Ο Οθων, η Δύση και ο Βολεσλάος

Ο Οθων, η Δύση και ο Βολεσλάος

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη Κυριακή, 1η Σεπτεμβρίου, εκπρόσωποι των εθνών που συγκροτούν αυτό που γίνεται ευρύτερα αντιληπτό ως «Δύση» βρέθηκαν στην Πολωνία για την επέτειο από τα 80 χρόνια έκρηξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ είπε ότι προσέρχεται στην Πολωνία ανυπόδητος, όπως ένας συμπατριώτης του πριν από 1.000 χρόνια, αυτή τη φορά σηκώνοντας, ως Γερμανός, το «τεράστιο ιστορικό βάρος» της ναζιστικής θηριωδίας. Ο κ. Σταϊνμάιερ αναφερόταν στο προσκύνημα του Γερμανού αυτοκράτορα Οθωνα Γ΄ το έτος 1000 στον τάφο του Αγίου Αδαλβέρτου, ενός ιεραποστόλου που θάφτηκε στο Γκνιέζνο, και στην επίσκεψή του στην αυλή του Πολωνού βασιλιά Βολεσλάου που θεωρείται η απαρχή της κρατικής υπόστασης της Πολωνίας. Η πολωνογερμανική σχέση δεν ήταν, βέβαια, ποτέ εύκολη και τα ειρηνικά βήματα του ξυπόλυτου Οθωνα ακολούθησαν συγκρούσεις και καχυποψία.

Τα γερμανοπολωνικά σύνορα είναι πλέον σχεδόν θεωρητικά, καθώς και οι δύο χώρες βρίσκονται στην Ε.Ε. Ωστόσο είναι σαφές ότι στο Βερολίνο και στη Βαρσοβία υπάρχουν δύο πολύ διαφορετικές θεωρήσεις για την Ευρώπη. Στην ίδια εκδήλωση ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα προχώρησε στην ιστορική εξίσωση των ναζί με τη σοβιετική κατοχή που ακολούθησε στη χώρα μετά το 1945 και ξεκαθάρισε ότι την ασφάλεια της πατρίδας του μπορούν να εγγυηθούν μόνο οι ΗΠΑ. Η επιλογή εξηγεί και για ποιο λόγο δεν προσκλήθηκε στην επέτειο ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος, μη παραλείποντας να παραπέμψει σε μια πασίγνωστη φράση του Ρώσου αντικαθεστωτικού Αλεξάντρ Σολζενίτσιν, ο οποίος απέδωσε τη θηριωδία του 20ού αιώνα στο ότι «οι άνθρωποι ξέχασαν τον Θεό». Η αποστροφή του κ. Πενς έμοιαζε σαν απάντηση σε ό,τι είχε πει λίγο νωρίτερα ο κ. Σταϊνμάιερ. «Ας κρατήσουμε την πεποίθηση ότι η “Δύση” είναι κάτι παραπάνω από ένα σημείο στην πυξίδα», είπε ο Γερμανός πρόεδρος. Την ίδια ημέρα, το ακροδεξιό κόμμα AfD κέρδιζε καθαρά τη δεύτερη θέση σε δύο κρατίδια της Γερμανίας, ενώ στη Βρετανία ο Μπόρις Τζόνσον έβαζε την ανθεκτικότερη κοινοβουλευτική δημοκρατία της υφηλίου σε πρωτόγνωρες δοκιμασίες. Πράγματι, το τι ακριβώς σημαίνει «Δύση» είναι υπό συζήτηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή