Τα αξιοσημείωτα καιρικά χαρακτηριστικά του φετινού καλοκαιριού

Τα αξιοσημείωτα καιρικά χαρακτηριστικά του φετινού καλοκαιριού

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το καλοκαίρι πέρασε, τουλάχιστον ημερολογιακά, και οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να το αφήσουμε πίσω μας και να μπούμε πάλι σε… παραγωγική-εργασιακή διάθεση.

Εκτός από τις, νωπές ακόμα, θερινές αναμνήσεις που μας προσέφερε το τρίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου-Αυγούστου, το διάστημα αυτό σημειώθηκαν ορισμένα αξιοσημείωτα – καιρικά –  χαρακτηριστικά, όσον αφορά στους ανέμους, στη θερμοκρασία, στις βροχές και στους κεραυνούς που κατεγράφησαν σε όλη την επικράτεια.

Όπως, η υψηλότερη θερμοκρασία της χώρας, η οποία καταγράφηκε στις 8 Ιουλίου στη Χάλκη της Λάρισας, όπου το θερμόμετρο έδειξε 41,9ο C.

Στην Αττική, η υψηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε τέσσερις ημέρες νωρίτερα, στις 4 Ιουλίου, και το θερμόμετρο στην πρωτεύουσα έδειχνε 39,5ο C.

Όσον αφορά στους ανέμους, φέτος το καλοκαίρι η ένταση σε κακοκαιρία άγγιξε τα 132 χλμ/ώρα και καταγράφηκε στον Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής την Τετάρτη 10 Ιουλίου, όπου έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής.

Η μέγιστη ένταση μελτεμιού καταγράφηκε στις 26 Ιουνίου στην παραλία της Παξιμάδας στην Κάρυστο, όπου και εκεί ο άνεμος έπνεε με ταχύτητα 132 χλμ/ώρα, ευτυχώς χωρίς δυσάρεστες συνέπειες.

Ένα ακόμα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του φετινού καλοκαιριού είναι οι ημέρες με ισχυρό μελτέμι. Τον Ιούλιο, συνολικά, 12 ημέρες είχαμε ισχυρό μελτέμι στο Αιγαίο, ενώ τον Αύγουστο, οι ημέρες ήταν 24. Σχεδόν, όλος ο Αύγουστος «έδινε» μελτέμια στο Αιγαίο Πέλαγος.

Στις 19 Ιουνίου στην Πεντέλη καταγράφηκε η μέγιστη βροχόπτωση 10λέπτου, η οποία έφτασε τα 20 χιλιοστά, ενώ η μέγιστη ημερήσια βροχόπτωση το τρίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου-Αυγούστου σημειώθηκε στη Ζαγορά Πηλίου και ήταν 105 χιλιοστά.

Ένα ιδιαίτερο – και κάποιες φορές εντυπωσιακό – φαινόμενο του φετινού καλοκαιριού ήταν η ισχυρή κεραυνική δραστηριότητα. Από τους τρεις μήνες του θέρους, ο Ιούνιος έρχεται πρώτος με 68.000 κεραυνούς σε όλη την επικράτεια, ακολουθεί ο Ιούλιος με 46.500 κεραυνούς, ενώ ο Αύγουστος παρουσίασε αισθητή πτώση κεραυνικής δραστηριότητας με μόλις 8.500.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η μέγιστη κεραυνική δραστηριότητα κατεγράφη το διήμερο 10-11 Ιουλίου στη Βόρεια Ελλάδα και το Βόρειο Αιγαίο, όπου σημειώθηκε η υπερκυτταρική καταιγίδα στη Χαλκιδική, με τα τραγικά αποτελέσματα που αναφέραμε πιο πάνω.

Τέλος, το τριήμερο 14-17 Ιουλίου η κακοκαιρία «ΑΝΤΙΝΟΟΣ» έπληξε τη χώρα όταν το βαρομετρικό χαμηλό, κινούμενο από την Ιταλία προς τη χώρα μας, προκάλεσε ραγδαίες βροχοπτώσεις και χαμηλές – για την εποχή –  θερμοκρασίες.

Μάλιστα, την τελευταία ημέρα της κακοκαιρίας ισχυρές καταιγίδες σημειώθηκαν στα νοτιοανατολικά της χώρας, γεγονός χωρίς προηγούμενο στην περιοχή, αλλά και για την εποχή τις τελευταίες δεκαετίες.

(Με πληροφορίες από meteo.gr)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή