Η Μέρκελ στην Κίνα με πολυάριθμη ομάδα επιχειρηματιών

Η Μέρκελ στην Κίνα με πολυάριθμη ομάδα επιχειρηματιών

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Οι οικονομικοί δεσμοί Ε.Ε. – Κίνας θα βρεθούν στο επίκεντρο της δωδέκατης επίσημης επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ στην Κίνα, που ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει έως το Σάββατο. Η επίσκεψη, συνοδεία πολυάριθμης αποστολής επιχειρηματιών, έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη Γερμανία, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης εισέρχεται σε περίοδο ύφεσης. Το βασικό εργαλείο για την ενίσχυση των σινογερμανικών και σινοευρωπαϊκών οικονομικών σχέσεων, η συνολική συμφωνία επενδύσεων Ε.Ε. – Κίνας, απαιτεί μια τελευταία ώθηση, προκειμένου να φθάσει στο στάδιο της υπογραφής.

«Η Κίνα και η Γερμανία ήταν πάντα αντίθετες στις μονομερείς αμερικανικές ενέργειες στο εμπόριο, ζητώντας πολυμερείς λύσεις», σημείωσε στην εφημερίδα South China Morning Post ο αναλυτής ευρωπαϊκών υποθέσεων στο Κινεζικό Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών, Κούι Χονγκτζιάν. Η Γερμανία ζητάει από την Κίνα ισχυρότερη προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας και την ισότιμη πρόσβαση στις επενδύσεις, ενώ η Κίνα ανησυχεί για τους πρόσφατους γερμανικούς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς, που προβλέπουν επιλογή επενδύσεων και οδηγούν όλο και συχνότερα σε αποκλεισμό κινεζικών επενδύσεων από την Ε.Ε. Ζήτημα αιχμής στον τομέα αυτό είναι οι επενδύσεις της κινεζικής Huawei στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών 5G.

Το Σάββατο, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του ταξιδιού της Γερμανίδας καγκελαρίου, τα δύο γιγάντια πάντα που είχε δωρίσει το 2017 ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, στον ζωολογικό κήπο του Βερολίνου, απέκτησαν δίδυμους απογόνους. Ωστόσο, η διπλωματία των πάντα δεν ήταν αρκετή για να απομακρύνει τα μαύρα σύννεφα που κρέμονται πάνω από το ταξίδι, εξαιτίας της καταστολής των φοιτητικών κινητοποιήσεων στο Χονγκ Κονγκ.

Χθες, η προσκείμενη στο Πεκίνο κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, ανακοίνωσε επισήμως την απόσυρση του νομοσχεδίου που επέτρεπε την έκδοση υπόπτων στην Κίνα και το οποίο πυροδότησε τις πολύμηνες διαδηλώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή