Εκπτωση φόρου 40%-50% για ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων προτείνει η ΠΟΜΙΔΑ

Εκπτωση φόρου 40%-50% για ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων προτείνει η ΠΟΜΙΔΑ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προτάσεις για την περαιτέρω τόνωση και ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων και της οικοδομικής δραστηριότητας κατέθεσε χθες η διοίκηση της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) σε συνάντηση εργασίας που είχε με τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, υπεύθυνο για τη φορολογική πολιτική, και με την Αθηνά Καλύβα, γεν. γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Στρ. Παραδιά, πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ, η επανεκκίνηση της οικοδομής θα πρέπει να γίνει με προσανατολισμό όχι τόσο την ανέγερση νέων οικοδομών, όσο την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των υπαρχόντων κτιρίων, με ουσιαστική φορολογική επιδότηση των σχετικών εργασιών, εφόσον αυτές διεξάγονται με νόμιμα παραστατικά.

Πρόκειται για μέτρο που επεξεργάστηκε η ίδια η ΠΟΜΙΔΑ και αφορά την παροχή έκπτωσης φόρου 40%-50% στις δαπάνες που καταβάλλει κανείς για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του ακινήτου του. Στο πλαίσιο αυτό, ο κάθε ενδιαφερόμενος, είτε πρόκειται για επαγγελματία είτε για ιδιώτη που απλώς επιθυμεί να αναβαθμίσει το ακίνητό του, θα μπορεί να προχωρεί στις απαιτούμενες ενέργειες. Στη συνέχεια, προσκομίζοντας τα νόμιμα παραστατικά (τιμολόγια εργασιών, ασφαλιστικές εισφορές και ΦΠΑ που έχει καταβληθεί), θα μπορεί να εισπράττει πίσω το 40%, μέσω όμως πίστωσης του σχετικού ποσού στον λογαριασμό του στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Ουσιαστικά, δηλαδή, ο ιδιοκτήτης που έχει δαπανήσει π.χ. 10.000 ευρώ για την αναβάθμιση του ακινήτου θα εισπράττει 4.000 ευρώ ως ένα είδος «κουμπαρά» στη ΓΓΠΣ. Με τα χρήματα αυτά θα μπορεί, λοιπόν, να εξοφλεί τις μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις του, π.χ. την εφορία, τον ΕΝΦΙΑ για το ακίνητό του ή άλλες οφειλές του. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα έξυπνη λύση, μέσω της οποίας κινητοποιούνται χρήματα για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αύξηση των εσόδων του Δημοσίου από ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές. Ταυτόχρονα, όμως, το Δημόσιο βγαίνει διπλά κερδισμένο, καθώς διασφαλίζεται και η φοροδοτική ικανότητα και ταυτόχρονα η συνέπεια του ιδιοκτήτη απέναντι στις υποχρεώσεις του. Εκτός από το εν λόγω μέτρο, η ΠΟΜΙΔΑ αναγνώρισε ως σημαντικό μέτρο την πρόωρη μείωση του ΕΝΦΙΑ, που όμως επιβάλλεται να ολοκληρωθεί με τη μείωση κατά 30% για όλους τους φορολογουμένους, ενώ στάθηκε και στην ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και στη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών. Αναφορικά με τις αντικειμενικές αξίες, επισημάνθηκε η ανάγκη διόρθωσής τους μέσω της προσαρμογής στην πραγματικότητα των επιμέρους συντελεστών εμπορικότητας, παλαιότητας κτλ. Επίσης, ζητήθηκε η λήψη μέτρων για την ταχύτερη διεκπεραίωση των συναλλαγών ακινήτων, όπως η παρακράτηση από τον συμβολαιογράφο και των οφειλών ΕΝΦΙΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή