Ο τυφώνας «Ντόριαν» χτύπησε τις Μπαχάμες

Ο τυφώνας «Ντόριαν» χτύπησε τις Μπαχάμες

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΪΑΜΙ. Τα νησιά Αμπακοου και Γκραντ Μπαχάμα χτύπησε χθες ο τυφώνας «Ντόριαν», ξεκολλώντας στέγες, ανατρέποντας αυτοκίνητα, καταστρέφοντας πυλώνες ηλεκτρικού και προκαλώντας μεγάλες πλημμύρες. Η σφοδρή καταιγίδα αναμενόταν να μετακινηθεί σήμερα προς την ανατολική ακτή των ΗΠΑ, με τις Αρχές των πολιτειών της Τζόρτζια, της Φλόριντα και της Νότιας Καρολίνας να έχουν διατάξει την απομάκρυνση περισσότερων από ένα εκατομμύριο ανθρώπων.

Ο «Ντόριαν», τυφώνας κατηγορίας 5, που κινείται αργά προς τα δυτικά με ανέμους ταχύτητας 300 χλμ. την ώρα, προκάλεσε ζημιές σε περισσότερες από 13.000 κατοικίες στις Μπαχάμες. Κάτοικοι της νησιωτικής χώρας δημοσίευαν χθες φωτογραφίες των υδάτων που ετοιμάζονταν να σκεπάσουν πολλά χαμηλά σπίτια, ενώ το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Τυφώνων προειδοποιούσε για ενδεχόμενη αιφνίδια άνοδο της στάθμης των υδάτων, ικανή να απειλήσει ανθρώπινες ζωές.

Στην κομητεία του Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, που φιλοξενεί το θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο του προέδρου Τραμπ, οι Αρχές διέταξαν την εκκένωση των κατοικιών. «Ο τυφώνας αυτός μοιάζει να είναι μεγαλύτερος από όλους τους προηγούμενους», είπε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια ενημέρωσής του από την υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών FEMA. Ο «Ντόριαν» είναι ο ισχυρότερος τυφώνας που έχει καταγραφεί ποτέ στις Μπαχάμες, ενώ βρίσκεται στη δεύτερη θέση μαζί με τους καταστροφικούς τυφώνες «Γκίλμπερτ» (1988), «Ουίλμα» (2005) και τον ανώνυμο τυφώνα του Σεπτεμβρίου 1935. Ο τυφώνας «Αλεν» του 1980 θεωρείται ο ισχυρότερος στην ιστορία των ακτών του Ατλαντικού, με σταθερούς ανέμους ταχύτητας 306 χλμ. την ώρα.

Ο κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας Χένρι Μακμάστερ διέταξε την απομάκρυνση των κατοίκων από απειλούμενες παράκτιες ζώνες, ενώ ο Μπράιν Κεμπ, κυβερνήτης της Τζόρτζια, διέταξε την εκκένωση των έξι παραθαλάσσιων κομητειών της πολιτείας του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή