Δημοσιονομική χαλάρωση ζητεί η Ρώμη από την Ε.Ε.

Δημοσιονομική χαλάρωση ζητεί η Ρώμη από την Ε.Ε.

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας σχεδιάζει την εφαρμογή μέτρων στήριξης στον προϋπολογισμό του 2020 και σκέπτεται να ζητήσει αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Eνωσης, αποκαλύπτει το πρακτορείο Blomberg. Την περασμένη Πέμπτη, ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα έδωσε εντολή στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε να σχηματίσει κυβέρνηση με το «αντισυστημικό» Κίνημα των 5 Αστέρων και το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα, μέχρι αυτήν την εβδομάδα. Μέσα στο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν πολύωρες συναντήσεις για να προσδιοριστεί η νέα ατζέντα για τη διακυβέρνηση της χώρας και για την οικονομία. Χθες, τα δύο κόμματα παρουσίασαν κοινό πρόγραμμα, θέτοντας ως προτεραιότητα τη χάραξη προϋπολογισμού που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη.

Σύμφωνα με 26σέλιδο προσχέδιο που έχει στη διάθεσή του το Bloomberg, τα δύο κόμματα εξετάζουν τη ματαίωση αύξησης του φόρου πωλήσεων από τις αρχές του νέου έτους, μέτρο στήριξης που θα αντισταθμιστεί από τη μείωση των δημοσίων δαπανών και την αύξηση των εσόδων από άλλους τομείς της οικονομίας, ώστε να μην εκτροχιαστούν οι στόχοι για τον προϋπολογισμό. Στα σχέδια του νέου κυβερνητικού συνασπισμού, που θεωρητικά θα ορκιστεί την Πέμπτη, περιλαμβάνεται επίσης η μείωση της φορολογίας στην εργασία και η υιοθέτηση κατώτατου μισθού. Αυτά τα επεκτατικά δημοσιονομικά μέτρα δεν αναμένεται να θέσουν σε κίνδυνο τον προϋπολογισμό της υπ’ αριθμόν 3 οικονομίας στην Ευρωζώνη, τονίζεται στο προσχέδιο.

Βασικό μέλημα των Βρυξελλών είναι το υπέρογκο δημόσιο χρέος της Ιταλίας. Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. τόνιζαν στην προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού του Κινήματος των 5 Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά ότι οι στόχοι για το δημοσιονομικό έλλειμμα θα πρέπει να είναι χαμηλοί, προκειμένου να δαμαστεί σε βάθος χρόνου το χρέος της χώρας, που σήμερα ξεπερνάει το 132% του ΑΕΠ. Η διαμάχη αυτή δημιούργησε κλίμα πολιτικής αστάθειας και προκάλεσε την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στην ιταλική οικονομία τους 14 μήνες που κυβερνούσε η Λέγκα του Βορρά με το Κίνημα των 5 Αστέρων. Ο ηγέτης της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, αποφάσισε να αποσύρει το κόμμα του από τον κυβερνητικό συνασπισμό, με κίνδυνο να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Η προοπτική αυτή φαίνεται να απομακρύνεται πλέον με τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, μειώνοντας τον κίνδυνο αστάθειας στην οικονομία και διατηρώντας σε χαμηλά επίπεδα τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή