Ο Γαστρονόμος ταξιδεύει στη Νάπολη

Ο Γαστρονόμος ταξιδεύει στη Νάπολη

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανακαλύπτει την αυθεντική πόλη, ψωνίζει στις αγορές της και μαγειρεύει με τους ντόπιους συνταγές που θα μας μείνουν αξέχαστες.

Τρεις φορές είχε ταξιδέψει η Νικολέτα Μακρυωνίτου στη Νάπολη και είχε αποκτήσει μια ζηλευτή οικειότητα με την πόλη και με την κουλτούρα των ανθρώπων της. Ήταν λογικό να είναι αυτή που θα αναλάμβανε την αποστολή του «Γαστρονόμου», κι ας τη διεκδικήσαμε όλοι. Επιστρέφοντας, όταν αρχίσαμε πια να παραλαμβάνουμε το υλικό, να το σχηματοποιούμε, να το διαχειριζόμαστε, διαπιστώσαμε τη δύναμη της εμπειρίας, της βιωματικής σχέσης με τα πράγματα που πρέπει να έχει ένας δημοσιογράφος, αλλά και την αναγκαιότητα να προσέρχεσαι στο «θέμα» με κεραίες ευαίσθητες.

Στα κείμενα της Νικολέτας, η εμβάθυνση στην καθημερινή ζωή των Ναπολιτάνων είναι εντυπωσιακή, η καταγραφή των συνηθειών τους, των ιδιοτροπιών της κουζίνας τους, των συνταγών και των προϊόντων τους εντυπωσιακά πλήρης. ∆έκα μέρες έμεινε και δεν άφησε γωνιά της πόλης αχαρτογράφητη. Είχε προηγηθεί, φυσικά, σκληρή δουλειά δύο μηνών προκειμένου να βρει τις πηγές της – Ναπολιτάνες και Ναπολιτάνους που θα μας μυούσαν στις λεπτές πτυχές της γαστρονομίας τους, που θα άνοιγαν τα σπίτια και τα μαγαζιά τους και θα μαγείρευαν για μας. Πίσω από τον φακό, ο φωτογράφος Αλέξανδρος Αντωνιάδης ζωντάνεψε τη Νάπολη και τις νοστιμιές της για τα μάτια μας μόνο, σκηνοθέτησε τις λήψεις στα σοκάκια της και απαθανάτισε τις καλύτερες στιγμές αυτής της απίθανης αποστολής.

Μακαρονάδες, μαγειρευτά, γλυκά, η βέρα πίτσα ναπολετάνα και δεκάδες άλλες λιχουδιές της ιταλικής κουζίνας σε ένα συλλεκτικό τεύχος που δεν πρέπει να χάσετε.

Ο Γαστρονόμος Σεπτεμβρίου κυκλοφορεί με την Καθημερινή της Κυριακής, στις 08/09.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή