Η Εθνική συνεχίζει στο Παγκόσμιο Κύπελλο με νέο «γολγοθά»

Η Εθνική συνεχίζει στο Παγκόσμιο Κύπελλο με νέο «γολγοθά»

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΟΣΤΟΛΗ – ΚΙΝΑ. Η Εθνική απειλήθηκε από τον πολεμικό χορό «χάκα» των αξιόμαχων Νεοζηλανδών, αλλά αύριο το πρωί θα ταξιδέψει από την Νανζίνγκ στην Σενζέν για να συνεχίσει την πορεία της στην φάση των «16» του Παγκοσμίου Kυπέλλου της Κίνας.

Το τελικό 103-97 «σφράγισε» την δεύτερη ελληνική νίκη στον 6ο όμιλο και της έδωσε την πρόκριση στον νέο όμιλο που διαμορφώνεται μαζί με τις αήττητες Ηνωμένες Πολιτείες και Βραζιλία, καθώς και με την Τσεχία που έκανε την έκπληξη, αποκλείοντας την Τουρκία (76-91) και έχει το ίδιο ρεκόρ με την Εθνική (2-1 νίκες). Η Εθνική κέρδισε την πρώτη «μάχη» επιβίωσης της στο Μουντομπάσκετ, αλλά την περιμένει νέος και με μεγαλύτερη ανοδική κλίση δρόμος προς την προημιτελική φάση, γιατί θα πρέπει να νικήσει, μεθαύριο τους Αμερικάνους και την ερχόμενη Δευτέρα την Τσεχία, ώστε να φτάσει στο μάξιμουμ των τεσσάρων νικών και να προκληθεί τριπλή ισοβαθμία με τις ΗΠΑ και την Βραζιλία.

Η Εθνική συνεχίζει στο Παγκόσμιο Κύπελλο με νέο «γολγοθά»-1

Και σε αυτή την περίπτωση, όμως που θα μετρήσει η διαφορά πόντων στα μεταξύ τους παιχνίδια των τριών αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει την μεγαλύτερη δυνατή στο παιχνίδι με τους Αμερικάνους, γιατί με τους Βραζιλιάνους είναι στο μείον έναν πόντο, ενώ θα μετρήσει και η διαφορά πόντων στο αποτέλεσμα ΗΠΑ-Βραζιλίας (η Ελλάδα θέλει νίκη των ΗΠΑ). Αυτό το βαθμολογικό σενάριο θα ισχύσει, με την αναμενόμενη επικράτηση της Βραζιλίας στο μεθαυριανό παιχνίδι με την Τσεχία. Εκτός κι αν η πρωτάρα ομάδα σε Μουντομπάσκετ επιφυλάσσει και άλλες εκπλήξεις που θα είναι «δώρο» για την Ελλάδα.

Η Εθνική συνεχίζει στο Παγκόσμιο Κύπελλο με νέο «γολγοθά»-2

Το παιχνίδι Βραζιλίας-Τσεχίας προηγείται χρονικά στο πρόγραμμα του Σαββάτου και έπεται ο αγώνας Ελλάδας-ΗΠΑ. Η Εθνική αποπειράθηκε τέσσερις φορές (δυο σε κάθε δεκάλεπτο) για να αποκτούσε διαφορά ασφαλείας στο σκορ, μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρίνου (51-44) και τα κατάφερε, αλλά είχε και σαφή αδυναμία να την διατηρήσει και ακόμα περισσότερο να την αυξήσει.

Αποφασιστικότητα και ενθουσιασμό είχαν οι διεθνείς στην αρχή του αγώνα, προεξέχοντος του Γιάννη Αντετοκούνμπο που έπαιξε στα οκτώ πρώτα λεπτά, σημείωσε 11 πόντους και επανήλθε στο 15' για να σκοράρει ακόμα τρείς πόντους, ενώ κέρδισε έξι αμυντικά ριμπάουντ και έδωσε τέσσερις ασίστ. Σε κάθε κίνηση του, οι Κινέζοι φίλαθλοι στις εξέδρες του «Νανζίνγκ Τζιμνάσιουμ» πεταγόντουσαν από τις θέσεις τους, χτυπούσαν τα μακρόστενα μπαλόνια και φώναζαν «MVP».

Η Εθνική συνεχίζει στο Παγκόσμιο Κύπελλο με νέο «γολγοθά»-3

Το πρόβλημα της Εθνικής ήταν, όπως και στο παιχνίδι με την Βραζιλία, στην άμυνα. Το 11-4 μετατράπηκε σε διάστημα δυο λεπτών σε 11-14 και ενώ η Εθνική προηγήθηκε με 28-19 στο πρώτο δεκάλεπτο, στην δεύτερη περίοδο, η αμυντική αστάθεια μετέτρεψε το 37-26 σε 77-31 και πάλι σε διάστημα ενάμισυ λεπτού…

Οι 51 πόντοι της επίθεσης για το ήμισυ του αγώνα, είναι τέλεια επίδοση, αλλά και οι 21 πόντοι του Κόρει Γουέμπστερ ήταν υπερβολικά πολλοί για το ελληνικό καλάθι, από τον καλύτερο παίκτη της Νέας Ζηλανδίας. Ο Σκουρτόπουλος άλλαξε τρείς παίκτες στο μαρκάρισμα του Γουέμπστερ, αλλά λύση δεν βρέθηκε για τον περιορισμό του. Τα ποσοστά της Εθνικής σε δίποντα (65%) και τρίποντα (43%) έδειξαν ότι το άγχος είχε μείνει στα αποδυτήρια, αλλά δεν υπήρχε και ο κατάλληλος συναδυασμός στην άμυνα, δίνοντας δικαίωμα στους «Τall Black» να ανανεώνουν τις πιθανότητες διεκδίκσησης της νίκης-πρόκρισης. Το έτερο πρόβλημα της ελληνικής ομάδας ήταν τα τρία φάουλ του Σλούκα.

Η Εθνική συνεχίζει στο Παγκόσμιο Κύπελλο με νέο «γολγοθά»-4

Ο ελληνικός έλεγχος του ρυθμού διατηρήθηκε στο τρίτο δεκάλεπτο, καθώς και η σταθερότητα στο προβάδισμα που έφτασε και πάλι σε διψήφιο αριθμό (58-48), αλλά δεν είχε αυξητικές τάσεις. Η αντίσταση των αξιόμαχων Νεοζηλανδών που έπαιζαν το τελευταίο «χαρτί από την θέση του αουτσάϊντερ, δεν επέτρεψε στην Εθνική να πάρει μεγαλύτερη «ανάσα» στο σκορ, αλλά παράλληλα, την διατηρούσε και σε συνεχή εγρήγορση, λόγω της απειλής που δεχόταν από την ομάδα της Ωκεανίας (71-66 στο 30').

Τα δυο συνεχόμενα τρίποντα των Παπαπέτρου και Πρίντεζη έφεραν την διαφορά και πάλι στο συν 10 (80-68), δυο λεπτά μετά την έναρξη της τελευταίας περιόδου, αλλά και πάλι οι Νεοζηλανδοί ανάγκασαν τον Θανάση Σκουρτόπουλο να ζητήσει τάιμ αουτ (34') γιατί σε δυο λεπτά, μείωσαν σε 82-74, καθώς και 82-77.

Η Εθνική συνεχίζει στο Παγκόσμιο Κύπελλο με νέο «γολγοθά»-5

Και το «θρίλερ» δεν τελείωσε στην Νανζίνγκ, μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Το προβάδισμα του σκορ (97-87, 100-89) είχε ανθεκτικότητα και τα δυο τρίποντα από τον Γουέμπστερ και τον Αμπερκόμπι προκάλεσαν την τελευταία «λαχτάρα», χωρίς να υπήρχε άλλος χρόνος για ολική ανατροπή.

Η Εθνική συνεχίζει στο Παγκόσμιο Κύπελλο με νέο «γολγοθά»-6

ΕΛΛΑΔΑ: Γ. Αντετοκούνμπο 24 ( 1), Θ. Αντετοκούνμπο 10 (1), Μπουρούσης 3 (1 ), Καλάθης 14 (2), Λαρεντζάκης 9 (1), Παπανικολάου 7, Παπαπέτρου 16 (4), Πρίντεζης 13 (1), Σλούκας 7 (1), Βασιλόπουλος.

ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ: Άμπερκρομπι 18 (3), Ντιλέινι 2, Φοτού 15, Ίλι 9 (9 ριμπάουντ), Λο 5 (1), Πλέτζερ, Ράσμπατς, Σμιθ – Μίλνερ, Τάι Γουέμπστερ 17 ( 1), Κόρι Γουέμπστερ 31 (7).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή