Αφιέρωμα σε δύο πρωτοπόρους κινηματογραφιστές

Αφιέρωμα σε δύο πρωτοπόρους κινηματογραφιστές

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ανατρεπτικό σινεμά του Καταλανού δημιουργού Αλμπερτ Σέρα και στη δυναμική κινηματογραφική υπογραφή της Βρετανίδας Τζοάνα Χογκ στρέφει το βλέμμα του το επετειακό 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (31/10 – 10/11/2019).

Οι ταινίες του 44χρονου Σέρα, στο μεταίχμιο του ρομαντισμού και του ρεαλισμού, ασχολούνται, κυρίως, με την παρακμή της εξουσίας και τον θάνατο – τον οποίο προσεγγίζει με σαρκασμό. Επιλέγει, επίσης, να αφηγηθεί ιστορίες που έχουν σχέση με μυθιστορηματικά πρόσωπα. Από τον Δον Κιχώτη και τον Καζανόβα, στον Δράκουλα και στον Λουδοβίκο ΙΔ΄, o Σέρα χειρίζεται με τρόπο πρωτότυπο τους κινηματογραφικούς του χαρακτήρες, προσδίδοντας γήινη υπόσταση σε σχεδόν μυθικές φιγούρες. Στο 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα προβληθούν επτά μεγάλου μήκους ταινίες του και μία μικρού μήκους, παρουσία του ίδιου του δημιουργού.

Η 59χρονη Τζοάνα Χογκ θεωρείται πρωτοπόρος ενός νέου ρεύματος κοινωνικού ρεαλισμού στο βρετανικό σινεμά. Το έργο της περιλαμβάνει τολμηρά πορτρέτα της μεσαίας τάξης. Σταθεροί συνεργάτες της είναι η Τίλντα Σουίντον και ο Τομ Χίντλεστον. Στην πιο πρόσφατη ημι-αυτοβιογραφική ταινία της «The Souvenir» (2019), η Χογκ ασχολείται με τις πρώτες ερωτικές απογοητεύσεις, την ενηλικίωση, τις δημιουργικές αναζητήσεις. Παρουσιάζει τη σχέση μιας νεαρής φοιτήτριας κινηματογράφου (εμφανίζεται η Ονορ Σουίντον-Μπερν, κόρη της Τίλντα Σουίντον) με τον μεγαλύτερης ηλικίας εκλεπτυσμένο εραστή της. Η παρουσία του τη βοηθά να ανεξαρτητοποιηθεί από την υπερπροστατευτική μητέρα της και τους σνομπ φίλους της, ωστόσο σταδιακά βυθίζεται σε μια τοξική σχέση γεμάτη ένταση, που την απομακρύνει από τα όνειρα και τις φιλοδοξίες της. Η ταινία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και κέρδισε το βραβείο της Επιτροπής στο Σάντανς.

Στο 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα προβληθεί και η πρώτη της μικρού μήκους ταινία, «Caprice» (1986), με την Τίλντα Σουίντον σε έναν από τους πρώτους πρωταγωνιστικούς ρόλους της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή