Κριτική ΣΥΡΙΖΑ για Γλυπτά, ΕΥΠ και προσφυγικό

Κριτική ΣΥΡΙΖΑ για Γλυπτά, ΕΥΠ και προσφυγικό

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συντονισμένη προσπάθεια ώστε να περάσει στο παρασκήνιο το θέμα των εσωκομματικών και να βγει στο προσκήνιο η αντιπολιτευτική δράση κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό, οι δηλώσεις των στελεχών του όσον αφορά τα εσωκομματικά έχουν περάσει σε δεύτερο πλάνο και, όταν γίνονται, είναι απολύτως στο ίδιο μήκος κύματος, ώστε να μην υπάρχουν –δημοσίως τουλάχιστον– λαβές για εσωστρέφεια. Αντίστοιχα, τα στελέχη του κόμματος εστιάζουν στα αντιπολιτευτικά καθήκοντα που έχουν αναλάβει επιχειρώντας την κυβερνητική αποδόμηση, ενώ και η «κεντρική διοίκηση» έχει πολλαπλασιάσει τις παρεμβάσεις της, κυρίως μέσω του εκπροσώπου του κόμματος Αλ. Χαρίτση.

Τα τελευταία 24ωρα ο ΣΥΡΙΖΑ «σήκωσε» τρία θέματα με διαφορετική στόχευση το καθένα: πρώτον, υπήρξε συντονισμένη απάντηση στη δήλωση Μητσοτάκη για τον δανεισμό των Γλυπτών. Στο θέμα αυτό παρατηρήθηκε μια κλιμάκωση, καθώς ενώ αρχικά τοποθετήθηκε ο κ. Σκουρολιάκος, αρμόδιος για θέματα πολιτισμού, ακολούθησε ανακοίνωση και από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ χθες έκανε ανάρτηση στο Facebook για το θέμα και ο Αλέξης Τσίπρας. Η κλιμάκωση προέκυψε καθώς αφενός το θέμα θεωρήθηκε πως «χτυπάει» στο θυμικό της ευρείας μάζας των πολιτών, αφετέρου εκτιμήθηκε πως πλήττει προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη. Εξ ου και η φράση του κ. Τσίπρα πως η πρωτοβουλία για δανεισμό των Γλυπτών ήταν «τουλάχιστον αφελής». Ταυτόχρονα έδωσε μια ευκαιρία στον κ. Τσίπρα να εμφανιστεί ως συναινετικός, καλώντας την κυβέρνηση να ζητήσει την επιστροφή των Γλυπτών και θα «έχει τη στήριξη όλων μας».

Δεύτερο θέμα που σήκωσε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό της ΕΥΠ. Αυτό είχε σαφώς διαφορετική χροιά, αφού οι τόνοι ανέβηκαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για επαναφορά του «κράτους της Δεξιάς» ενώ μέσω του εκπροσώπου του έκανε πολλαπλές ερωτήσεις, γιατί ο πρωθυπουργός επέμεινε στο πρόσωπου του κ. Κοντολέοντος, φέρνοντας σχετική τροπολογία. Είναι σαφές πως η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο θέμα έχει ιδεολογική και θεσμική στόχευση. Τρίτο θέμα είναι οι μεταναστευτικές ροές. Στο εν λόγω ζήτημα ο ΣΥΡΙΖΑ εστίασε στη φιλοσοφία της Ν.Δ., σημειώνοντας πως «όσο η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό ζήτημα» και «το έχει αναγάγει μόνο σε εθνικό ή διμερές πρόβλημα με την Τουρκία», τόσο «δεν περιμένουμε να κατανοήσει ούτε να συμφωνήσει με τις πολιτικές που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια». Η ανακοίνωση καταλήγει λέγοντας πως η Ν.Δ. «δεν δικαιούται να κουνάει το δάχτυλο». Ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο δίνει και ακόμα μία διάσταση στο μεταναστευτικό, ασκώντας κριτική στη Ν.Δ. ως αντιπολίτευση. Τούτο φάνηκε από όσα έγραψε ο κ. Παπαδημούλης στο Twitter κατηγορώντας τη Ν.Δ. πως το 2015 επέρριπτε ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τις μεταναστευτικές ροές, ενώ «σήμερα ανακαλύπτει πως ευθύνονται οι γεωπολιτικές συνθήκες και τα παιχνίδια του Ερντογάν». Η τοποθέτηση του κ. Παπαδημούλη εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο που θέλει να αναδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ: πως «η Ν.Δ. ασκούσε αντιπολιτευτικά καθήκοντα με λαϊκισμό», όπως λένε κομματικές πηγές. Αυτό είναι ένα κομμάτι που θέλει να αναδείξει ευρύτερα ο κ. Τσίπρας και στη ΔΕΘ, αρχής γενομένης από τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή