Στις Βρυξέλλες για το Brexit ο Τζόνσον: Θα πετύχω συμφωνία και θα σιγουρευτώ ότι θα αποχωρήσουμε στις 31 Οκτωβρίου

Στις Βρυξέλλες για το Brexit ο Τζόνσον: Θα πετύχω συμφωνία και θα σιγουρευτώ ότι θα αποχωρήσουμε στις 31 Οκτωβρίου

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανυποχώρητος και δυναμικός θέλει να εμφανίζεται ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, παρά τις συνεχείς κοινοβουλευτικές ήττες – ακόμα και από βουλευτές της κυβέρνησης – σχετικά με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Την Παρασκευή, η Βουλή των Λόρδων ενέκρινε οριστικά νομοσχέδιο για την αποτροπή ενός Brexit χωρίς συμφωνία.  Το νομοσχέδιο επιβάλλει στον Τζόνσον να ζητήσει από την ΕΕ να δοθεί παράταση στην αποχώρηση της Βρετανίας από τους κόλπους της ώστε να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Το κείμενο αναμένεται ότι θα υπογραφεί από την βασίλισσα Ελισάβετ την Δευτέρα και θα καταστεί αυτομάτως νόμος.

Επίσης, κατά την διάρκεια ψηφοφορίας που θα γίνει την Δευτερα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται να καταψηφίσουν και την πρόταση του Τζόνσον για πρόωρες εκλογές στις 15 Οκτωβρίου ώστε να αποφασίσει ο λαός ποιον θέλει να στείλει στη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ, που είναι προγραμματισμένη για τις 17 και 18 του ίδιου μήνα.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του χθες στην Σκωτία, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί αλλά όπως είπε, «Θα πάω στις Βρυξέλλες, θα πετύχω μια συμφωνία και θα σιγουρευτώ ότι θα αποχωρήσουμε στις 31 Οκτωβρίου» .

Την ίδια ώρα, Βρετανοί βουλευτές, μεταξύ των οποίων Συντηρητικοί που διαγράφηκαν από το κόμμα τους αυτήν την εβδομάδα, προετοιμάζονται να αναλάβουν νομική δράση στην περίπτωση που ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αρνηθεί να επιδιώξει μια αναβολή του Brexit, μετέδωσε σήμερα το βρετανικό δίκτυο BBC.

Ο Τζόνσον δηλώνει ότι θέλει να αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία και έχει επίσης δηλώσει ότι θα προτιμούσε να «τον βρουν νεκρό σε ένα χαντάκι» παρά να καθυστερήσει το Brexit και ότι δεν έχει καμία πρόθεση να επιδιώξει μια παράταση στην αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, οι βουλευτές συγκροτούν νομική ομάδα και προτίθενται να προσφύγουν στα δικαστήρια για να επιβληθεί ο νέος αυτός νόμος αν παραστεί ανάγκη.

Ο Τζόνσον υποστηρίζει ότι η μόνη λύση για την άρση του αδιεξόδου όσον αφορά το Brexit είναι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 15 Οκτωβρίου, οι οποίες θα του επέτρεπαν να κερδίσει μια νέα θητεία, μόλις δύο εβδομάδες πριν από μια έγκαιρη αποχώρηση από την ΕΕ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή