Στη Φλόριντα ο τυφώνας «Ντόριαν»

Στη Φλόριντα ο τυφώνας «Ντόριαν»

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O τυφώνας «Ντόριαν», ένας από τους ισχυρότερους που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα, φαίνεται ότι αποδυναμώνεται καθώς προσεγγίζει με βραδύτητα τις ακτές της Φλόριντα. Προηγουμένως είχε πλήξει το νησί Γκραντ Μπαχάμα, στο νησιωτικό σύμπλεγμα Μπαχάμες, καταστρέφοντας ολοσχερώς το νοσοκομείο. Ο «Ντόριαν» αναμενόταν να πλήξει τη Φλόριντα χθες το βράδυ.

Υπάρχουν, ωστόσο, περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς ο καταστροφικός τυφώνας υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 3 της πεντάβαθμης κλίμακας ανέμων Σάφιρ-Σίμπσον, μεταφέροντας, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων, ανέμους που αγγίζουν τα 195 χλμ. την ώρα. Κινείται όμως πλέον βορειοδυτικά, με ταχύτητα που δεν ξεπερνά τo 1,6 χλμ. ανά ώρα, βραδύτερα δηλαδή από έναν άνθρωπο που βαδίζει.

Η επίσκεψη του «Ντόριαν» στις Μπαχάμες διήρκεσε πολλές ημέρες και άφησε πίσω της πέντε νεκρούς στα νησιά Αμπάκο, βόρεια του νησιωτικού συμπλέγματος. Χιλιάδες κατοικίες πλημμύρισαν και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους αναζητώντας ασφαλές κατάλυμα.

Οι πραγματικές διαστάσεις της καταστροφής στις Μπαχάμες δεν πρόκειται να αποσαφηνιστούν πριν από τη λήξη του φαινομένου και την επίσκεψη των πληγέντων περιοχών από τα σωστικά συνεργεία. «Βρισκόμαστε προ μιας ιστορικής τραγωδίας σε περιοχές του βόρειου νησιωτικού συμπλέγματος», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Κοινοπολιτείας των Μπαχαμών, Χιούμπερτ Μίνις, κατά τη διάρκεια προχθεσινής συνέντευξης Τύπου. «Αποστολή και στόχος μας τώρα είναι η έρευνα, η διάσωση και η αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών στις πληγείσες περιοχές», δήλωσε ο Μίνις, τονίζοντας ότι στις προσπάθειες συνέβαλε η ακτοφυλακή των ΗΠΑ, που βρέθηκε στα νησιά Αμπάκο, διασώζοντας τραυματίες. Οι πιο σοβαρά τραυματισμένοι διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία του Νιου Πρόβεντανς, του πιο πυκνοκατοικημένου νησιού του συμπλέγματος.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ έκριναν ότι τουλάχιστον 60.000 άτομα στις βορειοδυτικές Μπαχάμες θα χρειαστούν επισιτιστική βοήθεια μετά τις εκτεταμένες καταστροφές. Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, Ερβέ Βερχουζέλ, δήλωσε χθες ότι ομάδα αξιωματούχων του διεθνούς οργανισμού είναι έτοιμη να βοηθήσει την κυβέρνηση στις Μπαχάμες στην αξιολόγηση των καταστροφών που προκάλεσε ο τυφώνας και στον καθορισμό των προτεραιοτήτων. Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος Τύπου της Διεθνούς Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού / Ερυθράς Ημισελήνου, Μάθιου Κοχρέιν, τόνισε ότι τουλάχιστον 62.000 άνθρωποι θα έχουν άμεση ανάγκη πόσιμου νερού. Το 45% των κατοικιών στην Γκραντ Μπαχάμα και στο Αμπάκο έχει υποστεί σημαντικές ζημιές ή έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, και ο διεθνής οργανισμός είναι έτοιμος να προσφέρει βοήθεια στους 20.000 πιο ευάλωτους πολίτες του νησιωτικού συμπλέγματος.

Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ προετοιμάζονταν χθες για την επίσκεψη του «Ντόριαν». Ο κυβερνήτης της Τζόρτζια, Μπράιαν Κεμπ, διέταξε την εκκένωση των παράκτιων περιοχών της πολιτείας. Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή «Fox & Friends», δήλωσε ότι η Τζόρτζια αναμένει θυελλώδεις ανέμους, μεγάλες πλημμύρες, αύξηση της στάθμης των θαλάσσιων υδάτων και διάβρωση των ακτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή