Απαραίτητος ο προσεισμικός έλεγχος κτιρίων

Απαραίτητος ο προσεισμικός έλεγχος κτιρίων

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επτά προτάσεις για την αντισεισμική προστασία κτιρίων και υποδομών καταθέτει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Ανάμεσα σε αυτές, η επανεκκίνηση των ελέγχων στα δημόσια κτίρια, η παροχή οικονομικών κινήτρων για την ενίσχυση των ιδιωτικών κτιρίων στο πρότυπο της Ιταλίας και η κατεδάφιση και ανακατασκευή διατηρητέων κτιρίων, σε μορφή αρκετά κοντινή με την αρχική τους.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός παρουσίασε τις προτάσεις του στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής και Τεχνικής Σεισμολογίας, το οποίο συμπίπτει φέτος με την επέτειο των 20 ετών από τον σεισμό της Αθήνας. Μεταξύ άλλων, το ΤΕΕ προτείνει:

• Να συνεχιστεί ο προσεισμικός έλεγχος στα δημόσια κτίρια, που σήμερα έχει πραγματοποιηθεί μόνο για το 25%. «Το μοναδικό θετικό είναι ότι έχουν ελεγχθεί όλες οι σχολικές μονάδες που κατασκευάστηκαν μέχρι το 1959, περίοδο κατά την οποία δεν υπήρχε κανένας αντισεισμικός κανονισμός. Είναι αναγκαίο, όμως, να γίνουν έλεγχοι άμεσα για σχολεία, νοσοκομεία και γενικά χώρους συνάθροισης κοινού που κατασκευάστηκαν μέχρι το 1985, χρονική στιγμή που αρχίζει να εφαρμόζεται ο αντισεισμικός κανονισμός», εκτιμώντας ότι το υπόλοιπο 75% μπορεί να ολοκληρωθεί σε ένα εξάμηνο.

• Να προστεθεί πρόβλεψη περί προσεισμικού ελέγχου και για την «ταυτότητα κτιρίου». Πρόκειται για ένα θεσπισμένο μέτρο το οποίο δεν έχει εφαρμοστεί και προβλέπει την ανάθεση σε έναν μηχανικό της δημιουργίας ενός ψηφιακού και αναλογικού αρχείου με όλα τα στοιχεία του κτιρίου. Ο κ. Στασινός υποστήριξε ότι η ταυτότητα θα πρέπει να συμπεριλάβει και τον προσεισμικό έλεγχο (τον οποίο θα αναθέτουν οι ιδιοκτήτες κατοικιών σε μηχανικό), με προτεραιότητα στα παλαιά κτίρια.

• Να δοθούν οικονομικά κίνητρα για την ενίσχυση των ιδιωτικών κτιρίων που διατρέχουν κίνδυνο βλαβών από σεισμό. «Προτείνουμε, κατά το πρότυπο της Ιταλίας, να εφαρμοστεί έκπτωση φόρου 50% για τις δαπάνες επεμβάσεων, με συγκεκριμένο μέγιστο φορολογικό όφελος – στην Ιταλία το όριο είναι 96.000 ευρώ ανά κτίριο», ανέφερε ο κ. Στασινός.

• Να επιδοτείται η ενεργειακή εξοικονόμηση κτιρίων μόνον αφού έχει πρώτα έχει ελεγχθεί από μηχανικό η δομική τους τρωτότητα.

Η πιο ενδιαφέρουσα από τις προτάσεις του ΤΕΕ αφορά τα παλαιά και διατηρητέα κτίρια. Ο κ. Στασινός υποστήριξε ότι πρέπει να κατεδαφιστούν και να ανακατασκευαστούν περίπου όπως ήταν αρχικά. «Διαχωρίζουμε την έννοια της ανακατασκευής από την αποκατάσταση. Αποκατάσταση, στα περισσότερα από αυτά, με τον τρόπο και τα υλικά της αρχικής τους μορφής, είναι πολλές φορές αδύνατον ή εξαιρετικά κοστοβόρο να γίνει. Μπορεί όμως να γίνει ανακατασκευή, σε μορφή εξαιρετικά κοντινή και συμβατή με την αρχική τους τυπολογία και μορφή, με νέες εφαρμόσιμες λύσεις και σύγχρονες μεθόδους και υλικά», ανέφερε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή