Η δύσκολη προτελευταία παράσταση του Μάριο Ντράγκι

Η δύσκολη προτελευταία παράσταση του Μάριο Ντράγκι

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της ΕΚΤ, ο οποίος συχνά πιστώνεται με το γεγονός ότι έσωσε μόνος του το ευρώ, αναμένεται να εκτελέσει ορισμένα ακόμη μαγικά την ερχόμενη εβδομάδα, στην προτελευταία συνεδρίασή του ως προέδρου. Η οικονομία της Ευρωζώνης νοσεί και ο πληθωρισμός είναι ανησυχητικά χαμηλός, ασκώντας πίεση στην κεντρική τράπεζα να ενισχύσει την οικονομία όπως έχει κάνει ξανά και ξανά στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Αναμένεται πως ο Ντράγκι θα της κάνει τη χάρη και θα παρουσιάσει την Πέμπτη νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας, αν μη τι άλλο επειδή και οι άλλοι χαλαρώνουν τη νομισματική τους πολιτική, ειδικά η αμερικανική Fed. Ωστόσο το δύσκολο θα είναι να καταλήξει στη δέσμη των μέτρων που θα ανακοινώσει.

Η ΕΚΤ έχει αρκετά εργαλεία στη διάθεσή της, αν και το κάθε ένα συνοδεύεται από περιπλοκές, από αμφισβητούμενη αποτελεσματικότητα και σημαντικές παρενέργειες, μέχρι την ευθεία αντίθεση από συγκεκριμένους σημαντικούς κεντρικούς τραπεζίτες. Το ζήτημα είναι πως τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη δεν εμπίπτουν στον έλεγχο της ΕΚΤ: κανένα μέτρο ενίσχυσης της οικονομίας δεν μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, να ενισχύσει την κινεζική ανάπτυξη ή να οδηγήσει σε μια συμφωνία για το Brexit. Οπότε, το μέγιστο που μπορεί να ελπίζει ο Ντράγκι είναι να ενισχύσει την εμπιστοσύνη για αρκετά μεγάλο διάστημα μέχρι να πράξουν το καθήκον τους οι κυβερνήσεις. Πρόκειται για ριψοκίνδυνο στοίχημα, υποστηρίζουν ορισμένοι συνάδελφοι του Ντράγκι. Η ΕΚΤ έχει εξαντλήσει τα περισσότερα από τα πυρομαχικά της, οπότε θα πρέπει να επιλέξει προσεκτικά ποιες μάχες θα δώσει και να προφυλάξει τα όπλα της για μια πραγματική κρίση. Eντούτοις, ο Μάριο Ντράγκι ενδεχομένως να επισημάνει ότι ήδη τα εξωτερικά προβλήματα επηρεάζουν την εγχώρια οικονομία, φέρνοντας στο προσκήνιο τις ανησυχίες για ύφεση. Πέραν τούτων, οι προσδοκίες των επενδυτών και των αγορών ως προς το πακέτο τόνωσης της οικονομίας είναι τόσο υψηλές, ώστε εάν τα μέτρα είναι περιορισμένα, θα τους αποκαρδιώσουν. Στη συνέχεια το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί και δεν θα υποχωρήσει.

Το πιο ακανθώδες θέμα στις συζητήσεις της προσεχούς Πέμπτης θα είναι το εάν πρέπει να ενεργοποιηθεί ξανά το πρόγραμμα αγοράς τίτλων, γνωστό και ως ποσοτική χαλάρωση. Αυτό, σημειωτέον, θεωρείται το ισχυρότερο όπλο στη φαρέτρα της ΕΚΤ, αλλά περισσότεροι από έξι αξιωματούχοι της, συμπεριλαμβανομένων των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Αυστρίας, έχουν διατυπώσει τις επιφυλάξεις τους για την αναγκαιότητά του. Το επιχείρημά τους είναι το εξής: οι αποδόσεις σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οι οποίες είναι και ο στόχος του προγράμματος αγοράς τίτλων, βρίσκονται ήδη σε χαμηλά επίπεδα και ο μεγαλύτερος κίνδυνος έγκειται στο να παρατηρηθεί άνοδος των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων. Αυτό αντιμετωπίζεται με μειώσεις επιτοκίων και μια καλύτερα διατυπωμένη κατευθυντήρια γραμμή για τα επιτόκια. Ο Μάριο Ντράγκι εξακολουθεί να έχει τις απαραίτητες ψήφους, εάν θέλει να προχωρήσει στις αγορές ομολόγων, αλλά η εναντίωση από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης θα έχει πολιτικό κόστος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή