Animasyros: Animation, κοινωνικά, ευαίσθητα και… πράσινα

Animasyros: Animation, κοινωνικά, ευαίσθητα και… πράσινα

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα δώδεκα χρόνια του κλείνει φέτος το Animasyros (18-22/9) και, αν ήταν… παιδί, τώρα θα ετοιμαζόταν να τελειώσει το Δημοτικό. Οπως, βέβαια, μας έχουν διδάξει και οι προηγούμενες διοργανώσεις, κινούμενο σχέδιο δεν σημαίνει απαραίτητα ταινία για παιδιά. Η φετινή εκδοχή του φεστιβάλ μάλιστα έχει στην προμετωπίδα της τον έντονο κοινωνικό χαρακτήρα και τον προβληματισμό πάνω σε σύγχρονα ζητήματα. «Το animation για ενηλίκους είναι από τα είδη που παρακολουθούν πολύ έντονα τις κοινωνικές αλλαγές. Και στο δικό μας φεστιβάλ βραβεύονται συχνά ταινίες που αποτελούν με τον τρόπο τους κοινωνικές τοποθετήσεις. Φέτος, διαλέξαμε 20 διαμαντάκια με τέτοιο χαρακτήρα συν 20 σπουδαστικές», επισημαίνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Animasyros, Βασίλης Καραμητσάνης.

Μιλάει, φυσικά, για το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ, το οποίο αποτελείται από ταινίες μικρού μήκους και έχει σκοπό να καθρεφτίσει όσο γίνεται πληρέστερα την παγκόσμια σκηνή του animation. Ανάμεσά τους βρίσκεται και το ελληνικό «Violent Equations» του Αντώνη Ντούσια, το οποίο αντλεί έμπνευση από το έργο του ζωγράφου και γλύπτη Κωστή Γεωργίου. Στα υπόλοιπα που ξεχωρίζουν είναι το πολυβραβευμένο «Selfies» του Κλαούντιους Τζεντινέτα, όπου χιλιάδες καρέ από στυλιζαρισμένες σέλφι μετατρέπονται σε αλληγορία πάνω στη σύγχρονη ύπαρξη, καθώς και το «Gun Shop» του Πάτρικ Σμιθ, που παρουσιάζει ειρωνικά (και με διάθεση… τζαζ) το τεράστιο ζήτημα της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ.

Animasyros: Animation, κοινωνικά, ευαίσθητα και… πράσινα-1

Το «Memoirs of a man in Pajamas» θα παρουσιαστεί στο πρόγραμμα μεγάλου μήκους, διεκδικώντας το βραβείο κοινού.

Διαγωνιστικό τμήμα πάντως υπάρχει και για ταινίες μεγάλου μήκους, αν και εκεί η καλύτερη βραβεύεται από το κοινό. Το θεματικό βάρος πέφτει ξανά στο κοινωνικό πεδίο, με προβλήματα όπως το μεταναστευτικό, την παιδική δουλεία και τα εγκλήματα πολέμου να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα, με αυτά τα τελευταία ασχολείται το «κινούμενο» ντοκιμαντέρ «Zero Impunity», που έχει πάρει και διαστάσεις παγκόσμιου κινήματος για τα σεξουαλικά εγκλήματα σε περιόδους πολέμου. Για όλα αυτά θα μιλήσει ο σκηνοθέτης Στεφάν Μπλιές, ο οποίος θα βρεθεί στη Σύρο για να παρουσιάσει την ταινία.

Οπως είναι γνωστό, φέτος το animation πρόγραμμα θα περιλαμβάνει και μια πολύ ειδική παράσταση. Πρόκειται για το «Αηδόνι του αυτοκράτορα», το όμορφο έργο μεικτής τεχνικής, διά χειρός Λένας Πλάτωνος, που είδαμε πριν από μερικούς μήνες στην Εθνική Λυρική Σκηνή –ο κ. Καραμητσάνης είναι ο νέος πρόεδρος του Δ.Σ. της τελευταίας– και τώρα ταξιδεύει επίσης στο Animasyros.

Επιπλέον, σημαντικό κομμάτι της φετινής έκδοσης του φεστιβάλ και λόγος υπερηφάνειας για τους διοργανωτές του αποτελεί το Animagreen, το οποίο είναι ταυτόχρονα κινηματογραφικό αφιέρωμα αλλά και γενικότερη πυξίδα που απεικονίζεται και στο «πράσινο» logo της διοργάνωσης. «Από τη μία, υπάρχει, φυσικά, η ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον, που είναι πιο επείγουσα από ποτέ, και, από την άλλη, η ελπίδα για κοινωνική αειφορία, η οποία εκφράζεται με το συγκεκριμένο πρόγραμμα», διευκρινίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής και συνεχίζει: «Ο “πράσινος” χαρακτήρας περνάει στις προβολές, στα εκπαιδευτικά προγράμματα αλλά και στην πράξη, αφού φέτος έχουμε βάλει στόχο να χρησιμοποιήσουμε τα ελάχιστα δυνατά πλαστικά μιας χρήσης, δίνοντας το παράδειγμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή