FT: Οι ΗΠΑ προσέφεραν εκατομμύρια δολάρια στον πλοίαρχο του ιρανικού τάνκερ για να το παραδώσει

FT: Οι ΗΠΑ προσέφεραν εκατομμύρια δολάρια στον πλοίαρχο του ιρανικού τάνκερ για να το παραδώσει

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις ημέρες πριν την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στο ιρανικό τάνκερ Adrian Darya 1, το οποίο φέρεται πως μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία – κατά παραβίαση των διεθνών κυρώσεων-, ανώτατος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρντμεντ φέρεται να προσέφερε εκατομμύρια δολάρια στον πλοίαρχο του δεξαμενόπλοιου, προκειμένου να το οδηγήσει σε συγκεκριμένη τοποθεσία, όπως αποκάλυψαν σε χθεσινό τους δημοσίευμα οι Financial Times. 

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Μπράιαν Χουκ, ειδικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το Ιράν, έστειλε στις 26 Αυγούστου email στον Ινδό κυβερνήτη του Adrian Darya 1, Αχιλές Κουμάρ, στο οποίο ανέφερε ότι εργάζεται με τον Μάικ Πομπέο ως εκπρόσωπος του Ιράν στις ΗΠΑ. «Σας γράφω με καλά νέα. Η κυβέρνηση Τραμπ είναι πρόθυμη να πληρώσει πολλά εκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να οδηγηθεί το πλοίο κάπου όπου μπορεί να κατασχεθεί από τις αμερικανικές αρχές», αναφερόταν στο email, όπου αναγράφονταν επίσης αριθμοί τηλεφώνου, ώστε να διαβεβαιωθεί για την ακεραιότητα του email ο πλοίαρχος.

«Με αυτά το χρήματα μπορείς να έχεις τη ζωή που επθυμείς και καλά γεράματα», φέρεται να έγραψε ο Χουκ σε δεύτερο email του προς τον Ινδό πλοίαρχο, το οποίο περιελάμβανε και μια προειδοποίηση. Αν δεν επιλέξεις να πάρεις τον εύκολο δρόμο, η ζωή θα είναι πολύ πιο δύσκολη για εσένα». 

Ο Κουμάρ, ωστόσο, αγνόησε τα emails και στη συνέχεια οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις και σε εκείνον προσωπικά, όταν περιέλαβαν το Adrian Darya 1 στη μαύρη λίστα.

Οπως σημειώνουν οι FT, δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο γεγονός, καθώς ο Χουκ έχει στείλει παρόμοια μηνύματα σε περίπου δώδεκα καπετάνιους τους τελευταίους μήνες σε μια προσπάθεια να «τρομάξει» τους ναυτικούς ώστε να καταλάβουν πως ενδεχόμενη παροχή βοήθειας στο Ιράν θα έχει ως συνέπεια την επιβολή σημαντικών κυρώσεων. 

«Το Ιράν γνωρίζει ότι η επιτυχία της εκστρατείας πίεσης εξαρτάται από την αυστηρή επιβολή των κυρώσεων για πετρέλαιο», σχολίασε ο Χουκ στην οικονομική εφημερίδα και πρόσθεσε: «Καταφέραμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να καταρρεύσουν οι ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου».

«Η προσφορά στον Κουμάρ σηματοδοτεί ένα νέο μέτωπο στην εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» των ΗΠΑ που αποσκοπεί στο να πληγεί το Ιράν από έλλειψη ρευστότητας ώστε να αναγκαστεί η Τεχεράνη να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μιας ευρύτερης συμφωνίας για τα πυρηνικά σε σχέση με αυτή που υπέγραψε το Ιράν με τη διοίκηση του Ομπάμα και διεθνείς δυνάμεις το 2015.

Σε απάντησή του προς τους FT, o Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, υπογράμμισε: «Έχοντας αποτύχει στην πειρατεία, οι ΗΠΑ καταφεύγουν σε οριστικό εκβιασμό – παραδώστε το πετρέλαιο του Ιράν και λάβετε αρκετά εκατομμύρια δολάρια ή τιμωρείτε τον εαυτό σας».

Να σημειωθεί ότι το μήνυμα του Χουκ εστάλη στον Κουμάρ 11 ημέρες αφότου το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που βρίσκεται στο επίκεντρο διπλωματικής διαμάχης ΗΠΑ – Ιράν ,είχε αναχωρήσει από το Γιβραλτάρ. 

Το πλοίο συνελήφθη στα ανοικτά του εδάφους του Γιβραλτάρ στις αρχές Ιουλίου και αφέθηκε ελεύθερο στις 15 Αυγούστου, αφού το Γιβραλτάρ έλαβε επίσημες γραπτές διαβεβαιώσεις από τη Τεχεράνη ότι το πλοίο δεν θα ξεφορτώσει τα 2,1 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου που μεταφέρει στη Συρία.

Στη συνέχεια, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το οποίο προσπάθησε να φρενάρει την απελευθέρωση του πλοίου, εξέδωσε ένταλμα σύλληψης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή