Νέες ταινίες: Κλασικός Φελίνι, μάχη στο δικαστήριο

Νέες ταινίες: Κλασικός Φελίνι, μάχη στο δικαστήριο

4' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι νύχτες της Καμπίρια★★★★

ΔΡΑΜΑ (1957)

Σκηνοθεσία: Φεντερίκο Φελίνι

Ερμηνείες: Τζουλιέτα Μασίνα, Φρανσουά Περιέ, Φράνκα Μάρτσι

Η ταινία που κλείνει την πρώτη, νεορεαλιστική περίοδο του μεγάλου Φεντερίκο Φελίνι είναι και μία από τις πιο σπουδαίες του συνολικά, δίκαια βραβευμένη με το ξενόγλωσσο Οσκαρ. Ο Ιταλός μαέστρος του σινεμά δημιουργεί εδώ μια ιστορία βγαλμένη από τα σπλάχνα των λαϊκών γειτονιών και του περιθωρίου, με πρωταγωνίστρια την Καμπίρια, μια νεαρή πόρνη, η οποία μπλέκει σε μια σειρά από περιπέτειες με φόντο τους δρόμους, τις γιορτές και (κυρίως) τις νύχτες της Ρώμης. Στην πορεία θα προλάβει να διασκεδάσει, να κλάψει, να ερωτευθεί και να εξαπατηθεί, σε διάφορες σεκάνς, πότε με κωμικό και πότε με δραματικό τόνο. Ο Φελίνι εμπλέκει ευφυώς στη συγγραφή του σεναρίου τον επίσης σπουδαίο Πιερ Πάολο Παζολίνι, ο οποίος γνωρίζει το περιθώριο από πρώτο χέρι, δημιουργώντας έτσι ένα αριστούργημα που ξεχειλίζει αυθεντικότητα. Η Τζουλιέτα Μασίνα είναι υπέροχη στον ρόλο μιας μικροσκοπικής γυναίκας με μεγάλη καρδιά, που αναμετριέται με έναν κόσμο γεμάτο σκληρότητα αλλά και κωμικοτραγική ομορφιά. Η μία σκηνή ανθολογίας διαδέχεται την άλλη από τη γιορτή της Παναγίας και τα απολαυστικά σχόλια του Φελίνι πάνω στην οργανωμένη θρησκεία μέχρι τη συμμετοχή της Καμπίρια στο νούμερο ενός ταχυδακτυλουργού του βοντβίλ. Αξίζει να σημειωθεί πως πολλά από τα στοιχεία που βλέπουμε εδώ θα μεταφερθούν, με άλλο ύφος, και στην επόμενη ταινία του Φελίνι, την περίφημη «La Dolce Vita».

H εμμονή ★★★

ΘΡΙΛΕΡ (2018)

Σκηνοθεσία: Αντουάν Ρεμπόλ

Ερμηνείες: Μαρίνα Φόι, Ολιβιέ Γκουρμέ

Το κλασικό δικαστικό θρίλερ από την Γαλλία έχει στον πυρήνα του μια πραγματική ιστορία, τοποθετώντας ωστόσο στον πρωταγωνιστικό ρόλο έναν φανταστικό χαρακτήρα.

Ο Ζακ Βιγκέρ, πατέρας τριών παιδιών, κατηγορείται για τον φόνο της γυναίκας του, που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς. Καθώς τα πάντα είναι έτοιμα να κριθούν στο εφετείο, η Νόρα, μια χωρισμένη μητέρα και ένορκος στην πρώτη δίκη, αποφασίζει να βοηθήσει τον Ζακ, προσλαμβάνοντας έναν διακεκριμένο δικηγόρο (Ολιβιέ Γκουρμέ).

Η ίδια δεν έχει καμιά αμφιβολία για την αθωότητά του. Οσο όμως η δίκη προχωρά, εμπλέκεται όλο και πιο πολύ, συλλέγοντας στοιχεία και καταλήγοντας τελικά να αναπτύξει μια επικίνδυνη, για την ίδια και τους αγαπημένους της, εμμονή.

Η έννοια της δικαιοσύνης βρίσκεται στο επίκεντρο του φιλμ και εξετάζεται πολύπλευρα, μαζί με την ψυχογραφική διάσταση της ηρωίδας, η οποία ωστόσο θα μπορούσε να είναι και περισσότερο αναλυτική. Πολύ καλή στον βασικό ρόλο της Νόρα, η Μαρίνα Φόι, ενώ μερικές εντυπωσιακές στιγμές στη δικαστική αίθουσα προσφέρει και ο Ολιβιέ Γκουρμέ.

Το Αυτό

Σκηνοθεσία: Αντι Μουσιέτι

Ερμηνείες: Τζέιμς Μακαβόι, Τζέσικα Τσαστέιν, Μπιλ Χέιντερ

Το κακό ξανά στο Ντέρι

Μετά το πρώτο πολύ επιτυχημένο μέρος, η κινηματογραφική μεταφορά του διάσημου μυθιστορήματος του Στίβεν Κινγκ επιστρέφει με το δεύτερο κεφάλαιο, το οποίο αντιστοιχεί στις πιο «ενήλικες» σελίδες του βιβλίου. Εκεί συναντούμε, μεγάλους πια, όλους τους γνώριμους ήρωες της «λέσχης των χαμένων», οι οποίοι θα ενωθούν προκειμένου να πολεμήσουν το κακό που ξυπνάει και πάλι στην κωμόπολη του Ντέρι. Εχοντας περάσει 27 χρόνια από την προηγούμενη εμφάνισή του, ο σατανικός κλόουν Πένιγουαϊζ (Μπιλ Σκάρσγκαρντ) επιστρέφει για να στοιχειώσει ξανά την πόλη. Οι πρωταγωνιστές μας, που στην πλειονότητά τους έχουν φύγει για άλλα μέρη, γυρίζουν πίσω για να τελειώσουν ό,τι ξεκίνησαν σχεδόν τρεις δεκαετίες πριν.

Πού χάθηκες, Μπερναντέτ;

Σκηνοθεσία: Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ

Ερμηνείες: Κέιτ Μπλάνσετ, Μπίλι Κράνταπ, Κρίστεν Γουίγκ

Στο κυνήγι της περιπέτειας

Ο υποψήφιος για πέντε Οσκαρ σκηνοθέτης των «Boyhood» και «Before Sunrise» Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ επιστρέφει, καθοδηγώντας αυτή τη φορά μία από τις σπουδαιότερες σύγχρονες ηθοποιούς του Χόλιγουντ. Η Κέιτ Μπλάνσετ υποδύεται την Μπερναντέτ Φοξ, μια γυναίκα η οποία φαινομενικά έχει τα πάντα: τρυφερό σύζυγο, μια γλυκιά κόρη και ήρεμη ζωή. Εκείνα που της λείπουν, ωστόσο, είναι η περιπέτεια και το απροσδόκητο, που θα αναζητήσει με την ξαφνική εξαφάνισή της λίγο πριν από ένα οικογενειακό ταξίδι. Η 13χρονη κόρη της θα κάνει τότε ό,τι είναι δυνατόν για την εντοπίσει, ανακαλύπτοντας στην πορεία συνταρακτικές λεπτομέρειες και στοιχεία από το παρελθόν της μητέρας της.

Εμείς…

Το επετειακό 60ό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (31/10- 10/11) όλο και πλησιάζει, κάνοντας και τις ανάλογες ανακοινώσεις. Οπως έγινε γνωστό, φέτος θα υπάρξουν ειδικά αφιερώματα τόσο στο ανατρεπτικό σινεμά του Καταλανού δημιουργού Αλμπερτ Σέρα όσο και στη δυναμική Βρετανίδα Τζοάνα Χογκ. Η δουλειά του πρώτου εμπνέεται από τη λογοτεχνία, την ιστορία και την τέχνη, με τις ταινίες να εκτυλίσσονται σε εντυπωσιακούς εξωτερικούς χώρους ή ακόμη και σε ένα μόνο δωμάτιο. Η παρακμή της εξουσίας και (σαρκαστικά) ο θάνατος βρίσκονται στο επίκεντρο της προβληματικής του. Η Χογκ, από την άλλη, πρωτοπόρος ενός νέου ρεύματος κοινωνικού ρεαλισμού στο βρετανικό σινεμά, έχει για σταθερούς συνεργάτες της σπουδαία ονόματα όπως η Τίλντα Σουίντον και ο Τομ Χίντλεστον, ενώ το έργο της περιλαμβάνει και μερικά τολμηρά πορτρέτα της μεσαίας τάξης.

…και οι άλλοι

Επιτέλους, το HBO ανακοίνωσε ημερομηνία πρεμιέρας (20/10) για την πολυαναμενόμενη τηλεοπτική εκδοχή του «Watchmen». Το περίφημο graphic novel του Αλαν Μουρ, που έχει ήδη διασκευαστεί κινηματογραφικά, αναλαμβάνει αυτή τη φορά να μεταφέρει στην οθόνη ο Ντέιμον Λίντελοφ, γνωστός από τη συμβολή του στην τεράστια επιτυχία του «Lost», αλλά και του επίσης πολύ καλού «The Leftovers». Στη σειρά, η οποία θα τοποθετείται σε μιαν ελαφρώς μεταγενέστερη εποχή από αυτή του «χάρτινου» προτύπου της, πρωταγωνιστούν διάσημοι ηθοποιοί όπως ο Τζέρεμι Αϊρονς και η περυσινή υποψήφια για Οσκαρ με το «Αν η οδός Μπιλ μπορούσε να μιλήσει» Ρετζίνα Κινγκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή