Graham


Ολλανδικά σνακ Het Kroket Loket

Dominee Jan Scharpstraat 298

τηλ. +31- 629840803

Δευτέρα-Πέμπτη: 10.00-20.00,

Παρασκευή: 10.00-21.00,

Σάββατο: 10.00-20.00,

Κυριακή: 12.00-18.00

Κροκέτα: 3,25 ευρώ

Ρότερνταμ by locals-3

Εντός της κλειστής αγοράς τροφίμων Markthal (φωτογραφία), το Het Kroket Loket σερβίρει τις πιο νόστιμες ολλανδικές κροκέτες. (Φωτογραφία: Miquel Gonzalez/laif)

Το Het Κroket Loket στεγάζεται στο εντυπωσιακό κτίριο της κλειστής αγοράς τροφίμων Markthal και σερβίρει το αγαπημένο σνακ των Ολλανδών, τις κροκέτες, στην καλύτερή τους εκδοχή. Παραδοσιακά, οι ολλανδικές κροκέτες γεμίζονται με κρέας ραγού και συνοδεύονται με μουστάρδα. Όμως το Het Κroket φτιάχνει τη δική του μαγιονέζα, διαφορετική για κάθε πιάτο, που απογειώνει τη γευστική εμπειρία: οι κροκέτες με κρέας είναι εγγύηση, δοκιμάστε όμως και αυτές με τυρί. Συνεχίστε με Rendang και μαγιονέζα-τσίλι, με πάπια Πεκίνου και μαγιονέζα με πάπρικα ή με ιταλική κροκέτα με ντομάτα, μοτσαρέλα και πέστο, σερβιρισμένη με μαγιονέζα βασιλικού.

– Silvia Graham


Kαφέ Heilige Boontjes

Eendrachtsplein 3,

τηλ. +31-108401383

Δευτέρα-Παρασκευή: 08.00-18.00,

Σάββατο-Κυριακή: 10.00-18.00,

Διπλός εσπρέσο: 2,50 ευρώ

Σε ένα ιδιαίτερο βιομηχανικό κτίριο στο Eendrachtsplein, που μέχρι πριν από τρία χρόνια στέγαζε ένα αστυνομικό τμήμα, θα βρείτε το καφέ Heilige Boontjes, με τραπέζια στο εσωτερικό για όσους θέλουν να δουλέψουν ή να διαβάσουν και με άνετους καναπέδες για όσους θέλουν να κουβεντιάσουν με τους φίλους τους. H oνομασία του σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει «άγιος» και σχετίζεται με το κοινωνικό πρόσωπο της επιχείρησης, καθώς βοηθά στην επανένταξη πρώην φυλακισμένων, δίνοντάς τους εφόδια αλλά και κίνητρο για να συνεχίσουν τη ζωή τους. Στο Heilige Boontjes θα πιείτε καφέ που καβουρδίζεται επιτόπου και θα γευματίσετε. Χρέη ξεναγού εκτελεί ο Rodney, πρώην κρατούμενος, ο οποίος θα σας ενημερώσει για το παρελθόν του κτιρίου.

– Silvia Graham


Πισίνα Oostelijk

Gerdesiaweg 480

τηλ. +31 104136444

Δευτέρα-Τετάρτη: 07.00-22.00,

Παρασκευή: 08.00-21.00,

Σάββατο: 08.00-15.00,

Κυριακή 09.00-12.00

Είσοδος: 5,10 ευρώ

Η πανέμορφη πισίνα Oostelijk, που στεγάζεται σε ένα υπέροχο αρ ντεκό κτίριο της δεκαετίας του 1930, θα σας χαρίσει μοναδικές εμπειρίες μέσα και έξω από το νερό. Πρόκειται για την παλαιότερη πισίνα στην πόλη, πρόσφατα ανακαινισμένη, που διατηρεί τη γοητεία της με τις θαυμάσιες οροφές και τα ξύλινα διαχωριστικά που θυμίζουν παλιά αποδυτήρια σχολείου. Ερχόμουν εδώ για τα μαθήματα κολύμβησης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου και τώρα μαζί με τον γιο μου. Μπορείτε να παρακολουθήσετε και μεμονωμένα μαθήματα.

– Cinthya Uribe


Στάδιο Het Kasteel

Spartapark-Noord 1

τηλ. +31 108909210

Εισιτήριο αγώνα: 12,50 ευρώ

Ρότερνταμ by locals-4

Het Kasteel, το παλαιότερο γήπεδο ποδοσφαίρου των Κάτω Χωρών.  (Φωτογραφία: Shutterstock)

Το Ρότερνταμ ως πόλη-λιμάνι είχε μεγάλη εργατική τάξη, γι’ αυτό δεν είναι απορίας άξιον που διαθέτει τρία επαγγελματικά σωματεία ποδοσφαίρου. Η Σπάρτα Ρότερνταμ είναι ο παλαιότερος σύλλογος των Κάτω Χωρών (1888) και η έδρα της, το Het Kasteel, το παλαιότερο γήπεδο ποδοσφαίρου. Το παρελθόν της είναι ένδοξο, καθώς έχει κερδίσει το εθνικό πρωτάθλημα έξι φορές – βέβαια, η τελευταία φορά ήταν το 1959. Στο ρόστερ της ομάδας θα αναγνωρίσετε το όνομα του Ρόιστον Ντρέντε, ο οποίος έπαιζε στη Ρεάλ Μαδρίτης. Οι πιο ενδιαφέροντες αγώνες της σεζόν είναι το ντέρμπι ενάντια στη Φέγενορντ και τα παιχνίδια κόντρα στον Άγιαξ και στην Αϊντχόφεν. Αν φτάσετε μέχρι εδώ, αξίζει να περάσετε μια βόλτα από το κοντινό project Urban Waterbuffer, που τροφοδοτεί με νερό το στάδιο.

– Michael Afanasyev

Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με επικαιροποιημένα tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή