Στην Αρχή Διαφάνειας ο Αγγ. Μπίνης, χωρίς αρνητική ψήφο

Στην Αρχή Διαφάνειας ο Αγγ. Μπίνης, χωρίς αρνητική ψήφο

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις θετικές ψήφους της πλειοψηφίας και το «παρών» της αντιπολίτευσης, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αποφάσισε χθες τον διορισμό του προταθέντος από την κυβέρνηση κ. Αγγ. Μπίνη για τη θέση του διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Η «ουδετερότητα» των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως αποτυπώθηκε στις ομιλίες των μελών τους, δεν αφορούσε το πρόσωπο του κ. Μπίνη –το βιογραφικό του οποίου άπαντες εκθείασαν–, αλλά πήγαζε από τις έντονες ενστάσεις που έχουν εξαρχής εκφράσει για χειρισμούς της κυβέρνησης αναφορικά με τον τρόπο συγκρότησης της Αρχής, καθώς και το γεγονός ότι δεν έγινε αποδεκτό το αίτημά τους για λήψη απόφασης με αυξημένη και όχι με απλή πλειοψηφία. Οπως είχε καταστεί εμφανές και κατά την πρόσφατη συζήτηση του νόμου για τη συγκρότηση της νέας Αρχής, οι ενστάσεις, κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικεντρώνονται στο γεγονός ότι όλες οι έως χθες σχετικές Αρχές συνενώνονται σε μία κεντρική, η οποία υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό, γεγονός το οποίο –όπως υποστηρίχθηκε– ουσιαστικά ακυρώνει το στοιχείο της ανεξαρτησίας της.

Με αφορμή σχετικά σχόλια από βουλευτές της αντιπολίτευσης, ο κ. Μπίνης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι τα σώματα ελεγκτών, που έως χθες ανήκαν σε διάφορα υπουργεία, λειτουργούσαν υπό την εποπτεία τού ανά τομέα υπουργού. «Η Αρχή δεν υπάγεται στον πρωθυπουργό, αλλά στους Ελληνες πολίτες και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας», επισήμανε ο νέος διοικητής της. Παράλληλα, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί έως σήμερα, σκιαγράφησε μιαν καθόλου καλή εικόνα:

«Για το θέμα των επικαλύψεων ποια είναι η σημερινή πραγματική κατάσταση; Το ΣΕΔΕ έχει 12 υπαλλήλους ηρωικούς και ο κανονισμός ελεγκτικής διαδικασίας είναι του 1986 και το πεδίο λειτουργίας του είναι το άρθρο 179 περί δημοσίων προμηθειών, μια παράγραφος. Απορώ πώς δουλεύουν μέχρι σήμερα 12 άτομα. Οι επιθεωρητές του υπουργείου Μεταφορών είναι 15 χωρίς κανονισμό λειτουργίας, χωρίς ελεγκτικά πρότυπα, χωρίς να έχουν πάει ποτέ σε ένα σεμινάριο ανάπτυξης δεξιοτήτων. Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης: περίπου 130 στελέχη χωρίς πρότυπα ελεγκτικά και χωρίς μεθοδολογίες. Γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης: 9 επιθεωρητές μέχρι πρόσφατα, 6 εκ των οποίων τους είχα ήδη γνωρίσει το 2004. Τους τελευταίους έξι – οκτώ μήνες προσελήφθησαν άλλοι 30, οι οποίοι βέβαια δεν έχουν διενεργήσει κανέναν έλεγχο. Η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς δεν έχει ελεγκτικές αρμοδιότητες». Ο κ. Μπίνης συμπλήρωσε: «Σαφώς και χρειάζεται να κάνουμε βήματα μπροστά για να χτυπήσουμε τις γενεσιουργούς αιτίες για τη διαφθορά και όχι τα συμπτώματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή