Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου: Παράδοση με… κομπλιμέντα

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου: Παράδοση με… κομπλιμέντα

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τέσσερις ημέρες διαφορά έγιναν οι τελετές διαδοχής της καλλιτεχνικής διεύθυνσης σε δύο από τους μεγαλύτερους και πιο παραγωγικούς πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας, το Εθνικό Θέατρο και το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, αλλά η ανταπόκριση δείχνει ότι αποτελούν ήδη μια καλοδεχούμενη παράδοση. Την προηγούμενη Πέμπτη σε ένα γεμάτο θέατρο χειροκροτήθηκε θερμά τόσο ο απερχόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής της πρώτης σκηνής της χώρας Στάθης Λιβαθινός όσο και ο Δημήτρης Λιγνάδης που μόλις ανέλαβε καθήκοντα.

Ανάλογη ήταν χθες η ατμόσφαιρα στη διάρκεια της τελετής παράδοσης και παραλαβής, που έλαβε χώρα στο νεοκλασικό της οδού Ηπίτου όπου στεγάζεται το Φεστιβάλ. Οπως συνέβη και στο Εθνικό Θέατρο, η προσέλευση των προσκεκλημένων ήταν μεγαλύτερη από όσο αναμενόταν, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι του οργανισμού και δημοσιογράφοι να γεμίσουν ασφυκτικά την αίθουσα.

Εξαιρετικά θερμό ήταν το κλίμα της σύντομης εκδήλωσης, με τους δύο σκηνοθέτες, τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο που ολοκλήρωσε τη θητεία του και την Κατερίνα Ευαγγελάτου που τώρα αναλαμβάνει καθήκοντα, να συνομιλούν με την οικειότητα των ομοτέχνων. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη άνοιξε τη συνάντηση κάνοντας αναφορά στη μακρά ιστορική πορεία του θεσμού τονίζοντας τον πρωτοποριακό του χαρακτήρα, και σχολίασε ότι αυτή «η αλλαγή σκυτάλης μπορεί να έχει τον χαρακτήρα μιας γιορτής». Συμπλήρωσε ότι ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος «έβαλε τον καλύτερό του εαυτό σ’ αυτά τα χρόνια» της θητείας του, και προανήγγειλε τον προγραμματισμό που θα ανακοινωθεί το συντομότερο από τη νέα καλλιτεχνική διευθύντρια.

«Στα δυναμικά χέρια της φίλης Κατερίνας Ευαγγελάτου» είπε ότι παραδίδει το Φεστιβάλ ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, και αφού ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του διευκρίνισε ότι επιστρέφει στο «θεατρικό του σπίτι, το Θέατρο του Νέου Κόσμου» για να αξιοποιήσει την πείρα που απέκτησε. Οσο για τη νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ που είναι γνωστή για την οργανωτικότητα και την αποτελεσματικότητά της –ας μην ξεχνάμε ότι συνδυάζει τη σκηνοθεσία με τη διδασκαλία– δήλωσε ότι αντιμετωπίζει αυτόν «τον θρυλικό θεσμό ως μια μεγάλη καλλιτεχνική πρόκληση», «μια συμπυκνωμένη περιπέτεια», στην οποία σκοπεύει να δώσει όλη της «τη δημιουργική ορμή». Ενδεικτική του πνεύματος με το οποίο θα σχεδιαστεί το νέο πρόγραμμα ήταν η επιθυμία της να αποτελέσει το φεστιβάλ «μία εκρηκτική εξαίρεση στους χειμερινούς ρυθμούς και τρόπους της καλλιτεχνικής μας ζωής».

Τόσα στα δικά της λόγια όσο και σε εκείνα του γενικού γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, ήταν φανερό ότι υπάρχει ένα κοινό ενδιαφέρον του υπουργείου Πολιτισμού και της νέας καλλιτεχνικής αρχής να αποτελέσει το Φεστιβάλ αφενός πόλο τουριστικής έλξης και αφετέρου «να σταθεί ισότιμα και ισάξια δίπλα σε άλλα μεγάλα φεστιβάλ, φέρνοντας κόσμο, χρήματα αλλά και αναγνώριση της ελληνικής δημιουργίας στο εξωτερικό», όπως σχολίασε ο τελευταίος. Στο μεταξύ το υπουργείο Πολιτισμού θα φροντίσει για τον διορισμό του νέου διοικητικού συμβουλίου και τη δημιουργία εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας, παρέχοντας τα εργαλεία που απαιτούνται για την πιο αποτελεσματική επιτέλεση του νέου έργου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή