Η δεύτερη μάχη του Κιλκίς

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρεθείς στην Βόρειο Ελλάδα λόγω της ΔΕΘ, ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία και πραγματοποίησε, διαβάζουμε, «αιφνιδιαστική επίσκεψη» (έφοδο, στη γλώσσα της στρατιωτικής θητείας) στο κατάστημα του ΕΦΚΑ, το οποίο καλύπτει την περιοχή του Κιλκίς. Συνοδευόταν, είναι αλήθεια, από τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Νίκο Γεωργαντά, ο οποίος εκλέγεται στο Κιλκίς. Ομως αυτός, μπροστά στη λάμψη και στην ενέργεια του Νότη, απλώς δεν υπήρχε…

Στις σχετικές ανακοινώσεις που εκδόθηκαν αργότερα, διαβάζουμε τα αναμενόμενα για τις γνωστές ελλείψεις που διαπιστώθηκαν κατά την υφυπουργική έφοδο, ούτε λέξη όμως για τη μοίρα των κατσαρίδων του καταστήματος! Τι απέγιναν; Θυμίζω την καταγγελία του υφυπουργού, μόλις είχε αναλάβει το πόστο του στην κυβέρνηση, για τις «δύο φωλιές κατσαρίδες» (επρόκειτο για εξόχως σαφή και ακριβή καταγγελία!) τις οποίες ανακάλυψε με το που μπήκε στο νέο του γραφείο. Αυτό οι περισσότεροι το θυμόμαστε. Ξέρετε, όμως, τι έπαθαν οι κατσαρίδες που κατοικούσαν σε εκείνες τις δύο φωλιές; Πώς να ξέρετε, αφού καμιά τους δεν επέζησε για να μας πει…

Δεν είναι αστείο, προφανώς, καθώς ο υφυπουργός είναι γνωστός για τον δυναμισμό του (κάποτε συνέλαβε αυτοπροσώπως έναν πορτοφολά στην πλατεία Κάνιγγος), κάτι που φαίνεται στο αεικίνητο της μορφής του, στις αστραπές που συχνά εξακοντίζει το βλέμμα του, στη νευρικότητα και στην πλαστικότητα, που συνυπάρχουν στη γλώσσα του σώματός του. Εν πάση περιπτώσει, αυτές οι ειδήσεις μεταδίδονται αστραπιαία στον κόσμο των κατσαρίδων και, έπειτα από εκείνη την αποφασιστική μάχη, ο υφυπουργός έγινε ο τρόμος των κατσαρίδων.

Δεν επιθυμώ και δεν πρέπει να εκθέσω τις πηγές που με εμπιστεύθηκαν (έστω και αν ανήκουν στην άλλη πλευρά), όμως η ενημέρωση που έχω είναι ότι επρόκειτο για πανωλεθρία των κατσαρίδων. Ο παραλληλισμός της ήττας με εκείνη των Βουλγάρων στην αιματηρή μάχη του Κιλκίς-Λαχανά, κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, είναι όχι μόνο γεωγραφικώς κατάλληλη, αλλά και πολύ κοντά στην πραγματικότητα. Οχι ότι χρειάστηκε να κάνει τίποτε ιδιαίτερο ο Νότης Μηταράκης· αρκούσε ότι βρισκόταν εκεί και οι κατσαρίδες το ήξεραν. Παρ’ όλα αυτά, έχουμε 34 κατσαρίδες, εκ των οποίων οι 28 παιδιά-κατσαριδάκια, που ποδοπατήθηκαν εξαιτίας του πανικού που επικράτησε κατά την υποχώρηση. Αλλες 19, αριθμός ασυνήθιστα υψηλός, πέθαναν από την τρομάρα τους – οι περισσότερες ήσαν ηλικιωμένες, αναφέρουν οι πληροφορίες. Τέλος, στις 25 έχουν καταμετρηθεί οι κατσαρίδες που έπεσαν θύματα οδικών ατυχημάτων: τις πάτησαν τα αυτοκίνητα όταν εκείνες ξεχύθηκαν έντρομες στον κεντρικό δρόμο. Οι τελευταίες ενδέχεται να είναι πολύ περισσότερες, καθώς πιθανολογείται ότι αρκετές θα πολτοποιήθηκαν και θα έχουν κολλήσει στους τροχούς των οχημάτων. Συνολικά, με συντηρητικούς υπολογισμούς (διότι τα στοιχεία αυτά, θυμίζω, τα δίνει η πλευρά που έχει συμφέρον να κρύψει το μέγεθος της ήττας…), οι απώλειες των κατσαρίδων φθάνουν τις 78! Αριθμός υπολογίσιμος, που σημαίνει ότι θα χρειασθούν χρόνο για να ανασυγκροτηθούν και να επανέλθουν ως μάχιμη δύναμη.

Τέλος, ακούω και σας το μεταφέρω με πολλές επιφυλάξεις, καθώς δεν το έχω διασταυρώσει, ότι και άλλοι υφυπουργοί της κυβέρνησης, εκλεγόμενοι σε άλλες περιοχές της χώρας, ζητούν από τον Νότη Μηταράκη, ακριβέστερα, τον παρακαλούν, να επισκεφθεί αιφνιδίως τα καταστήματα του ΕΦΚΑ των δικών τους περιοχών. (Ωχ! Αυτό είχα υποσχεθεί να μην το πω, για να μη χαλάσει ο αιφνιδιασμός, αλλά τώρα δεν γίνεται να το πάρω πίσω…) Τέλος πάντων, η μέθοδος Μηταράκη, με τα δραστικά αποτελέσματά της και τη μακρά διάρκειά τους, είναι και φθηνότερη και καλύτερη από τις χημικές απεντομώσεις, που υποθέτω ότι πρέπει να γίνονται τακτικά στα δημόσια κτίρια.

No business like show business

Πολύς θόρυβος έγινε για τη δήλωση του Βαρουφάκη: «Το σκέφτομαι να ανεβάσω τις ηχογραφήσεις στο Διαδίκτυο». Σχεδόν απαρατήρητη εντούτοις πέρασε η δικαιολογία που επικαλέστηκε για την απειλή του, της οποίας η σαχλότητα σκοτώνει: «Αλλωστε, ήμουν ο μόνος που σεβόμουν την ιδιωτικότητα, όλοι οι άλλοι έκαναν διαρροές».

Δηλαδή, εγώ ήμουν ηθικός τότε, άρα δικαιούμαι να γίνω ανήθικος τώρα. (Ανήθικος, πάντως, γίνεται και μόνον επειδή απειλεί με μια πράξη που γνωρίζει ότι είναι παράνομη.) Πόσο βαθιά σαχλαμαρίστικη, όμως, είναι ως δικαιολογία! Είναι η δικαιολογία που μόνο ένα θρασύ παλιόπαιδο θα μπορούσε να εκστομίσει, κατά τούτο λοιπόν δεν κάνει εντύπωση ότι την επικαλείται αυτός ο άνθρωπος. Δεν φαντάζομαι, πάντως, ότι είναι τρελός ώστε να τολμήσει να δώσει στη δημοσιότητα τις ηχογραφήσεις – αδίστακτος είναι ο Βαρουφάκης, τρελός όχι. Απλώς, ακκίζεται για να προβάλει τη δουλειά του στη showbiz. Γιατί αυτό ήταν και αυτό παραμένει, ούτε ήταν ποτέ ούτε είναι πολιτικός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή