Το Κονκλάβιο (03/09/19)

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεπέζεμα

Ωρα των κοινωνικών εταίρων χθες στο Μέγαρο Μαξίμου. Ή, μάλλον, ώρα Γιάννη Παναγόπουλου. Δεν ξέρω αν φίλησε τα τιμημένα πατώματα του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, αλλά χθες ήταν η πρώτη φορά ύστερ’ από πέντε χρόνια που μπήκε στο Μαξίμου, αφού ο Αλέξης Τσίπρας δεν κάλεσε ποτέ τη ΓΣΕΕ σε συνάντηση. Θυμίζω μάλιστα ότι είχε εξαγγείλει την αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές κατόπιν συνάντησης με τους εργοδότες και χωρίς συμμετοχή της ΓΣΕΕ. Δεν είναι τυχαίο που χαιρετώντας τον Τσίπρα στην περσινή ΔΕΘ, ο Παναγόπουλος είχε διαμαρτυρηθεί σε στυλ «είμαστε ανεπιθύμητοι, αλλά κάποια στιγμή θα γίνεις κι εσύ ανεπιθύμητος». Και είχε απαγγείλει στον Τσίπρα τη γνωστή μαντινάδα: «Καλοχαιρέτα τους πεζούς όταν θα καβαλικέψεις, για να σε χαιρετούν κι αυτοί όταν θα ξεπεζέψεις». Ομολογουμένως χρήσιμη και διδακτική.

Know-how

Μένω στη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εταίρους, όπου, όπως το έθεσε αυτόπτης μάρτυρας, «ο καθένας έλεγε τα δικά του». Λογικό, αφού αυτός ήταν ο λόγος που τους κάλεσε ο πρωθυπουργός ενόψει της ομιλίας του στη ΔΕΘ. Συζήτηση έγινε, πάντως, και για τη σημασία της τεχνικής εκπαίδευσης. Πληροφορούμαι, δε, ότι επηρεασμένος από την πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στη Γερμανία είναι πολύ σημαντική υπόθεση να έχει κάποιος τεχνική εκπαίδευση. Και θύμισε ότι ζήτησε από την Αγκελα Μέρκελ τη συνδρομή της γερμανικής πλευράς στη μεταφορά της σχετικής τεχνογνωσίας.

Υφεση

Κατά τα λοιπά, κατάσκοπός μου μου μετέφερε ότι ο Μητσοτάκης φαίνεται να πιστεύει ότι στην ελληνική περίπτωση μπορεί να αναστραφεί η τάση ύφεσης. Δηλαδή μπορεί επενδυτές να αναζητήσουν στην Ελλάδα ευκαιρίες που δεν θα βρίσκουν αλλού. Θα δείξει. Σημειώνω ότι παρόντες στη συνάντηση ήταν οι Χρήστος Σταϊκούρας, Αδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος.

Πορεία προς τον λαό

Πορεία προς τον λαό αρχίζει η Ν.Δ. ενόψει της ΔΕΘ. Θυμίζω ότι είναι μια πρακτική που είχε εγκαινιαστεί επί των ημερών του Λευτέρη Αυγενάκη και την οποία συνεχίζει ο νέος γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Γιώργος Στεργίου. Βουλευτές και στελέχη θα σαρώσουν τους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης για να μεταφέρουν το μήνυμα (μη με ρωτάτε ποιο) και να «ζεστάνουν» τη βάση ενόψει της ανάβασης Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη στο τέλος της εβδομάδας. Η πορεία άρχισε χθες από τη Δράμα, με επικεφαλής του νεοδημοκρατικού κλιμακίου τον νεοεκλεγέντα στις Σέρρες Τάσο Χατζηβασιλείου.

Gap is back

Δεν θα είναι, πάντως, το μόνο κλιμάκιο στο οποίο θα μετάσχει ο Χατζηβασιλείου. Το λέω διότι ακούω ότι θα είναι ένας από τους έξι βουλευτές που θα προτείνει η Ν.Δ. για την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ανάμεσά τους οι Ντόρα Μπακογιάννη, Φωτεινή Πιπιλή και Δημήτρης Καιρίδης). Το καλύτερο, βέβαια, σας το κράτησα για το τέλος. Μαθαίνω ότι το ΚΙΝΑΛ έχει δικαίωμα μιας θέσης. Εννοείται ότι θα στείλει εκεί τον Γιώργο Παπανδρέου. Gap is back…

Τραγική ειρωνεία

Δεν διέλαθε την προσοχή παρατηρητικού αναγνώστη της στήλης η λεπτομέρεια που έκανε τη διαφορά στη φωτογραφία της περασμένης Παρασκευής, καθώς στο φόντο της χαιρετούρας της Μ. Ξενογιαννακοπούλου με τον Θ. Μωραΐτη, υπήρχε το πορτρέτο του Μιχάλη Παπαγιαννάκη. «Είναι όντως τραγική ειρωνεία», γράφει ο Γιώργος Τσιφουτίδης. «Το βλέμμα του, ασπρόμαυρο κι απόμακρο, αποστρέφεται τον ενδοπασοκικό έγχρωμο εναγκαλισμό. Το σφίξιμο στο πρόσωπό του, σχεδόν προφητικό, είναι σαν να συλλογιέται την κατάντια του Συνασπισμού που ονειρεύτηκε με τον Λεωνίδα Κύρκο. Είναι πράγματι μια εικόνα που δηλοί την αντίθεση συναισθημάτων που βιώνουν οι παλαιοί σύντροφοι του Παπαγιαννάκη με τη σημερινή κατάσταση». Κατόπιν τούτων, δεν μου μένει να σχολιάσω κάτι άλλο.

Ερχεται το «σερβίρισμα»

Σας έλεγα πριν από μία εβδομάδα ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρίσκεται ενώπιον των οριστικών αποφάσεων –λέγε με «μαγείρεμα»– για την τελική κατανομή προσώπων και αρμοδιοτήτων στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μόνο που αυτές καθυστερούν μερικές ημέρες, καθώς οι Ιταλοί δεν έχουν ακόμη κάνει την πρότασή τους για τον επίτροπο της επιλογής τους. Οταν γίνει αυτό –εντός της εβδομάδας–, θα περάσουμε από το «μαγείρεμα» στο σερβίρισμα. Πάντως, η Γερμανίδα βρίσκεται σε επαφή τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με τον Μαργαρίτη Σχοινά. Για να δούμε τι θα δούμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή