Κυβέρνηση και με τη βούλα στην Ιταλία

Κυβέρνηση και με τη βούλα στην Ιταλία

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Μια νέα κυβέρνηση γεννήθηκε χθες στην Ιταλία, με τη ληξιαρχική πράξη να επισφραγίζεται πανηγυρικά από την ηλεκτρονική πλειοψηφία των μελών του Κινήματος 5 Αστέρων, που ενέκριναν με ποσοστό 79,3% – 20,7% τη συγκυβέρνηση με το Δημοκρατικό Κόμμα, υπό την πρωθυπουργία του Τζουζέπε Κόντε. Ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα, ο επικεφαλής των 5 Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, έκανε λόγο για «υπεύθυνη στάση», σε αντιδιαστολή με την «ανευθυνότητα» του προηγούμενου κυβερνητικού εταίρου του, τον οποίο δεν κατονόμασε.

Η εσωκομματική διαμάχη γύρω από τη συγκυβέρνηση των «αντισυστημικών» 5 Αστέρων με έναν εκ των βασικών πυλώνων του ιταλικού πολιτικού σκηνικού λύθηκε με αποφασιστικό τρόπο υπέρ της συγκυβέρνησης. Περισσότερα μέλη των 5 Αστέρων (63.146) υπερψήφισαν χθες τη σύμπραξη με το Δημοκρατικό Κόμμα από όσα είχαν υπερψηφίσει τη σύμπραξη με τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, τον Μάιο του 2018 (42.796). Τα δύο κόμματα έχουν καταλήξει σε προγραμματική συμφωνία, ενώ σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση του νέου υπουργικού σχήματος από τον Τζουζέπε Κόντε. Αναγγέλλοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο Ντι Μάιο απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στο Δημοκρατικό Κόμμα, ενώ σημείωσε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει «και τα 20 σημεία των 5 Αστέρων». Μεταξύ αυτών, τη δέσμευση ότι «θα καταργηθούν άμεσα 345 καρέκλες» (σ.σ.: βουλευτών και γερουσιαστών), ότι θα μπει σε πρώτη προτεραιότητα το περιβάλλον, με απομάκρυνση από τον άνθρακα, θα μπει φρένο σε νέες εξορύξεις και σε αποτεφρωτήρες, θα υπάρξουν φορολογικές ελαφρύνσεις για την πρόσληψη νέων εργαζομένων κ.λπ.

Οσο για τον Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος έμεινε οριστικά εκτός νυμφώνος, παρηγόρησε τους υποστηρικτές του ισχυριζόμενος ότι η θητεία της νέας κυβέρνησης θα είναι σύντομη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή