Ο εισαγγελέας «ξεκλειδώνει» την πόρτα του ΒΟΞ

Ο εισαγγελέας «ξεκλειδώνει» την πόρτα του ΒΟΞ

4' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πράσινο φως για την εκκένωση του κατειλημμένου κτιρίου ΒΟΞ στα Εξάρχεια, άτυπη έδρα της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας», άναψαν πριν από μερικές εβδομάδες οι δικαστικές αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας διέταξε νέα προκαταρκτική εξέταση ζητώντας από τα στελέχη της Ασφάλειας να διερευνήσουν εάν στην περίπτωση της κατάληψης του ακινήτου επί της οδού Θεμιστοκλέους τελούνται αδικήματα που διώκονται αυτεπάγγελτα. Με τον τρόπο αυτό, η εισαγγελία αλλά και η αστυνομία εκτιμάται ότι ξεπερνούν το εμπόδιο της απροθυμίας των διοικήσεων του ΙΚΑ (στο οποίο ανήκει το ακίνητο) να ζητήσουν την εκκένωση του χώρου και την ποινική δίωξη των καταληψιών.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, εν τω μεταξύ, μαίνεται ψυχολογικός πόλεμος, με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικών και αναρχικών έξω από το κατειλημμένο κτίριο του ΒΟΞ και την εκτίμηση ότι η ΕΛ.ΑΣ. θα επιχειρήσει αργά ή γρήγορα την εκκένωσή του, στο πλαίσιο της επιχείρησης «ανασυγκρότησης» της περιοχής. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια φεστιβάλ στην πλατεία Εξαρχείων, προκλήθηκε ένταση στην είσοδο της κατάληψης μεταξύ αναρχικών και αστυνομικών των ΜΑΤ, με τους τελευταίους να κάνουν χρήση δακρυγόνων. «Πριν από λίγο τρεις διμοιρίες πλησίασαν προς το ΒΟΞ. Η περιφρούρηση της κατάληψης τους περίμενε στην είσοδο. Η επιλογή τους ήταν να ρίξουν από μεγάλη απόσταση δακρυγόνο και κρότου λάμψης μέσα στον κλειστό χώρο», έγραψε στο προφίλ του στο Facebook ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μέλη του «Ρουβίκωνα». Μερικά εικοσιτετράωρα αργότερα επανήλθε στο θέμα γράφοντας: «Τα σημεία παρέμβασης του “Ρουβίκωνα” έχουν βρεθεί, έχουν σχεδιαστεί και είναι πολλά. Θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση εισβολής στο ΒΟΞ. Δεν θα ενεργοποιηθούν αν δεν γίνει εισβολή. Υπάρχει ένα σχοινί και δύο πλευρές που το τραβούν. Αν κοπεί θα πέσουμε όλοι».

Εκτός απ’ όσα είδαν το φως της δημοσιότητας όμως, στην υπόθεση της κατάληψης βρίσκεται σε εξέλιξη και άγνωστο παρασκήνιο. Προ εβδομάδων, η Εισαγγελία Πρωτοδικών διέταξε νέα προκαταρκτική εξέταση για το ΒΟΞ, την οποία ανέθεσε στην υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας. Μέσω αυτής, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. καλούνται να διαπιστώσουν εάν στο ακίνητο της οδού Θεμιστοκλέους τελείται το αδίκημα της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας (άρθρο 378) που, σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα, διώκεται αυτεπάγγελτα. Υπό την παρούσα συγκυρία, η εξέλιξη έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς δίνει τη δυνατότητα εκκένωσης της κατάληψης χωρίς προηγουμένως να χρειάζεται η υποβολή μήνυσης από τη διοίκηση του ΙΚΑ ή ΕΦΚΑ. Η απροθυμία εξάλλου της διοίκησης του ασφαλιστικού οργανισμού να ασχοληθεί ενεργά με το ακίνητο υπήρξε για χρόνια εμπόδιο στα όποια σχέδια εκκένωσής του.

Χαρακτηριστικά είναι όσα εκτυλίχθηκαν το α΄ εξάμηνο του 2018, με αφορμή την κλήση για κατάθεση που είχε λάβει η τότε διοίκηση του οργανισμού, στο πλαίσιο έρευνας που είχε ανατεθεί στην υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας. Η προκαταρκτική αφορούσε το αδίκημα της διατάραξης οικιακής ειρήνης που διώκεται όχι αυτεπαγγέλτως αλλά κατόπιν υποβολής μήνυσης από τον ιδιοκτήτη.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. είχαν τότε καλέσει τη διοίκηση του οργανισμού να πάρει θέση: «Θέλετε να πάρετε πίσω το ακίνητό σας;» και «Επιθυμείτε την ποινική δίωξη των καταληψιών;» ήταν τα ερωτήματα στα οποία έπρεπε να δώσει απάντηση.

Δεν κατέθεσαν

Οι τότε διοικούντες τον ΕΦΚΑ, σε μια προσπάθεια να πάρουν αποστάσεις από τους χειρισμούς της εισαγγελίας και της αστυνομίας, δεν είχαν πάει στη ΓΑΔΑ να καταθέσουν. Αντ’ αυτού, είχαν αρχικά κοινοποιήσει τη διαδικασία συντάσσοντας επιστολή την οποία είχαν στείλει, μεταξύ άλλων, στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, στο υπουργείο Δικαιοσύνης και αλλού. Την επιστολή είχε δημοσιεύσει η «Εφημερίδα των Συντακτών».

Με μια σειρά από εντυπωσιακές συντακτικές ακροβασίες, η διοίκηση του ΕΦΚΑ είχε επισημάνει ότι «το φαινόμενο της κατάληψης κτιρίων ιδιοκτησίας φορέων του Δημοσίου έχει ήδη αναχθεί σε ιδιαίτερο και ιδιόμορφο πρόβλημα, του οποίου η αντιμετώπιση χρήζει ξεχωριστής υπηρεσιακής υπευθυνότητας».

Στην ίδια επιστολή αναφερόταν ότι «η διοίκηση του ΕΦΚΑ έχει αποδοθεί σε μια προσπάθεια απελευθέρωσης των κατειλημμένων χώρων και εκκένωσής τους από τις ομάδες και τα άτομα που είναι σήμερα εγκατεστημένα σε αυτούς, λαμβάνοντας υπόψη παράλληλα τις πάσης φύσεως αντιδράσεις (προβοκάτσια, πολιτικές σκοπιμότητες, βίαιες εμπλοκές κ.λπ.)». 

Η δημοσιοποίηση της επιστολής είχε προκαλέσει δυσφορία στην ΕΛ.ΑΣ., κυρίως όμως στον τότε επικεφαλής της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο, ο οποίος μάλιστα είχε αρχικά εξετάσει το ενδεχόμενο άσκησης δίωξης κατά του ΕΦΚΑ για διαρροή προανακριτικού υλικού. Τελικά αυτό δεν συνέβη. Σημειώνεται ότι ο τότε επικεφαλής του οργανισμού δεν είχε δώσει το «παρών» στα γραφεία της Ασφάλειας, αλλά είχε προτιμήσει να στείλει ένα γραπτό υπόμνημα στο οποίο απέφευγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας. Ο φάκελος είχε διαβιβαστεί στην εισαγγελία, η οποία με τη σειρά της τον είχε επιστρέψει στην ΕΛ.ΑΣ. για περαιτέρω έρευνα, καθώς τα δεδομένα δεν επαρκούσαν για περισσότερες ενέργειες. Η πρόσφατη πρωτοβουλία της εισαγγελίας να ζητήσει πίσω το φάκελο «ΒΟΞ» και να διατάξει νέα προκαταρκτική δημιουργεί νέα δεδομένα στην υπόθεση.

Η επιχείρηση του 2012

Τον Απρίλιο του 2012, κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς που είχε καταθέσει στην εισαγγελία η τότε διοίκηση του ΙΚΑ, η ΕΛ.ΑΣ. είχε πραγματοποιήσει εκκένωση του κατειλημμένου ΒΟΞ. Η επιχείρηση είχε ξεκινήσει στις 5 τα ξημερώματα και είχε διαρκέσει αρκετές ώρες, καθώς είχε γίνει προσπάθεια τα παράθυρα και οι πόρτες του ακινήτου να καλυφθούν με λαμαρίνες. Ωστόσο, μερικές μόνο ώρες αργότερα αναρχικοί είχαν διαλύσει τη σιδερένια κατασκευή και είχαν ανακαταλάβει τον χώρο. «Αυτό που πρέπει να καταλάβουν καλά οι μηχανισμοί καταστολής και η πολιτική τους ηγεσία είναι πως με αυτές τις κατασταλτικές επιχειρήσεις δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να πεισμώνουν περισσότερο και να συσπειρώνουν το κίνημα των αυτοδιαχειριζόμενων και αντιστεκόμενων κοινωνικών κέντρων και εγχειρημάτων», αναφερόταν σε ανακοίνωση που είχε αναρτηθεί στο Διαδίκτυο μερικές ώρες μετά την επάνοδο των αναρχικών στο κτίριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή