Ανησυχία για τις συνθήκες στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης

Ανησυχία για τις συνθήκες στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεγάλη αύξηση του αριθμού των αιτούντων άσυλο που φθάνουν καθημερινά στα νησιά έχει επιδεινώσει ιδιαίτερα τις συνθήκες διαβίωσης στα ΚΥΤ (Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης) προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Την ανησυχία της εκφράζει η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) για την αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στα νησιά και τις συνθήκες που επικρατούν στα ΚΥΤ. Η ΕΕΔΑ ζητεί την άμεση μεταφορά στην ενδοχώρα όσων βρίσκονται στα νησιά, αλλά κυρίως την άμεση μεταφορά όλων των ασυνόδευτων ανηλίκων, από τους ακατάλληλους χώρους –λόγω υπερπληθυσμού– των «ασφαλών ζωνών» (safe zones) εντός των ΚΥΤ του Ανατολικού Αιγαίου, σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας ανηλίκων της ενδοχώρας.

Στο μεταξύ, χθες, ο Ευρωπαίος επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό, αρμόδιο για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργο Κουμουτσάκο.

Ο υπουργός ενημέρωσε τον επίτροπο ότι η Ελλάδα, μετά τη συγκρότηση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής –η οποία, σύμφωνα με την πρόεδρό της Φον ντερ Λάιεν, θέτει ψηλά στις προτεραιότητές της το μεταναστευτικό ζήτημα– θα παρουσιάσει στις Βρυξέλλες την κατάσταση που αντιμετωπίζει στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Επίσης, θα κατατεθούν «σκέψεις και προτάσεις, στο πλαίσιο της αρχής της υπευθυνότητας, αναμένοντας στη συνέχεια τη στήριξη της Ε.Ε., στη βάση της αρχής της αλληλεγγύης και της δικαιότερης κατανομής των βαρών», τόνισε.

Ο επίτροπος επισκέφθηκε επίσης χθες τα γραφεία της μη κυβερνητικής οργάνωσης ΜΕΤΑδραση, με αφορμή την κατάκτηση του ανθρωπιστικού βραβείου Conrad N. Hilton για το έτος 2019 από την οργάνωση. Ο κ. Στυλιανίδης, θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα σε όλη την Ευρώπη, υπογράμμισε ότι «η ΜΕΤΑδραση και οι Ελληνες έχουν δείξει πολλές φορές τον δρόμο για το πώς πρέπει να δράσουμε ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε λίγη χαρά και προοπτική στους πρόσφυγες και στους μετανάστες, και ιδιαίτερα στα παιδιά. Νομίζω ότι, κρατώντας το νήμα που έχει σήμερα η ΜΕΤΑδραση, μπορεί η Ευρώπη να ξαναβρεί τον ηθικό εαυτό της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή