Αλλάζοντας το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο

Αλλάζοντας το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολο το προηγούμενο διάστημα, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αναπτύχθηκε ένα έντονο «κίνημα» που αυτοπροσδιοριζόταν ως αντι-ΣΥΡΙΖΑ. Η κεντρική λογική του ήταν «να φύγουν αυτοί που κυβερνούν». Εμπειροι εκλογικοί αναλυτές έχουν επισημάνει πως αυτό το αντι-ΣΥΡΙΖΑ κίνημα, που έπιανε ολόκληρο σχεδόν το φάσμα του πολιτικού συστήματος, από την Κεντροαριστερά, το φιλελεύθερο Κέντρο, μέχρι τη βαθιά λαϊκή Δεξιά, λειτούργησε ως καταλύτης του εκλογικού αποτελέσματος, καθώς έδωσε αυτό το κρίσιμο ποσοστό που χρειαζόταν η Νέα Δημοκρατία ώστε να ξεπεραστεί το «φράγμα» της παραδοσιακής εκλογικής της βάσης, που από το 2009 μέχρι το 2015 κινούνταν έως το 30%, και να φτάσει τελικά στην πολυπόθητη αυτοδυναμία. Με δύο λόγια, το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο αποδείχθηκε εκλογικός θησαυρός. Ομως «έληξε» το βράδυ της 7ης Ιουλίου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως αυτή η λήξη έχει γίνει ήδη ορατή. Ωστόσο, νομοτελειακά η αλλαγή κυβέρνησης λειτούργησε όχι μόνον ως βαλβίδα εκτόνωσης ενός κόσμου που δεν ήθελε άλλο τον Τσίπρα πρωθυπουργό, αλλά ταυτόχρονα μετέφερε τα φώτα στη νέα διοίκηση της χώρας. Εξάλλου, όπως όλα τα «αντί» που έχει γεννήσει η Ιστορία, και αυτό ετεροπροσδιοριζόταν από την αντίθεσή του στην πρώην κυβέρνηση Τσίπρα και δεν παρήγαγε κάποια αυτόφωτη πολιτική.

Συνεπώς, το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτό το κρίσιμο, αλλά και τόσο και ετερόκλητο, εκλογικό ποσοστό να το ενσωματώσει πλέον θετικά – παράγοντας έργο που θα το κρατήσει κοντά της, όσο η αντι-ΣΥΡΙΖΑ λογική υποχωρεί από την ίδια τη φυσική εξέλιξη του χρόνου. Το να κρατήσει η Νέα Δημοκρατία αυτό τον κόσμο δεν είναι κάτι ανέφικτο. Το αντίθετο. Οι πολίτες αυτοί κατευθύνθηκαν προς την Κεντροδεξιά με απλά και βασικά αιτήματα, όπως η μείωση της φορολογίας, η μεγαλύτερη ασφάλεια, η συνάφεια λόγων και έργων. Η μεγάλη πρόκληση για τη Νέα Δημοκρατία είναι αυτό το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο να το κάνει «φιλονεοδημοκρατικό» μέτωπο. Να πάψει να ετεροπροσδιορίζεται, να μη μιλάει τόσο για όσα έκανε ή δεν έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά να μπορεί να μιλάει για θετικό έργο που παρήγαγε η κυβέρνηση της Ν.Δ. Αν καταφέρει κάτι τέτοιο, δεν θα πετύχει μόνο μια μεγάλη νίκη για την ίδια, καθώς θα διευρύνει της εκλογική της βάση, που παραμένει πέριξ του παραδοσιακού 30%, αλλά θα προσφέρει και μεγάλη υπηρεσία στη χώρα, καθώς η φιλοσοφία του «αντί» δεν είναι καινούργια: ευδοκιμεί περίπου δύο αιώνες στην χώρα. Είναι βασικό συστατικό του δημόσιου βίου, που συνήθως πολλές φορές οδηγεί σε φαύλους κύκλους. Μια ματιά στον Αλέξη Τσίπρα το επιβεβαιώνει. Ηδη ο τέως πρωθυπουργός πάει να δομήσει την αντιπολιτευτική του τακτική συστήνοντας ένα «αντιδεξιό» μέτωπο. Το «αντί» ορίζει και πάλι την πολιτική ζωή της χώρας. Τη φύση της αντιπολίτευσης. Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης το αλλάξει, θα έχει πετύχει μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή