Η προσωπική γραφή του Παν. Παπαδόπουλου στην Cube της Πάτρας

Η προσωπική γραφή του Παν. Παπαδόπουλου στην Cube της Πάτρας

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον γεμάτο σύμβολα και κώδικες κόσμο του εικαστικού Παναγιώτη Παπαδόπουλου προσεγγίζει κανείς διερευνητικά παρασυρμένος από τη θελκτική εικονογραφία του. Δημιουργός που οργανώνει ένα σιωπηλό σύμπαν με ελλειπτικό αλλά ευανάγνωστο τρόπο, ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος (γεννημένος το 1981 στην Πάτρα, αλλά με βάση τη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε στην ΑΣΚΤ του Αριστοτελείου) παρουσιάζει μια ενότητα νέων έργων στην γκαλερί Cube της Πάτρας. Η έκθεση με τίτλο «In/out of the Box» εγκαινιάζεται αύριο Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου και εντάσσεται στην εικαστική πλατφόρμα της Cube που έχει τον εύγλωττο τίτλο «Fresh Art», με έμφαση σε νέα δείγματα εικαστικής γραφής.

Ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος, γνωστός και από προηγούμενες συμμετοχές του σε ομαδικές εκθέσεις, δείχνει να είναι ένας καλλιτέχνης με έντονη κοινωνική συνείδηση και ανάγκη αυτοπροσδιορισμού. Μοιάζει να βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο παραστατικότητας και οικονομίας, τάση που συγκλίνει και ορίζει το προσωπικό του ιδίωμα στις παρυφές των γραφικών τεχνών. Θεματικά, ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος εστιάζει στο μοναχικό δράμα του ανθρώπου σαν να σκάβει σε ορυχείο. Συχνά τον παρουσιάζει μόνο μπροστά στα διλήμματά του, μόνο σε παραμορφωτικούς καθρέφτες ή με την αγωνία της αυτοκριτικής. Αυτή η προσέγγιση στον μόνο άνθρωπο βρίσκει στην προκειμένη περίπτωση μια ενδιαφέρουσα εκδοχή στα όρια της ποπ και του συμβολισμού, ανανεώνοντας και εμπλουτίζοντας μια παράδοση παρατήρησης του ανθρώπου (στις μυλόπετρες της «μοντέρνας» ζωής) που αρχίζει ήδη από τον 18ο αιώνα. Ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος έχει αυτοσαρκασμό και οξύνοια ώστε να παρατηρεί ανάμεσα σε αόρατα κάτοπτρα, στα οποία περιλαμβάνει ιδανικά και τον εαυτό του. Υπάρχει σαφώς αφηγηματικότητα που θυμίζει εξπρεσιονιστική λογοτεχνία. Στην γκαλερί Cube της Πάτρας υπάρχει πάντα ανοικτό πνεύμα για νέα εικαστική γραφή. Στο κέντρο της πόλης, στην οδό Μιαούλη 39, το εικαστικό στοίχημα της Λιάνας Ζωζά, που έχει δώσει ζωή στην Cube, είναι η διαρκής ώσμωση παλαιών και καταξιωμένων και νέων και ανερχόμενων καλλιτεχνών, οι θεματικές εκθέσεις καθώς και το άνοιγμα σε ξένους καλλιτέχνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή