Γαλλία: Δικαστήριο δικαίωσε τον κόκορα να μπορεί να λαλεί την αυγή

Γαλλία: Δικαστήριο δικαίωσε τον κόκορα να μπορεί να λαλεί την αυγή

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιτέλους ο Μορίς ο κόκορας δικαιώθηκε και έχει κάθε λόγο να λαλεί στη διαπασών. Γαλλικό δικαστήριο έκρινε ότι ο διασημότερος κόκορας της χώρας μπορεί να συνεχίζει να λαλεί προτού ξημερώσει. Χθες, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του ζευγαριού που παραπονείτο για τις πρωινές φωνές του πτηνού, διατάσσοντάς τους να καταβάλουν 1.000 ευρώ στην Κορίν Φεσό, ιδιοκτήτρια του Μορίς, ως αποζημίωση.

Ενθουσιασμένη, η Φεσό δήλωσε: «Εχω μείνει άφωνη. Πρόκειται για νίκη όλων εκείνων που βρίσκονται στην ίδια θέση με εμένα. Ελπίζω ότι η απόφαση θα αποτελέσει νομικό προηγούμενο. Ολοι, πλέον, προστατεύονται: οι καμπάνες της εκκλησίας, οι βάτραχοι… Γιατί να μην ψηφισθεί ο “νόμος του Μορίς” που θα προστατεύει όλους τους ήχους της υπαίθρου;».

Η διαμάχη ανάμεσα στη Φεσό και στον Μορίς, από τη μία, και στους γείτονές τους, από την άλλη, στο νησί Ολερόν της δυτικής Γαλλίας, επιλύθηκε ύστερα από δύο χρόνια. Δύο συνταξιούχοι αγρότες που διέθεταν εξοχικό στο νησί, παραπονέθηκαν ότι ο Μορίς προκαλούσε «αφύσικο θόρυβο» όταν λαλούσε στις 6.30 π.μ. διαταράσσοντας την ηρεμία τους, κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. Ζητούσαν, λοιπόν, το ζώο να απομακρυνθεί από το σπίτι του ή με κάποιο τρόπο να σωπάσει. Η υπόθεση πυροδότησε τη δημιουργία του κινήματος «Είμαι ο Μορίς» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οπως αποδείχθηκε κατά την πρώτη ακροαματική διαδικασία, τον Ιούλιο, το ζευγάρι των συνταξιούχων αγόρασε το σπίτι το 2004, πολύ προτού επωαστεί ο Μορίς, το 2017. Ο δικηγόρος τους τόνισε ότι δεν βρίσκονταν στα δικαστήρια λόγω της δημοσιότητας του θέματος, αλλά επειδή επιζητούσαν την ηρεμία τους. Οι δικηγόροι υπεράσπισης του πτηνού επισήμαναν ότι η λαλιά του Μορίς δεν ήταν «αφύσικος θόρυβος» και η υπόθεση μεταστράφηκε στο κατά πόσον το Σεν Πιερ ντ’ Ολερόν, όπου ζει ο Μορίς, με 7.000 μόνιμους κατοίκους που αυξάνονται σε 35.000 κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μπορούσε να χαρακτηριστεί «αγροτική περιοχή».

Ο δικηγόρος των εναγόντων Βενσάν Ιμπερντό τόνισε ότι η υπόθεση δεν αποτελεί αντιπαράθεση μεταξύ των αστών και των κατοίκων της υπαίθρου. «Ολα αφορούν τη φασαρία, είτε πρόκειται για σκύλο, κόκορα. κόρνα του αυτοκινήτου ή μουσική», είπε χαρακτηριστικά ο Ιμπερντό. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που μια τέτοια, παράδοξη υπόθεση καταλήγει στα δικαστήρια. Το 1995, στην εκδίκαση έτερης δικαστικής διαμάχης, που λίγο έλειψε να καταλήξει στη θανάτωση ενός άλλου συμπαθούς κόκορα, το εφετείο της Γαλλίας έκρινε ότι ήταν αδύνατον το είδος να σταματήσει να λαλεί. «Η όρνιθα είναι ένα άκακο ζώο, τόσο ηλίθιο, ώστε κανείς ποτέ δεν κατάφερε να το εκπαιδεύσει, ούτε καν στα κινέζικα τσίρκα», ανέφερε η απόφαση.

Ο Μπρινό Ντιονίς ντι Σεζούρ, συνταξιούχος αγρότης και δήμαρχος του χωριού Γκαζάκ της νοτιοδυτικής Γαλλίας, πρότεινε μια λύση για την πληθώρα παραπόνων για τους διάφορους θορύβους που παράγουν τα ζώα, ζητώντας από την κυβέρνηση να τα χαρακτηρίσει «εθνική κληρονομιά» και να τα προστατεύσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή