Λ. Μενδώνη για Γλυπτά Παρθενώνα: «Θα ετοιμάσουμε μια πρόταση»

Λ. Μενδώνη για Γλυπτά Παρθενώνα: «Θα ετοιμάσουμε μια πρόταση»

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εμείς ως υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και προφανώς με όλο το νομικό επιτελείο, θα προετοιμάσουμε μια πρόταση. Η πρόταση αυτή, αν και εφόσον χρειαστεί, θα χρησιμοποιηθεί. Σε κάθε κυβέρνηση και σε όλα τα κράτη του κόσμου, η εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα, η πολιτική που εφαρμόζεται, καθορίζονται πάντοτε από τον εκάστοτε πρωθυπουργό», ανέφερε χθες η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τα Γλυπτά του Παρθενώνα μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε βρετανική εφημερίδα όπου έκανε λόγο για δανεισμό από το Βρετανικό Μουσείο.

Τα Γλυπτά «κατέλαβαν» τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο ΥΠΠΟΑ. Ηταν μια συνάντηση ενημέρωσης από την υπουργό και ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους για τα θέματα που έχουν απασχολήσει το υπουργείο το διάστημα που πέρασε, συνάντηση που η κ. Μενδώνη δήλωσε την επιθυμία της να πραγματοποιείται κάθε 4-5 εβδομάδες.

Εγινε ενημέρωση για το Ελληνικό και τις δύο ομόφωνες αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων με τις οποίες προχώρησαν ταχύτερα κάποια θέματα, χωρίς, όπως είπε η υπουργός, «να γίνεται καμία απολύτως έκπτωση στην αρμοδιότητα του υπουργείου Πολιτισμού στα θέματα προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης των αρχαιολογικών ευρημάτων, αλλά και των τεσσάρων μνημείων των νεότερων που υπάρχουν στον χώρο».

Για το Τατόι η κ. Μενδώνη έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα λέγοντας ότι «η προκήρυξη για την ολοκλήρωση της μελέτης του Τατοΐου έχει διάρκεια 11 μηνών για την εκπόνηση της μελέτης. Και από εκεί και πέρα θα έχουμε φροντίσει να υπάρχουν οι πόροι ώστε, με το που θα εγκριθεί η μελέτη από το ΚΣΝΜ, να προχωρήσει. Η ανάθεση της κηποτεχνικής, την οποία τη θεωρούμε πολύ σημαντική, θα γίνει Οκτώβριο με Νοέμβριο, για να προχωρούν σε συνδυασμό». (Αναλυτικό ρεπορτάζ στην έκδοση της «Κ» 4/9/2019 «Επανεκκίνηση για το Τατόι».)

Οσον αφορά την Εθνική Πινακοθήκη, όπου τον ρόλο του πρότζεκτ μάνατζερ που θα τρέξει το έργο έχει αναλάβει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιώργος Διδασκάλου, το στοίχημα είναι το κτιριακό έργο να έχει ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του ’20. «Παράλληλα, έχει προβλεφθεί η παράδοση του έργου να γίνει τμηματικά ώστε, όταν ολοκληρώνεται ένα τμήμα, να μπορεί να μπαίνει στον χώρο η Πινακοθήκη για να ετοιμάζει την έκθεση», σημείωσε η κ. Μενδώνη, επαναλαμβάνοντας ότι ο στόχος είναι την 25η Μαρτίου του 2021 να γίνουν τα εγκαίνια.

Η υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα της Ακρόπολης και σε όσα πρέπει να γίνουν ώστε να παρουσιάζει καλύτερη εικόνα, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται επειγόντως σχέδιο διαχείρισης επισκεπτών και εργαζομένων, πλάνο με ζώνες επισκεψιμότητας, ακριβώς για να μπορεί να ελεγχθεί η ανθρωπορροή στην Ακρόπολη.

Σε ερώτηση σχετική με την «εγκατάλειψη» του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ο γενικός γραμματέας υπεύθυνος για τον σύγχρονο πολιτισμό, Νικόλας Γιατρομανωλάκης απάντησε ότι «πολύ σύντομα θα υπάρχει Δ.Σ. διότι είναι μία αναγκαία συνθήκη». Σημείωσε όμως ότι αυτό δεν αρκεί, χρειάζονται δομικές παρεμβάσεις, πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα του εσωτερικού κανονισμού και οι αρμοδιότητες, διαφορετικά τα ήδη γνωστά και χρόνια προβλήματα θα επαναληφθούν.

Η υπουργός ρωτήθηκε και για τα δημοσιεύματα που επαναφέρουν στη δημόσια συζήτηση το ζήτημα της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων από τον σταθμό του μετρό Θεσσαλονίκης στην οδό Βενιζέλου, ζήτημα που έχει λήξει με την ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (24 Ιανουαρίου 2017). «Επισήμως εγώ ακόμα από το υπουργείο Υποδομών δεν έχω κάποια κρούση ότι θα πρέπει να κάνουμε κάτι. Οταν έρθει η ώρα, θα το αντιμετωπίσουμε», ήταν η απάντησή της.

Αναφορά έγινε και στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας, όπου η ηγεσία του υπουργείου αποφάσισε να γίνει εκκαθάριση ενόσω βρίσκεται σε λειτουργία το Ταμείο. Η κ. Μενδώνη είπε ότι «όλο το κεφάλαιο “Ταμείο Αλληλοβοηθείας” έχει παραπεμφθεί, όπως και όλοι όσοι έχουν εμπλακεί – οι φάκελοι έχουν παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη. Είναι προφανές ότι η Δικαιοσύνη θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της».

Για το ίδιο θέμα, πάντως, δέχθηκε σκληρή κριτική από τον τέως υφυπουργό Πολιτισμού Κώστα Στρατή, ο οποίος δήλωσε ότι «με το πρόσχημα της εκκαθάρισης ενός εξυγιασμένου πλέον Ταμείου, αυτό που επιχειρείται από την υπουργό Πολιτισμού είναι η συγκάλυψη των σκοτεινών υποθέσεων και η επιστροφή στην αμαρτωλή λειτουργία του παρελθόντος».

Η είδηση πάντως στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ήρθε από τη… Σπάρτη. Η αποκατάσταση του παλιού Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, έργο του Τσίλερ, θα γίνει στο πλαίσιο χορηγίας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και μελέτης την οποία θα κάνουν ο Ρέντσο Πιάνο και οι συνεργάτες του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή