Τσώρτσιλ, Κλεμανσό και περί κομμουνισμού

Τσώρτσιλ, Κλεμανσό και περί κομμουνισμού

Κύριε διευθυντά

Ο Κλεμανσό και ο Τσώρτσιλ ανήκουν στους στυλίστες του γραπτού και του προφορικού λόγου. Ο Κλεμανσό ήταν γιατρός και ο Τσώρτσιλ στρατιωτικός, η πνευματικότητα όμως και των δύο είναι απαράμιλλη και οι πνευματώδεις ρήσεις και των δύο έμειναν στην παγκόσμια πολιτική φιλολογία ως έργα «εσαεί»! Ολοι γνωρίζουν την πατρότητα της περιωνύμου φράσεως «όποιος στα είκοσί του χρόνια δεν ήταν σοσιαλιστής και στα σαράντα του συντηρητικός, αυτός δεν ωρίμασε ποτέ»! Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι η πνευματική πατρότητα της φράσεως ανήκει στον Κλεμανσό. Περί τίνος ακριβώς πρόκειται; Λογοκλοπή; Από τον Τσώρτσιλ; Ο Κλεμανσό, ο οποίος υπήρξε πρωθυπουργός της Γαλλίας και μετέπειτα πρόεδρός της, έχει πει: «Αν ο γιος μου στα είκοσί του χρόνια δεν ήταν μαρξιστής θα τον αποκλήρωνα. Αλλά θα τον αποκληρώσω οπωσδήποτε εάν εξακολουθεί να είναι στα τριάντα»!

Θα συμφωνήσω ότι τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται, αλλά το θαυμάσιο επίγραμμα είναι περίπου πανομοιότυπο, ώστε να αποκλείει τη… συνάντηση και να πιθανολογεί σφόδρα τη… λογοκλοπή! Το σοβαρό όμως και το ουσιώδες είναι ότι και οι δυο μεγάλοι άνδρες θεωρούν τον κομμουνισμό ως ρομαντισμό και ονειροπόλημα της… νεότητας!

Γ. Σταραντζης, Δικηγόρος στον Αρειο Πάγο και στο ΣτΕ, π. επιστημονικός συνεργάτης «Αρχείου Νομολογίας», νομικός, συγγραφέας

Τσώρτσιλ, Κλεμανσό και περί κομμουνισμού-1

O Σωκράτης στο δεσμωτήριο πολιορκείται από φίλους και θαυμαστές που επιχείρησαν να τον πείσουν να δραπετεύσει, να τον φυγαδεύσουν.  Η αυτοθυσιαστική πειθαρχία στους νόμους της πόλης που τον γέννησε τον ανέδειξε άλλη μια –τελευταία– φορά νικητή στον συγκλονιστικό διάλογο που προηγήθηκε. Ο σοφότερος των ανθρώπων, ο κορυφαίος «εκμαιευτής» των αιώνων, ηττήθηκε από τους συκοφάντες κατηγόρους του. Εμέ δε Ανυτος και Μέλητος αποκτείναι μεν δύνανται, βλάψαι δε ου, είχε αποφανθεί ο ίδιος πριν από την ετυμηγορία των δικαστών. Ετσι, ήπιε γαλήνιος το κώνειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή