Χρ. Σταϊκούρας: Η υπερφορολόγηση επί ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε σε αύξηση της φοροδιαφυγής κατά 3 δισ. ευρώ

Χρ. Σταϊκούρας: Η υπερφορολόγηση επί ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε σε αύξηση της φοροδιαφυγής κατά 3 δισ. ευρώ

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το λεγόμενο "κενό ΦΠΑ", δηλαδή τη διαφορά μεταξύ των προσδοκώμενων και των πραγματικών εσόδων από τον ΦΠΑ, αποτυπώνει ότι η απώλεια εσόδων είναι σημαντική και διαρκώς διευρύνεται από το 2014» τονίζει σε δήλωση του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι: «Τότε, το 2014, μειώθηκαν φορολογικοί συντελεστές και η οικονομία επέστρεψε σε οικονομική μεγέθυνση, με αποτέλεσμα να μειωθεί η φοροδιαφυγή. Από το 2015, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε 29 νέους φόρους σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Η υπερφορολόγηση των πολιτών οδήγησε και σε αύξηση της φοροδιαφυγής, κατά περίπου 3 δισ. ευρώ την προηγούμενη τετραετία.

Επιλογή της σημερινής Κυβέρνησης είναι η σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ήδη υλοποιήθηκε η σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ, και θα ακολουθήσουν και άλλες φορολογικές ελαφρύνσεις τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιθωρίων που κάθε φορά θα υφίστανται».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που παρατίθενται στην ανακοίνωσή με τη δήλωση του Χρ. Σταικούρα, το «κενό ΦΠΑ» το 2013 υπολογίζονταν σε 6,214 δισ ευρώ, το 2014 μειώθηκε στα 4,611 δισ ευρώ και από το έτος αυτό και μετά αυξάνεται σταθερά. Το 2015 ανήλθε σε 5,660 δισ ευρώ, το 2016 ανέβηκε στα 6,436 δισ ευρώ και το 2017 στα 7,399 δισ ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή