Το πρώτο κουδούνι και τα κενά

Το πρώτο κουδούνι και τα κενά

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βεβαίως και θα υπάρχουν εκπαιδευτικοί για να ανοίξουν όλα τα σχολεία στις 11 Σεπτεμβρίου! Δεν χρειάζεται ένα… επιτελικό κράτος του έγκριτου Γιώργου Γεραπετρίτη να παρέμβει. Και αυτό διότι οι επιτελείς του υπουργείου Παιδείας έμαθαν από το στραπάτσο του κ. Τάσου Κουράκη τον Σεπτέμβριο του 2015. Τότε, συνολικά 272 σχολεία δεν είχαν ούτε έναν εκπαιδευτικό για να παραστεί στον αγιασμό της έναρξης του σχολικού έτους, καταδεικνύοντας την κατάντια του ελληνικού κράτους. Συνολικά, οι ελλείψεις εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση έφθαναν τις 14.500, ενώ μαζί με τα κενά στη δευτεροβάθμια, ο αριθμός ξεπέρασε τις 21.000.

Εκτοτε, η κατάσταση ομαλοποιήθηκε. Φέτος η αρμόδια υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη διαβεβαίωσε ότι αυτές τις ημέρες θα πραγματοποιηθεί το 70% των προσλήψεων αναπληρωτών. Βεβαίως, οι έμπειροι καθηγητές που περιμένουν το ετήσιο προσκλητήριο για θέση αναπληρωτή, δεν σπεύδουν να φτιάξουν βαλίτσες. Το καμπανάκι είναι για νηπιαγωγούς και δασκάλους. Τι συμβαίνει;

Κάθε χρόνο προηγούνται οι προσλήψεις αναπληρωτών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και ακολουθούν εκείνες στη δευτεροβάθμια. Ο λόγος είναι ότι οι δεκάχρονοι του δημοτικού δεν μπορούν να… αράξουν σε κάποια καφετέρια όταν έχουν κενό λόγω απουσίας εκπαιδευτικού, σε αντίθεση με τους εφήβους του γυμνασίου και του λυκείου. Ετσι, για να αποφύγουν την οργή (που μεταφράζεται και σε πολιτικό κόστος) των γονιών, οι ηγεσίες του υπουργείου ξεκινούν τις προσλήψεις από την πρωτοβάθμια.

Η νέα υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έχει δώσει εντολή από το 2020 η διαδικασία της καταγραφής των κενών να ξεκινήσει νωρίτερα προς διευκόλυνση της προετοιμασίας του σχολικού έτους. Ωστόσο, και οι προηγούμενοι υπουργοί είχαν τις ίδιες προθέσεις. Μάλλον κάτι σαθρό υπάρχει στο βασίλειο της γραφειοκρατίας.

Ενδεικτικά, παρά τις πλατφόρμες γρήγορης συναλλαγής των πολιτών με τις δημόσιες υπηρεσίες, η γραφειοκρατία για την πρόσληψη των αναπληρωτών παραμένει μεγάλη. Για παράδειγμα, ενώ τα στοιχεία των αναπληρωτών είναι καταχωρισμένα (ΟΠΣΥΔ το αρκτικόλεξο του συστήματος), το υπουργείο τούς ζητεί να τα προσκομίσουν εκ νέου!

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πρέπει να θέσει εκ των πρώτων της στόχων στον χώρο της παιδείας την έγκαιρη καταμέτρηση των κενών στα σχολεία, ώστε η σχολική χρονιά να εκκινεί χωρίς ελλείψεις. Για να πάψει ο αγώνας για τα αυτονόητα που στήνεται, ως φάρσα πια, κάθε χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή