Πρώτο «ναι» του βρετανικού κοινοβουλίου στο νόμο για την αναβολή του Brexit – «Οχι» σε πρόωρες εκλογές στις 15 Οκτωβρίου

Πρώτο «ναι» του βρετανικού κοινοβουλίου στο νόμο για την αναβολή του Brexit – «Οχι» σε πρόωρες εκλογές στις 15 Οκτωβρίου

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε την πρόταση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για διεξαγωγή εκλογών στις 15 Οκτωβρίου, με μόνο 298 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ της διεξαγωγής τους. Για την έγκριση της προκήρυξης πρόωρων εκλογών χρειαζόταν διευρυμένη πλειοψηφία των 2/3 του κοινοβουλίου, δηλαδή τουλάχιστον 434 βουλευτές. 56 βουλευτές ψήφισαν ενάντια στη διεξαγωγή των εκλογών, ενώ οι Εργατικοί απείχαν από την ψηφοφορία.

Λίγο νωρίτερα, ο Τζόνσον υπέβαλε πρόταση για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 15 Οκτωβρίου, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει αν η Βουλή αρνηθεί να εγκρίνει την πρόταση του. Η πρόταση του ήρθε μετά την έγκριση του νόμου για τη αναβολή του Brexit από τη Βουλή των Κοινοτήτων, ο οποίος «πέρασε» το πρώτο κρίσιμο στάδιο, με 327 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και 299 κατά. Ο Χίλαρι Μπεν, εισηγητής του νομοσχεδίου, δήλωσε ότι αν η Βουλή των Λόρδων εγκρίνει τον νόμο, αναμένει από τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να τον τηρήσει.

Ακόμη, ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε νωρίτερα ότι η έγκριση του νομοσχεδίου ουσιαστικά τερματίζει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.  Επίσης, σημείωσε ότι η χώρα πρέπει πλέον να αποφασίσει αν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν ή εκείνος θα πάνε στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτούν.

Συγκεκριμένα, η ψηφοφορία αφορούσε ένα σχεδίου νόμου που θα αναγκάσει τον Τζόνσον να ζητήσει από την Ε.Ε. αναβολή του διαζυγίου Βρετανίας – ΕΕ για τρίτη φορά, ως την 31η Ιανουαρίου 2020, εκτός και εάν εγκριθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο συμφωνία για τους όρους και τον τρόπο της αποχώρησης νωρίτερα.

Ο βουλευτής των Εργατικών Χίλαρι Μπεν είπε κατά την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου αυτού στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι «ο στόχος του (νομοσχεδίου) είναι πολύ απλός: να διασφαλίσουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία».

Οι Εργατικοί είχαν τονίσει από πριν ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν την πρόταση του Τζόνσον για πρόωρες εκλογές, με τον σκιώδης υπουργό Οικονομικών του κόμματος, Τζον ΜακΝτόνελ, να διευκρινίζει ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να στηρίξει την πρόταση για πρόωρες εκλογές, και στην ιδανική περίπτωση θα ήθελε να εγκριθεί η πρόταση για την αποτροπή ενός Brexit χωρίς συμφωνία, προτού να διεξαχθεί η ψηφοφορία για την προσφυγή στις κάλπες. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο ΜακΝτόνελ τόνισε επίσης ότι «δεν θα εξαπατηθούμε από τον Τζόνσον, γι' αυτό αναζητούμε κάθε πιθανό τρόπο ώστε, αφού εξασφαλίσουμε (την ψήφιση) του νόμου, να μην μπορεί να αποφύγει να τον τηρήσει και να τον εφαρμόσει». «Μέχρι στιγμής, ο Τζόνσον δεν έχει κάνει τίποτα τις τελευταίες εβδομάδες που να μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα τηρήσει τον νόμο», πρόσθεσε.

Ακόμη, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου, οι βουλευτές ενέκριναν μια τροπολογία με την οποία θα μπορέσουν να ψηφίσουν και πάλι την υπάρχουσα Συμφωνία Αποχώρησης που είχε διαπραγματευτεί η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Η λεγόμενη τροπολογία Κίνοκ πέρασε από τη Βουλή των Κοινοτήτων χωρίς να χρειαστεί να τεθεί σε ψηφοφορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή