Συμφωνία με τους πολίτες για δημιουργία και πρόοδο

Συμφωνία με τους πολίτες για δημιουργία και πρόοδο

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν η «συμφωνία αλήθειας» ήταν το πρόταγμα με το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης πορεύθηκε ως πρόεδρος της Ν.Δ. στον δρόμο προς την ανάληψη της εξουσίας, η «συμφωνία δημιουργίας, αναγέννησης και προόδου», την οποία αναμενόταν να περιγράψει στο Βελλίδειο, είναι η μετεξέλιξή της στον κυβερνητικό βίο. Αποτυπώνει τον νέο τρόπο διακυβέρνησης και το ηγετικό μοντέλο που ο ίδιος θα ακολουθήσει, αρχής γενομένης από τη ΔΕΘ, η οποία θέλει να είναι όχι βήμα υποσχέσεων, αλλά «δεσμεύσεων και λογοδοσίας».

Δηλαδή ένα φόρουμ που θα κρίνει αν οι δεσμεύσεις τηρήθηκαν, και μάλιστα με συνέπεια. «Δεν θα ακολουθήσω την πεπατημένη της διασποράς των κυβερνητικών στόχων μέσα στα επόμενα χρόνια. Θα καταθέσω ένα σχέδιο το οποίο θα κριθεί στην επόμενη έκθεση. Με άλλα λόγια, από φέτος και για τα επόμενα χρόνια το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης γίνεται βήμα δωδεκάμηνου προγραμματισμού μεσοπρόθεσμων κατευθύνσεων, αλλά και δημοκρατικής λογοδοσίας», αναμενόταν να σημειώσει ο πρωθυπουργός, ο οποίος βάζει ως στοίχημα της διακυβέρνησής του τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητα.

Η επιλογή να εστιάσει στη χθεσινοβραδινή του ομιλία στην οικονομία και στην ανάπτυξη είναι συνειδητή, καθώς δεν θέλει να «θολώσει» το μήνυμα (στα αμιγώς πολιτικά ζητήματα αναμένεται να αναφερθεί εκτεταμένα στη σημερινή συνέντευξη Τύπου). Η οικονομία και η ανάπτυξη για τον κ. Μητσοτάκη είναι τα κλειδιά που θα ξεκλειδώσουν το επόμενο βήμα της χώρας. Και, όπως το θέτει ο ίδιος, κάνοντας διακριτή την ιδεολογική διαφορά και την αντίστιξη με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, δεν είναι μόνο όρος για την ασφάλεια και την ευημερία των Ελλήνων, αλλά «κεντρική ιδεολογική μας διαφορά με τους πολιτικούς μας αντιπάλους».

Ως προς την προηγούμενη κυβέρνηση, το μότο του πρωθυπουργού είναι «δεν ξεχνάμε, αλλά προχωράμε», καθώς επιδιώκει να εκμεταλλευθεί το θετικό μομέντουμ της 7ης Ιουλίου και δεν προτίθεται να αναλωθεί σε επιχειρήματα περί «καμένης γης». Οσα αναμενόταν να πει δίνουν το στίγμα όχι μόνο για τις προτεραιότητες, αλλά και για τον τρόπο που θα πορευθεί η κυβέρνηση, κάνοντας αυτά για τα οποία δεσμεύθηκε ίσως και νωρίτερα (το παράδειγμα της άμεσης μείωσης του ΕΝΦΙΑ είναι ενδεικτικό) και ασχολούμενη όχι μόνο με τα μεγάλα, αλλά και με τα μικρά της καθημερινότητας.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν ήταν σαφές μέχρι την τελευταία στιγμή εάν θα δεσμευόταν με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες και της εισφοράς αλληλεγγύης. Κυβερνητικός παράγοντας έλεγε ότι σχετικές συζητήσεις με τους θεσμούς βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο (το θέμα συζητήθηκε και στην τελευταία συνεδρίαση του Euroworking Group) και στόχος είναι όλα να έχουν ξεκαθαρίσει μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, όταν και θα κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Σε κάθε περίπτωση, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η κατάργησή τους εντός του 2020. Η δέσμευσή του ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει «συνετή δημοσιονομική πολιτική» και κάθε μέτρο θα είναι πλήρως κοστολογημένο απευθύνεται, εξάλλου, σε ευρωπαϊκό ακροατήριο.

Ανάκτηση της αξιοπιστίας

Μήνυμα εκτός συνόρων αναμενόταν να απευθύνει ο κ. Μητσοτάκης, καθώς και να επαναλάβει τη δέσμευσή του ότι θα προχωρήσει σε τολμηρό κύμα μεταρρυθμίσεων, με το οποίο θα κερδίσει αξιοπιστία και στη συνέχεια, «στην κατάλληλη συγκυρία», θα διεκδικήσει πιο ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα που θα του εξασφαλίσουν δημοσιονομικό χώρο για νέες φοροελαφρύνσεις. Και σε αυτό το μέτωπο, πάντως, ο πρωθυπουργός επιδιώκει να τραβήξει διαχωριστική γραμμή από την προηγούμενη κυβέρνηση, τονίζοντας ότι είναι καλύτερο «να συζητάς παρά να ζητάς» και να μην αναλώνεσαι «σε μονολόγους χωρίς αντίκρισμα».

Τέσσερα είναι τα πεδία που ορίζει ο κ. Μητσοτάκης για να κερδηθεί το στοίχημα της ανάπτυξης: φορολογική πολιτική, επενδύσεις, οι σχέσεις με τον κόσμο της εργασίας και το παραγωγικό ψηφιακό κράτος. Ταυτόχρονα, αναμενόταν να εξαγγείλει τη διατήρηση του αφορολογήτου και τη μείωση του συντελεστή για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9% (από 22% που είναι σήμερα), φόρο στα νέα αγροτικά οχήματα 10%, μείωση του φόρου επιχειρήσεων από το 28% στο 24%, καθώς και αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για τρία χρόνια. Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο στο οποίο αναμενόταν να κάνει ειδική αναφορά ο πρωθυπουργός καθιερώνει ευνοϊκότερους όρους για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων, απλοποιεί τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και διευκολύνει την εγκατάσταση επιχειρηματικών πάρκων.

Παρατηρητήριο Γραφειοκρατίας

Και από το Βελλίδειο ο πρωθυπουργός αναμενόταν να σηματοδοτήσει την προτεραιότητα που δίνει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, τον οποίο περιγράφει ως πεδίο στο οποίο θα κριθεί και ο στόχος της ανάπτυξης. Το στοίχημα είναι ένα «ψηφιακό κράτος», πιο γρήγορο και αποτελεσματικό για τον πολίτη, αλλά και για τον επιχειρηματία ή τον επενδυτή. Στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο-«σκούπα» που αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, που θα περιλαμβάνει τις καθορισμένες χρήσεις, τους συντελεστές δόμησης και τις ιδιοκτησίες. Ο κ. Μητσοτάκης θέτει ως στόχο εντός της τετραετίας η χώρα να βρεθεί από ουραγός στους ψηφιακούς δείκτες της Ε.Ε. (είναι 26η ανάμεσα στους 28) στον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Και αναμενόταν να προαναγγείλει τη θεσμοθέτηση Παρατηρητηρίου Γραφειοκρατίας, το οποίο αποτυπώνει τα διοικητικά βάρη που προκύπτουν από νόμους ή από αποφάσεις της διοίκησης για επιχειρήσεις, πολίτες και υπαλλήλους, καθώς και την προκήρυξη του διαγωνισμού για τις νέες ταυτότητες πριν από το τέλος του χρόνου. Σημειώνεται ότι αυτές θα ενσωματώνουν μια εξελιγμένη υποδομή, με ψηφιακές υπογραφές, η οποία θα επιτρέπει την αποκαλούμενη «απομακρυσμένη ταυτοποίηση», ώστε ο πολίτης να έχει πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες από τον χώρο του. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή