Ιρανικό πετρέλαιο με «λάδωμα»

Ιρανικό πετρέλαιο με «λάδωμα»

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου Nτόναλντ Τραμπ, την Τετάρτη, ότι θα μπορούσε να συναντηθεί με τον Ιρανό ομόλογό του στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, επικρίθηκε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου, ο οποίος έφθασε χθες στο Λονδίνο για συνομιλίες με τον κλυδωνιζόμενο πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και δήλωσε ότι «δεν είναι ώρα για διαπραγματεύσεις». Παράλληλα με την διπλωματική κινητικότητα, οι ΗΠΑ επιμένουν στην πολιτική της μέγιστης πίεσης εις βάρος του Ιράν, φθάνοντας στο σημείο να προσφέρουν εκατομμύρια δολάρια σε καπετάνιους ιρανικών πλοίων ώστε να αλλάξουν προορισμό.

Οι χθεσινοί Financial Times επικαλούνται αλληλογραφία μεταξύ του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του καπετάνιου του ιρανικού δεξαμενόπλοιου «Adrian Darya», πρώην «Grace 1». «Είμαι ο Μπράιαν Χουκ. Εργάζομαι στο υπουργείο Εξωτερικών υπό τον Μάικ Πομπέο. Είμαι ο Αμερικανός αντιπρόσωπος για το Ιράν και έχω καλά νέα για εσάς», έγραψε ο Χουκ στον Ινδό καπετάνιο Ακιλές Κουμάρ, στις 26 Αυγούστου. Τα «καλά νέα» ήταν ότι ο Κουμάρ επρόκειτο να γίνει κατά μερικά εκατομμύρια δολάρια πλουσιότερος, εάν κατηύθυνε το δεξαμενόπλοιο, που είναι φορτωμένο με 2,1 εκατ. βαρέλια ιρανικού πετρελαίου, σε μια χώρα που θα μπορούσε να το κατασχέσει για λογαριασμό των ΗΠΑ.

Μεσολάβησαν δύο ημέρες, στη διάρκεια των οποίων το σκάφος έκανε «κύκλους» στη θάλασσα, καθώς ο καπετάνιος πιθανώς σκεφτόταν τις κινήσεις του. Ακολούθησε δεύτερο email, το οποίο περιείχε και προειδοποίηση: «Με αυτά τα χρήματα μπορείτε να κάνετε τη ζωή που θέλετε και να έχετε πλουσιοπάροχα γηρατειά. Αν δεν επιλέξετε αυτό τον εύκολο δρόμο, η ζωή θα γίνει πολύ δυσκολότερη για εσάς».

Οι επικοινωνίες αυτές ίσως φέρνουν πιο κοντά την απάντηση στο μυστήριο γύρω από το πώς το «Grace 1» είχε καταλήξει τον Ιούλιο στα χωρικά ύδατα του Γιβραλτάρ, όπου κατελήφθη από Βρετανούς κομάντος, με αμερικανική εντολή, ενώ θα μπορούσε να είχε παραμείνει σε διεθνή ύδατα. Το σκάφος τώρα βρίσκεται στα ανοικτά του λιμανιού Ταρτούς της Συρίας, έχοντας σβήσει τη συσκευή εντοπισμού.

Αμερικανός αξιωματούχος, που μίλησε στους FT, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να εστιάσουν ακόμη περισσότερο την προσοχή τους στην εφαρμογή των κυρώσεων που έχουν επιβάλει στη διακίνηση ιρανικού πετρελαίου. «Προσπαθούμε να “στεγνώσουμε” τη δεξαμενή ανθρώπων που εργάζονται στην παράνομη μεταφορά πετρελαίου», είπε ο αξιωματούχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή