Εθνική Ποδοσφαίρου: Να… τελειώσει το μαρτύριο

Εθνική Ποδοσφαίρου: Να… τελειώσει το μαρτύριο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αποχαιρετισμός στα όπλα από τα μισά της διαδρομής υποχρεώνει τους ανθρώπους που έχουν την τύχη της Εθνικής μας ομάδας στα χέρια τους να πάρουν δύσκολες αποφάσεις και να βάλουν βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο, για να καταφέρουν κάποια στιγμή να της ξαναδώσουν την αίγλη του πρόσφατος παρελθόντος. Η τέταρτη ήττα στη σειρά, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ στη νέα χιλιετία, έχει εκμηδενίσει τις όποιες πιθανότητες πρόκρισης στην τελική φάση του Euro 2020. Η λογική των αριθμών είναι αδυσώπητη και παραπέμπει στην εποχή του Ρανιέρι, όταν τερματίσαμε τελευταίοι στον όμιλο, κάτω ακόμα και από τα Ν. Φερόε. Τώρα, και μετά από πέντε αγωνιστικές, περνάμε μόνο το Λίχτενσταϊν. Είμαστε 2 βαθμούς πίσω από την Αρμενία, 3 από τη Βοσνία, 8 από τη Φινλανδία και 11 από την Ιταλία, με μόλις πέντε παιχνίδια να υπολείπονται έως το φινάλε.

Από μαθηματικής πλευράς, το «ταβάνι» της Εθνικής μας είναι οι 19 βαθμοί, εάν κερδίσει όλα τα παιχνίδια έως το τέλος, συμπεριλαμβανομένου και αυτού με την Ιταλία στη Ρώμη. Ακόμα κι αν το «βατραχάκι» καταφέρει να γίνει… πρίγκιπας και να πετύχει κάτι που με τη μέχρι τώρα εικόνα του μοιάζει αδιανόητο, θα χρειαστεί και ένα δεύτερο θαύμα για να μην φτάσει αυτούς τους βαθμούς η Φινλανδία, ώστε να προκριθούμε εμείς. Με λίγα λόγια, η υπόθεση «πρόκριση» είναι ανοικτή μόνο από μαθηματικής πλευράς. Επί της ουσίας έκλεισε οριστικά με την ήττα της ομάδας μας στο Τάμπερε της Φινλανδίας.

Η δυσοίωνη αυτή εξέλιξη δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στον νέο προπονητή να κερδίσει πόντους για την παραμονή του. Στο ντεμπούτο του στον πάγκο της Εθνική μας, ο Τζον Φαντ Σιπ προσπάθησε να ταράξει τα νερά ανακατεύοντας αρκετά την τράπουλα, έδωσε μια πιο συμπαγή εικόνα στην ομάδα μας, αλλά στο τέλος της ημέρας το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο: ήττα με μια φτωχή εμφάνιση και με μια τεράστια απογοήτευση όσον αφορά το παραγωγικό κομμάτι του παιχνιδιού. Σε έναν αγώνα «ζωής και θανάτου», η Εθνική μας δεν έκανε ούτε καν μια ευκαιρία της προκοπής, δικαιώνοντας όλους όσοι έλεγαν ότι δεν αξίζει να διεκδικήσει καν, πόσο μάλλον να κερδίσει, μια θέση ανάμεσα στους κορυφαίους.

Ο Ολλανδός τεχνικός έχει συμβόλαιο μέχρι τον Νοέμβριο, όταν θα τελειώσει η προκριματική φάση, και αν δεν καταφέρει να αλλάξει θεαματικά την εικόνα της στα επόμενα παιχνίδια, πολύ σύντομα θα αρχίσει η αναζήτηση για τον διάδοχό του, με φόντο το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Η πρώτη ευκαιρία για την αναστροφή του κλίματος έρχεται αύριο, με αντίπαλο στο ΟΑΚΑ (21.45) το Λίχτενσταϊν, μια από τις πλέον αδύναμες ομάδες της διοργάνωσης. Η νίκη είναι «υποχρέωση» και θεωρείται δεδομένη. Το βασικό ζητούμενο είναι να αλλάξει πρόσωπο η ομάδα μας και να δείξει κάτι που να αφήνει ψήγματα αισιοδοξίας για το μέλλον.

Για τον όμιλό μας, αύριο παίζουν Αρμενία – Βοσνία (16.00) και Φινλανδία – Ιταλία (21.45). Το σημερινό πρόγραμμα για την προκριματική φάση του Euro 2020: 16.00 Κόσοβο – Τσεχία, 19.00 Αγγλία – Βουλγαρία, Ισλανδία – Μολδαβία, Λιθουανία – Ουκρανία, 21.45 Γαλλία – Αλβανία, Σερβία – Πορτογαλία, Τουρκία – Ανδόρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή