«Ελκυστική η Ελλάδα για Αμερικανούς επενδυτές»

«Ελκυστική η Ελλάδα για Αμερικανούς επενδυτές»

6' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρές προσδοκίες για την προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα σε τομείς όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η ενέργεια, η τεχνολογία, η άμυνα, αλλά και σε συμμετοχές χαρτοφυλακίου, καλλιέργησε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα. Παράλληλα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το ελληνικό ελαιόλαδο να μη συμπεριληφθεί στη σχεδιαζόμενη επιβολή εμπορικών δασμών από τις ΗΠΑ στις ευρωπαϊκές εξαγωγές προϊόντων, αλλά και να ικανοποιηθούν ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν αιτηθεί εξαίρεση από δασμούς οι οποίοι έχουν επιβληθεί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στην αμερικανική αγορά. Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του πως η μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα σύντομα θα τύχει θετικής γνώμης από τους Ευρωπαίους εταίρους.

«Αυτή η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ακριβώς τι χρειάζεται η οικονομία, ενώ έχει την αίσθηση του επείγοντος που απαιτείται», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας σε κλειστό κύκλο, στο περιθώριο των επαφών που πραγματοποίησε στην Αθήνα.

Οντας δισεκατομμυριούχος επενδυτής ο ίδιος και γνωστός στην Ελλάδα από τις προ εξαετίας επενδύσεις του σε ελληνικές και κυπριακές τράπεζες, οι επισημάνσεις του φέρουν μια πρόσθετη βαρύτητα. Ειδικά καθώς δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις επαφές του τόσο με τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης που συνάντησε όσο βέβαια και κυρίως με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Θετικές προοπτικές

Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος εκτίμησε ότι οι προοπτικές ενίσχυσης των διμερών οικονομικών σχέσεων και της προσέλκυσης αμερικανικών επενδύσεων είναι ιδιαίτερα θετικές και εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητα πως στις 25 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα παραθέσει δείπνο στον Ελληνα πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ με την παρουσία δεκάδων Αμερικανών επιχειρηματιών και επενδυτών, θα τονωθεί καταλυτικά το αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα.

«Εχω δει την παρουσίαση του πρωθυπουργού και είναι πραγματικά εντυπωσιακή», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι επιτυχείς ομολογιακές εκδόσεις τόσο του Δημοσίου όσο και της Πειραιώς, αλλά και οι συμφωνίες, όπως αυτή της Pimco για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, δεν έχουν ακόμα εμπεδωθεί ως προς τη σημασία τους στην αντίληψη των Αμερικανών επιχειρηματιών και όταν αυτό γίνει, το επενδυτικό ενδιαφέρον θα κλιμακωθεί.

Επιπλέον, εξήγησε ότι οι παρεμβάσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση με τον αναπτυξιακό νόμο και η ευρύτερη διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων μπορούν να έχουν πολύ θετικό αντίκτυπο στον αμερικανικό επιχειρηματικό και επενδυτικό κόσμο, καθώς εκτός αυτής καθεαυτήν της σημασίας τους, αναμένεται να έχουν ήδη νομοθετηθεί ή επίκειται η υλοποίησή τους εντός του αμέσως επόμενου διαστήματος. Υπογράμμισε, επίσης, επανειλημμένως, ότι το γεγονός πως η Ελλάδα προχωρεί σε μειώσεις φόρων και ταυτόχρονα επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα αποτελεί ένα εξαιρετικά ενθαρρυντικό σημάδι.

Για τον Ουίλμπουρ Ρος ιδιαίτερη σημασία έχει, όπως ανέφερε, η συμμετοχή αριθμού τεχνοκρατών από τον ιδιωτικό τομέα στην κυβέρνηση, καθώς εκτιμά πως αυτό διασφαλίζει ότι θα υπάρχουν ρεαλιστικά και σύντομα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης. «Αυτοί οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει να δουλεύουν με συγκεκριμένους στόχους και σε συγκεκριμένους χρόνους, και αυτό φέρνει αποτελέσματα», σχολίασε σχετικά. «Μου έκανε εξαιρετική εντύπωση», συνέχισε, «το γεγονός ότι η κυβέρνηση ένιωσε την ανάγκη να απολογηθεί για μια αναβολή μόλις πέντε ημερών στον διαγωνισμό για την άδεια του καζίνο στο Ελληνικό, όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις έδιναν αλλεπάλληλες μεγάλες παρατάσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» για το κατά πόσον η Ελλάδα μπορεί να εξαιρεθεί από δασμούς και τέλη που οι ΗΠΑ θα επιβάλουν ή έχουν επιβάλει στην Ε.Ε., απάντησε κατ’ αρχάς θετικά. Ειδικότερα, όσον αφορά τις εξαγωγές ελαιολάδου εξήγησε ότι αυτό το ελληνικό προϊόν μπορεί να εξαιρεθεί από τη σχετική λίστα, όταν θα έρθει η ώρα για να αποφασίσουν οι ΗΠΑ πώς θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα στο πλαίσιο των ευρημάτων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για την υπόθεση Boeing vs Airbus. «Στο κάτω κάτω η Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με την Airbus», είπε. Επίσης, ερωτηθείς σχετικά με τους δασμούς στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου που επεβλήθησαν από την Ουάσιγκτον για να προστατευτεί η εγχώρια βιομηχανία των ΗΠΑ, ανέφερε ότι ακόμα εξετάζονται εκατοντάδες αιτήσεις εξαίρεσης επιχειρήσεων, πολλές εκ των οποίων αναμένεται να εγκριθούν και πιθανόν να εξαιρεθούν και κάποιες ελληνικές επιχειρήσεις. Ειδικά «όταν τα προϊόντα τους δεν παράγονται καν από αμερικανικές επιχειρήσεις», διευκρίνισε.

Τα πρωτογενή πλεονάσματα

Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου εξήγησε ακόμα ότι η Ελλάδα είναι ελκυστική για αμερικανικές επενδύσεις και εξαιτίας των χαμηλών αποτιμήσεων λόγω του ισχυρού δολαρίου έναντι του ευρώ. Κυρίως όμως γιατί απέδειξε ότι μπορεί να βγει από την κρίση με τις δυνάμεις της και τώρα δύναται να κάνει τις κινήσεις που απαιτούνται, όπως η απελευθέρωση αγορών και η μείωση της φορολογίας. «Οταν η Ε.Ε. συνειδητοποιήσει ότι αυτή η κυβέρνηση “means business” (σ.σ.: ενδιαφέρεται να κάνει δουλειές), εκτιμώ ότι θα δεχθεί να μειώσει και τους επιθετικούς στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα», υπογράμμισε με νόημα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στην προσπάθεια της Ελλάδας να αναδειχθεί ως ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή, λέγοντας ξεκάθαρα ότι υπάρχει ισχυρό αμερικανικό ενδιαφέρον για εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς τη χώρα μας και διά αυτής στην Ανατολική Ευρώπη. Εκτίμησε, επίσης, ότι μόλις υπάρξει μεγάλο συμβόλαιο προμήθειας LNG στην περιοχή, ο κόμβος επαναεριοποίησης LNG στην Αλεξανδρούπολη θα ενεργοποιηθεί άμεσα και με αμερικανική συμμετοχή. Ανέφερε δε, όπως προαναφέρθηκε, ως πρόσθετο καταλύτη για αμερικανικές επενδύσεις τις ιδιωτικοποιήσεις, χρησιμοποιώντας μάλιστα ως παράδειγμα αυτήν των ΕΛΠΕ.

Οσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημείωσε ότι επισκέπτεται τη γειτονική χώρα αμέσως μετά την Ελλάδα, γιατί οι ΗΠΑ επιθυμούν να διασφαλίσουν πως η Αγκυρα «θα παραμείνει αγκυροβολημένη στη Δύση», ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχει μεγάλη προοπτική για την τόνωση των εμπορικών συναλλαγών ΗΠΑ – Τουρκίας.

Σχετικά με τους τομείς της ελληνικής οικονομίας για τους οποίους θεωρεί πιθανόν να εκδηλωθεί αμερικανικό ενδιαφέρον, ανέφερε τις ιδιωτικοποιήσεις εν γένει και τις πρώτες ύλες, συμπεριλαμβανομένων της ενέργειας, της τεχνολογίας, της πληροφορικής και της άμυνας.

«Πολλά πράγματα με εντυπωσίασαν»

«Μεταξύ της χθεσινής δεξίωσης, του δείπνου και στη συνέχεια αρκετών συναντήσεων σήμερα, είδα το μεγαλύτερο μέρος του υπουργικού συμβουλίου, και για περίπου μία ώρα τον πρωθυπουργό. Αυτές ήταν πολύ καλές συναντήσεις, πολύ ανοικτές συναντήσεις. Και πολλά πράγματα με εντυπωσίασαν», δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Ουίλμπουρ Ρος στον απόηχο της επίσκεψής του στα μέσα της εβδομάδας. Εξήγησε πως «ένα είναι πολύ ξεκάθαρο, ότι αυτή η διοίκηση καταλαβαίνει τι χρειάζεται η Ελλάδα. Αυτό που εννοώ είναι ότι ήδη κινούνται προς τους χαμηλότερους φόρους και την απελευθέρωση των αγορών. Και έχω αισθανθεί εδώ και αρκετό καιρό ότι αυτός ήταν ένας πολύ σημαντικός συνδυασμός για τη χώρα. Επίσης κινούνται για να αντιμετωπίσουν μερικά από τα προβλήματα με την ψηφιοποίηση και νομίζω ότι επίσης είναι πολύ καλό».

«Ισχυρό σύνολο εργαλείων»

«Λοιπόν, εάν επιταχύνετε τις επιχειρηματικές αποφάσεις», συνέχισε, «επιταχύνετε τις αποφάσεις για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες σας, επιταχύνετε τις αποφάσεις για προσλήψεις, επιταχύνεται ολόκληρη η οικονομική διαδικασία. Και όταν το συνδυάζετε με φορολογικές μειώσεις, ώστε οι ταμειακές ροές να είναι καλύτερες, αυτό είναι πολύ καλό πράγμα, πολύ ισχυρό σύνολο εργαλείων», σημείωσε ο κ. Ρος.

Νωρίτερα, πριν από τις δηλώσεις αυτές που έγιναν σε κλειστό κύκλο δημοσιογράφων την Πέμπτη, είχε προηγηθεί η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα και η στενότερη συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ στον εμπορικό τομέα. Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, ο πρωθυπουργός παρουσίασε στον κ. Ρος το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα και του εξήγησε την προτεραιότητα που δίδεται «στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας στον οικονομικό τομέα και στην απλοποίηση των διαδικασιών για τις επενδύσεις». Μάλιστα, ο κ. Ρος εμφανίστηκε «διαβασμένος» επισημαίνοντας ο ίδιος κάποια από τα πρώτα δείγματα αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης.

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε όλο το πλέγμα των εμβληματικών επενδύσεων, παλαιών και νέων, που έχουν δρομολογηθεί ή δρομολογούνται άμεσα. Ομως έθεσε και το ζήτημα της εξαίρεσης από τους αμερικανικούς δασμούς του ελληνικού ελαιολάδου, κατά την εξαγωγή του στις ΗΠΑ. Συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις Ευρώπης – ΗΠΑ, αλλά και ζητήματα διεθνούς εμπορίου. Το ραντεβού ανανεώθηκε για τις 25 Σεπτεμβρίου, όταν ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί στο πλαίσιο της Συνόδου του ΟΗΕ τη Νέα Υόρκη και θα είναι προσκεκλημένος του κ. Ρος σε γεύμα με Αμερικανούς επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή