Ζιμπάμπουε: Απεβίωσε σε ηλικία 95 ετών ο πρώην πρόεδρος Ρόμπερτ Μουγκάμπε

Ζιμπάμπουε: Απεβίωσε σε ηλικία 95 ετών ο πρώην πρόεδρος Ρόμπερτ Μουγκάμπε

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απεβίωσε σε ηλικία 95 ετών ο πρώην πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Ζιμπάμπουε μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας και βρισκόταν στην εξουσία από το 1987 ως το 2017.

Σύμφωνα με το Reuters, ο πρώην πρόεδρος Μουγκάμπε πέθανε στη Σιγκαπούρη, όπου νοσηλευόταν συχνά τα τελευταία χρόνια.

Ο Μουγκάμπε ηγήθηκε ενός καθεστώτος, που έχει επανειλημμένα καταγγελθεί διεθνώς για μη σωστό τρόπο άσκησης της εξουσίας. 

Εκδιώχθηκε από την εξουσία έπειτα από στρατιωτικό πραξικόπημα το Νοέμβριο του 2017 το οποίο τερμάτισε την επί 30 χρόνια κυριαρχία του.

Την είδηση του θανάτου του Μουγκάμπε επιβεβαίωσε ο νυν πρόεδρος της αφρικανικής χώρας, Έμερσον Μανανγκάγκουα, μέσω twitter.

«Με μεγάλη θλίψη ανακοινώνω τον θάνατο του ιδρυτή της Ζιμπάμπουε και του πρώην προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε» δήλωσε ο Μανανγκάγκουα.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, ο Μουγκάμπε «ήταν σύμβολο απελευθέρωσης» που αφιέρωσε τη ζωή του στη χειραφέτηση του λαού του. «Η συνεισφορά του στην ιστορία του έθνους και της ηπείρου μας δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Η ψυχή του μπορεί να ξεκουραστεί στην αιώνια ειρήνη» σημείωσε ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε.

Ενημερωμένη πηγή που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters διευκρίνισε πως ο πρώην πρόεδρος -και πρώην ηγέτης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα στην άλλοτε Ροδεσία, το de facto κράτος που προέκυψε από την βρετανική αποικία της Νότιας Ροδεσίας χωρίς να εξασφαλίσει ποτέ διεθνή αναγνώριση- πέθανε στη Σιγκαπούρη, όπου νοσηλευόταν συχνά τα τελευταία χρόνια.

Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε είχε γεννηθεί στις 21 Φεβρουαρίου του 1924 στην άλλοτε Ροδεσία. Είχε φυλακιστεί για περισσότερο από μια δεκαετία καθώς άσκησε κριτική στην κυβέρνησή της το 1964.

Είχε παντρευτεί τον Αύγουστο του 1996 με την κατά 40 χρόνια μικρότερή του, Γκρέις Μαρούφου και απέκτησαν τρία παιδιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή